Serrapeptase - Σερραπεπτάση η μεταξένια.

Serrapeptase

Σερραπεπτάση η μεταξένια.

H Serrapeptase είναι ένα πρωτεολυτικό ένζυμο που έχει χρησιμοποιηθεί ευρέως για την μείωση της φλεγμονής και παράγεται από στελέχη βακτηρίων του γένους Serratia. Το βακτήριο Serratia mercesans Ε1 παράγει την Serrapeptase , ένα ένζυμο που επιτρέπει στον μεταξοσκώληκα να διαλύσει το μεταξωτό του κουκούλι και να βγει μετά την μεταμόρφωσή του. Το ένζυμο αυτό βρέθηκε

σε μεταξοσκώληκες και έχει την ικανότητα να επιζεί στον πεπτικό σωλήνα και να παραμένει ενεργό διαμέσου της κυκλοφορίας σε όλο το σώμα, γεγονός που μεγιστοποιεί τα θεραπευτικά της αποτελέσματα. Αυτό το πρωτεολυτικό ένζυμο, διασπά τις πρωτεΐνες σε μικρότερα συστατικά, τα αμινοξέα. Απομονώνεται από βακτήρια που εντοπίζονται στο σάλιο του μεταξοσκώληκα. Είναι αυτά τα ένζυμα, που βοηθούν τους μεταξοσκώληκες να σπάσουν το κουκούλι τους και να βγουν έξω.

Το ινωδολυτικό ένζυμο Serrapeptase χρησιμοποιείται ευρέως σε διάφορες ειδικότητες, όπως χειρουργική, ορθοπεδική, ωτορινολαρυγγολογία, γυναικολογία και οδοντιατρική για την ισχυρή αντιφλεγμονώδη δράση και την αποτελεσματικότητά του απέναντι στα οιδήματα.

Η χρήση των ενζύμων, όπως θρυψίνη, χυμοθρυψίνη, βρομελαϊνη ως αντί-φλεγμονώδη παράγοντες, τέθηκε σε πράξη αφού παρατηρήθηκε κατά την διάρκεια της δεκαετίας του 1950 στις ΗΠΑ ότι η παρεντερική θρυψίνη μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για την ανακούφιση φλεγμονών μετά από εγχειρήσεις, μετά από τραύματα, καθώς και φλεγμονές που οφείλεται σε παθήσεις όπως η ρευματοειδής αρθρίτιδα, η ελκώδη κολίτιδα και η άτυπη ιογενής πνευμονία.

Στην συνέχεια, ήρθε στο προσκήνιο η Serrapeptase.

Εγινε για πρώτη φορά γνωστή 1960 στην Ιαπωνία (ως nattokinase και είναι από το φυτό natto κι όχι από τον μεταξοσκώληκα) λόγω της αντιφλεγμονώδους δράσης της, ενώ κατά την διάρκεια της δεκαετίας του 1980 και 1990 έρευνα έδειξε που διεξήχθη στην Ευρώπη και την Ιαπωνία υποστήριξε ότι η σερραπεπτιδάση ήταν το πιο αποτελεσματικό μέσο για την μείωση της φλεγμονής μεταξύ όλων των άλλων ενζύμων.

Το φυτό Natto αποτελεί ένα Ιαπωνικό παραδοσιακό τρόφιμο το οποίο προέρχεται από την ζύμωση των καρπών της σόγιας από τα βακτήρια Bacillus subtilis. Το Natto μπορεί και διασπά το ινωδογόνο, γι’ αυτό τον λόγο ή απομόνωση του ενζύμου ονομάστηκε νατοκινάση (nattokinase).

Η χρήση της λοιπόν γίνεται για σχεδόν 40 χρόνια στην Ιαπωνία και την Ευρώπη για τον πόνο και την φλεγμονή που οφείλεται σε αρθρίτιδα, τραύμα, χειρουργική επέμβαση, ιγμορίτιδα, βρογχίτιδα, σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα και επώδυνη διόγκωση των μαστών. Εκτός από την αντιφλεγμονώδη δράση της, η σερρπαπετιδάση φαίνεται να έχει αναλγητικές και αντιαθηροσκληρωτικές επιδράσεις στον ανθρώπινο οργανισμό.Η βασική της δράση είναι η δυνατότητά της να κατατρώει κυριολεκτικά τους μη ζωντανούς και μη ζωτικούς σχηματισμούς μέσα στο σώμα μας – πχ: τους θρόμβους, την αρτηριακή πλάκα, το λίπος στην κυκλοφορία του αίματος, τις υδατικές κύστεις, τις λιπώδεις κύστεις, την βλέννα, τα πήγματα, τα προϊόντα απόπτωσις των κυττάρων.

Ενα κύριο όφελος των φυσικών ενζύμων είναι η εξάλειψη και η πρόληψη του ουλώδες ιστού και της ίνωσης. Η Ινωση είναι ουλώδης ιστός. Καθώς μεγαλώνουμε, η ίνωση γίνεται η κύρια αιτία του θανάτου τελικά. Γύρω στα τέλη των 20 χρόνων, η παραγωγή των ενζύμων έχει φθίνουσα πορεία και από την στιγμή που φθάσουμε στα 40 παράγουμε πολύ λίγα ένζυμα. Οι ασθενείς με Κυστική Ινωση έχουν σχεδόν μηδενική παραγωγή ενζύμων, και τα παιδιά με κυστική ίνωση, σπάνια ξεπερνάν τα 20 τους, λόγω του περιορισμού και της συρρίκνωσης των πνευμόνων από τον σχηματισμό ουλωτικού ιστού ή ίνωσης.

Ως αποτέλεσμα της μείωσης της παραγωγής ενζύμων, το σώμα μας είναι όλο και λιγότερο ικανό να μειώσει την υπερβολική παραγωγή του ινώδους, είτε αυτό σχηματίζεται σε απλά κοψίματα, είτε σαν εναποθέσεις στο εσωτερικό των εσωτερικών οργάνων και στα αιμοφόρα αγγεία.

Αυτή η αδυναμία είναι ιδιαίτερα αισθητή σε γυναίκες, οι οποίες αναπτύσσουν συχνά ινοκυστική νόσο του μαστού, ινομυώματα μήτρας, συμφύσεις, και ενδομητρίωση. Οι άνδρες και οι γυναίκες όσο μεγαλώνουν σχηματίζουν αρτηριακή αθηρωματική πλάκα (που είναι ουλώδης ιστός). Είμαστε όλοι επιρρεπείς στο σχηματισμό ινώδους ιστού «αράχνης», στα εσωτερικά μας όργανα, με αποτέλεσμα την μείωση του μεγέθους των οργάνων και την δυσλειτουργία τους με την πάροδο του χρόνου. Καθώς γερνάμε, οι πληγές επουλώνονται με όλο και παχύτερο, λιγότερο εύπλαστο, ιστό με πιο ορατά σημάδια. Με την αντικατάσταση των χαμένων ενζύμων μπορούμε να βοηθήσουμε στον έλεγχο και στην μείωση του ουλώδους ιστού και της ίνωσης, εμποδίζοντας έτσι πολλά από τα προβλήματα που συνδέονται με την έλλειψη των ενζύμων και της περίσσειας του ινώδους.

Προσθέτοντας ζωτικής σημασίας ένζυμα μπορεί να βοηθήσουν, επίσης, στον έλεγχο των υφιστάμενων συνθηκών που προκαλούνται από την ίνωση.

Ακόμη παλαιοί ουλώδης ιστοί από χειρουργικά τραύματα, πνευμονική ίνωση, νεφρική ίνωση, ακόμη και χρόνια χηλοειδη μπορεί να διαλυθούν και «να φαγωθούν» μετά τον σχηματισμό τους.

Αν και οι γιατροί στις Ηνωμένες Πολιτείες έχουν μόλις πρόσφατα συνειδητοποιήσει τα οφέλη από την προσθήκη ενζύμων, οι γιατροί στην Ευρώπη και την Ασία χρησιμοποιούν αυτά τα ένζυμα για δεκαετίες.

Μεταξύ των καλύτερων ενζύμων για την απομάκρυνση του ουλώδους ιστού είναι και η ΣΕΡΑΠΑΠΤΑΣΗ. (Serrapeptase)

H Serrapeptase χρησιμοποιείται για: •Πόνο κάθε είδους και κάθε είδους φλεγμονή. •Αρθρίτιδα, σκλήρυνση κατά πλάκας, ρευματοειδή αρθρίτιδα. •Λύκο. •Πονοκεφάλους και ημικρανίες, χρόνιες λοιμώξεις του αυτιού, ωτίτιδες. • Εμφύσημα, βρογχίτιδα, πνευμονική φυματίωση, βρογχικό άσθμα, βρογχιεκτασία, ινοκυστική ίνωση πνευμόνων. • Ιγμορίτιδα και καταρροή, χρόνια βλέννα στον ρινοφάρυγγα. •Αθλητικές κακώσεις, τραυματικό οίδημα, μετεγχειρητικό οίδημα, σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα. •Φλεγμονώδεις νόσους των εντέρων (του Crohn, Κολίτιδα κλπ..) ινοκυστική μαστίτιδα, ενδομητρίωση,ινομυώματα… •Χρόνιες φλεγμονές στους μύες π.χ. Ινομυαλγία. •Καρδιαγγειακή υγεία, πρόληψη και θεραπεία θρομβωτικών σχηματισμών, αρτηριοσκλήρωση, λιπίδια αίματος, χοληστερίνη. •Φλεβίτιδα, θρομβοφλεβίτιδα. •Σημαντικό βοήθημα στα αυτοάνοσα νοσήματα, χωρίς να καταστέλλει το ανοσοποιητικό.

Αν και δεν υπάρχουν τρόφιμα που περιέχουν πραγματικά serrapeptase, οι γιατροί που συστήνουν αυτό το ένζυμο, δείχνουν ότι οι άνθρωποι με υγιή διατροφή, χωρίς κρεατοφαγία έχουν αρκετή ποσότητα. Τρώτε λοιπόν, φυτικές πρωτεΐνες, ροβίτσα, φακές, φαγόπυρο σε φύτρα, αμύγδαλα, καρύδια, κουκουνάρια προχωνευμένα, φρούτα και λαχανικά, αυστηρά βιολογικά, επίσης να ενσωματωθούν στην διατροφή. Ολόκληρα τα τρόφιμα και ιδίως τα ωμά και προχωνευμένα τρόφιμα είναι οι καλύτερες πηγές υγείας.

Καθώς ο άνθρωπος μεγαλώνει είναι επόμενο να συσσωρεύονται, ανάλογα φυσικά με το ιστορικό του καθενός, αλλοιώσεις στους ιστούς, στο αίμα και στα οστά που σχηματίζουν το σώμα. Η ηλικία προκαλεί την εμφάνιση φλεγμονών, πόνου, αρτηριακών αποθέσεων και άλλων ανεπιθύμητων συμπτωμάτων. Γι’ αυτές ακριβώς τις περιπτώσεις η serrapeptase μπορεί να αντιμετωπίσει έγκαιρα προβλήματα υγείας, καθώς το ένζυμο αυτό είναι δραστικό, απαιτεί μικρές δόσεις και είναι οικονομικά προσιτό.

Βασικές Ιδιότητες

Η Serrapeptase έχει την ιδιότητα να καθαρίζει τα αιμοφόρα αγγεία και με τον τρόπο αυτό να βελτιώνει την κυκλοφορία του αίματος, να βοηθά τον οργανισμό να οξυγονώνεται πληρέστερα και να τρέφεται αποτελεσματικότερα. Συμβάλει θεραπευτικά σε αυτοάνοσα νοσήματα, χωρίς να καταστέλλει το ανοσοποιητικό!

Διαλύει τον ινώδη ιστό και τον απομακρύνει από το σώμα. Ο ιστός αυτός είναι μια πρωτεΐνη και σχηματίζεται από το σώμα μας κάθε φορά που υπάρχει τραυματισμός ή φλεγμονή σε κάποια ομάδα κυττάρων. Η πρωτεΐνη αυτή, καλύπτει την περιοχή που έχει προσβληθεί για να μπορέσουν να δημιουργηθούν εκεί νέα κύτταρα και μετά από την ολοκλήρωση της διαδικασίας αυτής αποβάλλεται. Αν το σώμα δεν μπορεί να το κάνει αυτό μόνο του, το κάνει η Serrapeptase.

Σημαντική είναι και η ικανότητά της να διαλύει την αμυλοειδή πλάκα, όπου αυτή συσσωρεύεται στο σώμα. Αυτή η πλάκα συσσωρεύεται σε όλο το σώμα και είναι η πηγή του χρόνιου πόνου σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας. Η Νόσος του Alzheimer αποτελεί επίσης μια συσσώρευση αμυλοειδών πλακών στον εγκέφαλο.

Τέλος το πιο σημαντικό στοιχείο: η Serrapeptase, σε αντίθεση με πολλά φάρμακα που χρησιμοποιούνται για την αφαίρεση πλάκας από το αρτηριακό τοίχωμα ή για την μείωση των λιπιδίων στην κυκλοφορία του αίματος, δεν εμποδίζει τη βιοσύνθεση της χοληστερόλης, η οποία στην καθαρή μορφή της είναι ένα αντιοξειδωτικό που απαιτείται για να λειτουργούν σωστά όλα τα όργανα του σώματος.

Με μία φράση η Serrapeptase συνιστάται για ένα πιο καθαρό καρδιαγγειακό σύστημα, καθαρότερο αναπνευστικό σύστημα και ένα σώμα με λιγότερους πόνους και φλεγμονές!

Παθήσεις στις οποίες ωφελεί η Serrapeptase

Αρθρίτιδα /Αρτηριοσκλήρωση (απόφραξη αρτηριών) / Ασθμα / Βρογχικό άσθμα / Βρογχίτιδα / Εμφύσημα / Ιγμορίτιδα / Ινοκυστική νόσο των μαστών / Ινομυαλγία – Ινομυώματα / Καρδιαγγειακή υγεία, πρόληψη και θεραπεία θρομβωτικών σχηματισμών, αρτηριοσκλήρωση, λιπίδια αίματος, χοληστερίνη. / Κυστική ίνωση / Κυστίτιδα των αρθρώσεων ή των μυών / Λύκο / Μετεγχειρητικά και τραυματογενή οιδήματα /Νόσο του Αλτσχάιμερ / Οστεοπόρωση / Οφθαλμολογικά προβλήματα προκαλούμενα από φλεγμονές / Πονοκέφαλους / ημικρανίες εξαιτίας φλεγμονών / Προβλήματα στην πλάτη και στον αυχένα /Ρινίτιδα /Ρευματοειδή αρθρίτιδα / Σκλήρυνση κατά πλάκας / Συμφόρηση του στήθους /Σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα / Τραυματογενείς νόσους, αθλητικούς τραυματισμούς / Φλεβίτιδα, θρομβοφλεβίτιδα /Φλεγμονώδεις εντεροπάθειες /Φλεγμονώδεις νόσους των εντέρων (του Crohn, Κολίτιδα κλπ..) ινοκυστική μαστίτιδα /Χρόνιες φλεγμονές στους μύες π.χ. Ινομυαλγία / Χρόνιες ωτίτιδες / Ωτορινολαρυγγολογικά προβλήματα …

• Εξάλειψη των φλεγμονωδών παραγόντων. / Διάσπαση του ινώδους / Επιτάχυνση ρευστοποίησης του φλέγματος. / Ενισχύει τη δράση των αντιβιοτικών. / Πέψη των πρωτεϊνών. / Αύξηση της κυκλοφορίας. / Απομάκρυνση άχρηστων υλικών. / Υποστήριξη ανοσοποιητικού. / Τραυματισμούς που αφορούν τον αθλητισμό, παθήσεις αρθρώσεων και μετεγχειρητικών διαδικασιών.

Παρενέργειες & προφυλάξεις στην χρήση της Serrapeptase

Η χρήση της Serrapeptase, με βάση τα στοιχεία των τελευταίων ετών φαίνεται να είναι ασφαλής, χωρίς παρενέργειες, όσον αφορά τους ενήλικες και με την προϋπόθεση ότι λαμβάνεται όπως προβλέπεται κατόπιν συνεννόησης με κάποιον ιατρό φυσικής ή ολιστικής ιατρικής.

Εγκυμοσύνη και θηλασμός: Αν και δεν υπάρχουν αρνητικές ενδείξεις για την χρήση της Serrapeptase κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης και του θηλασμού, προτείνεται για ασφάλεια η μη χρήση της γι’ αυτό το διάστημα.

Αιμορραγικές διαταραχές: η Serrapeptase ενδέχεται να επηρεάσει την πήξη του αίματος, έτσι μερικοί ερευνητές εφιστούν την προσοχή για περιπτώσεις όπου ήδη παρουσιάζονται συμπτώματα αιμορραγικών διαταραχών. Εάν υπάρχει κάποια αιμορραγική διαταραχή, επικοινωνήστε με τον γιατρό σας πριν από την χρήση serrapeptase. Για τον ίδιο λόγο συστήνεται να γίνεται παύση στην χρήση Serrapeptase τουλάχιστον 2 εβδομάδες πριν από προγραμματισμένη χειρουργική επέμβαση.

Η Serrapeptase μετριέται σε μονάδες SPU που μετρούν την ενεργότητα και την δραστικότητα του ενζύμου της Serrapeptase με βάση μία συγκεκριμένη επιστημονική εξέταση. Η ποσότητα ινώδους ή άλλων πρωτεϊνών που η Serrapeptase μπορεί να διασπάσει ή να αφομοιώσει καθορίζει την δραστικότητά της.

Οι ανοσιολόγοι και οι ερευνητές στον τομέα της υγείας έχουν πιστοποιήσει ότι πολλές συχνές ασθένειες και παθήσεις της υγείας προκαλούνται από τις χρόνιες φλεγμονές. Αρκετοί γιατροί, με βάση αποτελέσματα μελετών και εμπειρίας από χρήση σε ασθενείς, συνιστούν την χορήγηση για διάστημα 3-5 μηνών σε κάθε ενήλικα ηλικίας άνω των 40 ετών. Το σκεπτικό πίσω από αυτή την σύσταση είναι ότι με την πάροδο των χρόνων το σώμα καταπονείται και σε διάφορα σημεία δημιουργούνται φλεγμονές, κύστες, ή θρομβώσεις οι οποίες μπορεί να μετατραπούν σε χρόνιες, ανεξάρτητα αν θα γίνουν άμεσα και έγκαιρα αντιληπτές. Οι πωλήσεις της serrapeptase σε παγκόσμιο επίπεδο λέγεται ότι ξεπερνούν τα 5 δισ δολάρια ανά έτος και έχει κερδίσει τον τίτλο του “Θαυματουργού Ενζύμου” (the Miracle Enzyme).

Συμβουλευτείτε, οπωσδήποτε, τον ολιστικό γιατρό σας πριν πάρετε αυτό το προϊόν ή και οποιοδήποτε άλλο συμπλήρωμα διατροφής, βιταμίνη ή βότανο, ειδικά αν παίρνετε φάρμακο που επηρεάζει την πήξη του αίματος, όπως βιταμίνη Κ, ηπαρίνη, βαρφαρίνη (Coumadin) ή ασπιρίνη. Γενικότερα μην παίρνετε οτιδήποτε από μόνος σας ή επειδή κάπου το διαβάσατε. Συμβουλευτείτε τον γιατρό σας, γιατί οτιδήποτε μπαίνει στο σώμα μας αλληλεπηδρά με οτιδήποτε άλλο.

@Ηω Αναγνώστου / miastala.com

Αναφορές – Βιβλιογραφία

(από το National Center for Biotechnology Information, U.S. National Library of Medicine)

Bhagat S, Agarwal M, Roy V Serratiopeptidase: a systematic review of the existing evidence . Int J Surg. (2013)

Badhe RV, et al Media optimization studies for Serratiopeptidase production from Serratia marcescens ATCC 13880 . Hindustan Antibiot Bull. (2009)

Purification and characterization of four proteases from a clinical isolate of Serratia marcescens kums 3958

Pansuriya R, Singhal R Effects of dissolved oxygen and agitation on production of serratiopeptidase by Serratia marcescens NRRL B-23112 in stirred tank bioreactor and its kinetic modeling . J Microbiol Biotechnol. (2011)

CASTANEDA-AGULLO M Studies on the biosynthesis of extracellular proteases by bacteria. I. Serratia marcescens, synthetic and gelatin media . J Gen Physiol. (1956)

Bromke BJ, Hammel JM Regulation of extracellular protease formation by Serratia marcescens . Can J Microbiol. (1979)

Matsumoto K, et al Purification and characterization of four proteases from a clinical isolate of Serratia marcescens kums 3958 . J Bacteriol. (1984)

Selan L, et al Proteolytic enzymes: a new treatment strategy for prosthetic infections . Antimicrob Agents Chemother. (1993)

Cloning and sequencing of Serratia protease gene

Easily absorbable enzyme preparation

Umashankar MS, Sachdeva RK, Gulati M Aquasomes: a promising carrier for peptides and protein delivery . Nanomedicine. (2010)

Rawat M, et al Development and in vitro evaluation of alginate gel-encapsulated, chitosan-coated ceramic nanocores for oral delivery of enzyme . Drug Dev Ind Pharm. (2008)

Moriya N, et al Intestinal absorption of serrapeptase (TSP) in rats . Biotechnol Appl Biochem. (1994)

Woodley JF Enzymatic barriers for GI peptide and protein delivery . Crit Rev Ther Drug Carrier Syst. (1994)

KV S, Devi GS, Mathew ST Liposomal formulations of serratiopeptidase: in vitro studies using PAMPA and Caco-2 models . Mol Pharm. (2008)

Camenisch G, Folkers G, van de Waterbeemd H Shapes of membrane permeability-lipophilicity curves: extension of theoretical models with an aqueous pore pathway . Eur J Pharm Sci. (1998)

Obata K, et al Prediction of oral drug absorption in humans by theoretical passive absorption model . Int J Pharm. (2005)

Nirale NM, Menon MD Topical formulations of serratiopeptidase: development and pharmacodynamic evaluation . Indian J Pharm Sci. (2010)

Shah MH, Paradkar A Cubic liquid crystalline glyceryl monooleate matrices for oral delivery of enzyme . Int J Pharm. (2005)

Kakinuma A, et al Repression of fibrinolysis in scalded rats by administration of Serratia protease . Biochem Pharmacol. (1982)

Al-Khateeb TH, Nusair Y Effect of the proteolytic enzyme serrapeptase on swelling, pain and trismus after surgical extraction of mandibular third molars . Int J Oral Maxillofac Surg. (2008)

Kee WH, et al The treatment of breast engorgement with Serrapeptase (Danzen): a randomised double-blind controlled trial . Singapore Med J. (1989)

Malshe PC A preliminary trial of serratiopeptidase in patients with carpal tunnel Syndrome . J Assoc Physicians India. (2000)

Jadav SP, et al Comparison of anti-inflammatory activity of serratiopeptidase and diclofenac in albino rats . J Pharmacol Pharmacother. (2010)

Tachibana M, et al A multi-centre, double-blind study of serrapeptase versus placebo in post-antrotomy buccal swelling . Pharmatherapeutica. (1984)

Chopra D, et al A randomized, double-blind, placebo-controlled study comparing the efficacy and safety of paracetamol, serratiopeptidase, ibuprofen and betamethasone using the dental impaction pain model . Int J Oral Maxillofac Surg. (2009)

Murugesan K, Sreekumar K, Sabapathy B Comparison of the roles of serratiopeptidase and dexamethasone in the control of inflammation and trismus following impacted third molar surgery . Indian J Dent Res. (2012)

Panagariya A, Sharma AK A preliminary trial of serratiopeptidase in patients with carpal tunnel syndrome . J Assoc Physicians India. (1999)

Esch PM, Gerngross H, Fabian A Reduction of postoperative swelling. Objective measurement of swelling of the upper ankle joint in treatment with serrapeptase– a prospective study . Fortschr Med. (1989)

Bracale G, Selvetella L Clinical study of the efficacy of and tolerance to seaprose S in inflammatory venous disease. Controlled study versus serratio-peptidase . Minerva Cardioangiol. (1996)

Relevant Role of Fibronectin-Binding Proteins in Staphylococcus aureus Biofilm-Associated Foreign-Body Infections

Christner M, et al The giant extracellular matrix-binding protein of Staphylococcus epidermidis mediates biofilm accumulation and attachment to fibronectin . Mol Microbiol. (2010)

Kaplan JB Biofilm dispersal: mechanisms, clinical implications, and potential therapeutic uses . J Dent Res. (2010)

Artini M, et al Comparison of the action of different proteases on virulence properties related to the staphylococcal surface . J Appl Microbiol. (2013)

Artini M, et al A new anti-infective strategy to reduce adhesion-mediated virulence in Staphylococcus aureus affecting surface proteins . Int J Immunopathol Pharmacol. (2011)

Longhi C, et al Protease treatment affects both invasion ability and biofilm formation in Listeria monocytogenes . Microb Pathog. (2008)

Influence of interfaces on microbial activity

Costerton JW, et al Bacterial biofilms in nature and disease . Annu Rev Microbiol. (1987)

Lee HS, et al A technique for quantitative cytology of nasal secretions . Eur Arch Otorhinolaryngol. (1991)

Nakamura S, et al Effect of the proteolytic enzyme serrapeptase in patients with chronic airway disease . Respirology. (2003)

Majima Y, et al Effects of orally administered drugs on dynamic viscoelasticity of human nasal mucus . Am Rev Respir Dis. (1990)

Majima Y, et al The effect of an orally administered proteolytic enzyme on the elasticity and viscosity of nasal mucus . Arch Otorhinolaryngol. (1988)

Shimura S, et al Effect of expectorants on relaxation behavior of sputum viscoelasticity in vivo . Biorheology. (1983)

Mecikoglu M, et al The effect of proteolytic enzyme serratiopeptidase in the treatment of experimental implant-related infection . J Bone Joint Surg Am. (2006)

Ishihara Y, Kitamura S, Takaku F Experimental studies on distribution of cefotiam, a new beta-lactam antibiotic, in the lung and trachea of rabbits. II. Combined effects with serratiopeptidase . Jpn J Antibiot. (1983)

Aratani H, Tateishi H, Negita S Studies on the distributions of antibiotics in the oral tissues: Experimental staphylococcal infection in rats, and effect of serratiopeptidase on the distributions of antibiotics (author’s transl) . Jpn J Antibiot. (1980)

Viswanatha Swamy AH, Patil PA Effect of some clinically used proteolytic enzymes on inflammation in rats . Indian J Pharm Sci. (2008)

Shimizu H, et al A case of serratiopeptidase-induced subepidermal bullous dermatosis . Br J Dermatol. (1999)

Mazzone A, et al Evaluation of Serratia peptidase in acute or chronic inflammation of otorhinolaryngology pathology: a multicentre, double-blind, randomized trial versus placebo . J Int Med Res. (1990)

terrapapers.com

Τεχνική υποστήριξη, κατασκευή ιστοσελίδας: Charles Bukowski(7SPY), e-mail: spy7ross7@gmail.com

 Αναλαμβάνω Ασήμι - Μπρούτζο καθαρίσματα, κατασκευές, λούστρα, προκάρφωμα σε κερί στο χώρο μου. Ταχύτητα, ποιότητα, εγγυημένα. Τηλ. επικοινωνίας 6974565895.  Στεφανία. I undertake Silver - Bronze cleaning, polishing, jewelry making, pre-nailing in wax at my place. Speed, quality, guaranteed. Tel. contact 6974565895. StefaniaELLI Δαχτυλίδι 'Wickelring' σε ανάμεικτα χρώματα: μπροστά