Translate

Η εκπληκτική αποκατάσταση μέσω τεχνητής νοημοσύνης αυξάνει την ταχύτητα των ταινιώνHD προσελήνωσης του Apollo moon...δείτε...

 

scitechdaily.com - 7spymania.com
Οι αστροναύτες στις αποστολές Apollo της NASA στο φεγγάρι τράβηξαν εκπληκτικές ταινίες της σεληνιακής επιφάνειας, αλλά οι πρόσφατες βελτιώσεις με την τεχνητή νοημοσύνη artificial intelligence (AI) έχουν πραγματικά κάνει τις ταινίες πιο προσιτές στη θέασηHD, από αυτόν τον κόσμο.

Σε αναδιαμορφωμένες ταινίες που μοιράζονται στο διαδίκτυοshared online by η DutchSteamMachine, ένα κανάλι YouTube που διευθύνεται από έναν ειδικό για την αποκατάσταση ταινιών στην Ολλανδία, οι λεπτομέρειες από σεληνιακές σκηνές είναι εκπληκτικά τραγανές και ζωντανές. από τα πρώτα βήματα του διοικητή της αποστολής Neil Armstrong στο φεγγάρι το 1969 σε ανώμαλους σεληνιακούς δρόμους κατά τη διάρκεια του Apollo 15 και 16 το 1971 και το 1972, αντίστοιχα

Ο αποκαταστάτης ταινιών πίσω από το DutchSteamMachine, ο οποίος επίσης πηγαίνει από το "Niels", χρησιμοποίησε το AI για να σταθεροποιήσει τα τρεμάμενα πλάνα και να δημιουργήσει νέα πλαίσια σε ταινίες προσγείωσης της NASA. Η αύξηση του ρυθμού καρέ (ο αριθμός των καρέ που παίζουν ανά δευτερόλεπτο) εξομάλυνε την κίνηση και την έκανε να μοιάζει περισσότερο με κίνηση σε βίντεο υψηλής ευκρίνειας (HD).

Το πρόγραμμα Apollo Apollo program ξεκίνησε 11 σεληνιακές αποστολές διαστημικών πτήσεων μεταξύ 1968 και 1972. Από αυτές, τέσσερις αποστολές δοκίμασαν τον εξοπλισμό και έξι προσγειώθηκαν στο φεγγάρι, επιτρέποντας σε 12 άντρες να περπατήσουν, να οδηγήσουν ή / και να πηδήξουν πάνω από τη σκονισμένη, γεμισμένη σεληνιακή επιφάνεια, σύμφωνα με τη NASA. Κατά τη διάρκεια όλων αυτών των αποστολών, οι αστροναύτες τραβήξανε λεπτομέρειες σε τροχιές, δραστηριότητες ή πειράματα χρησιμοποιώντας φωτογραφικές μηχανές 16-χιλιοστών που προωθούσαν συνήθως την ταινία με ταχύτητα 1, 6 ή 12 καρέ ανά δευτερόλεπτο ή fps - ο τυπικός ρυθμός της κινηματογραφικής βιομηχανίας είναι 24 fps και οι βιντεοκάμερες HD τραβούν 30 ή 60 fps.

Όταν οι παλιές ταινίες που έχουν τραβηχτεί με χαμηλότερο ρυθμό καρέ εμφανίζονται σε υψηλότερους ρυθμούς, η κίνηση εμφανίζεται επιταχυνόμενη και νευρική, "η οποία δημιουργεί μια αποσύνδεση μεταξύ του παρελθόντος και του ατόμου που το παρακολουθεί", δήλωσε ο Niels στο Live Science σε ένα email.

«Χρησιμοποιώ μια τεχνητή νοημοσύνη ανοιχτού κώδικα που έχει« εκπαιδευτεί »με παραδείγματα λήψεων για τη δημιουργία εντελώς νέων πλαισίων μεταξύ πραγματικών», δήλωσε ο Niels. "Αναλύει τη διαφορά μεταξύ πραγματικών καρέ, τι άλλαξε και είναι σε θέση να" παρεμβάλλει "τι είδους δεδομένα θα υπήρχαν αν πυροβολήθηκε με υψηλότερο ρυθμό καρέ." Η τεχνολογία AI ονομάζεται Depth-Aware video frame INterpolation (DAIN) και είναι μια δωρεάν εφαρμογή με δυνατότητα λήψης για Windows, η οποία βρίσκεται "σε εξέλιξη alpha και ανάπτυξη", σύμφωνα με τον ιστότοπο του DAIN.

Οι ειδικοί αναδιαμορφώνουν παλιές ταινίες εδώ και δεκαετίες, αλλά η πρόσφατη προσθήκη της τεχνητής νοημοσύνης έχει οδηγήσει σε νέα επίπεδα, δήλωσε ο Niels.

«Το μεγαλύτερο μέρος της αναδιαμόρφωσης / βελτίωσης των παλαιών βίντεο ήταν η αφαίρεση ακαθαρσιών και γρατσουνιών, σταθεροποιώντας την ασταθή δουλειά της κάμερας, μερικές φορές ακόμη και προσθέτοντας χρώμα. Αλλά ποτέ δεν δημιουργούν εντελώς νέα καρέ βασισμένα σε δεδομένα από δύο συνεχόμενα πραγματικά καρέ», εξήγησε.

Μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις για τη δημιουργία αυτών των αποκαταστάσεων είναι η εύρεση υψηλής ποιότητας βίντεο πηγής. λεκέδες, σωματίδια και υπερβολικός κόκκος στην ταινία μπορεί να προκαλέσει σύγχυση στον αλγόριθμο και να επηρεάσει τη διαδικασία παρεμβολής της AI, δήλωσε ο Niels. Τα πλάνα της NASA είναι ιδιαίτερα ικανοποιητικά για αναβαθμίσεις AI, επειδή ο αρχικός ρυθμός καρέ είναι τόσο χαμηλός - 6 έως 12 fps - που αυξάνοντας το στα 24, 50 ή 60 fps κάνει μια πολύ δραματική διαφορά. Και επειδή η κίνηση στις ταινίες είναι τόσο αργή, ο αλγόριθμος μπορεί να δημιουργήσει περισσότερα πλαίσια παρεμβολής χωρίς ψηφιακά αντικείμενα.

Ο Niels ελπίζει ότι τα βίντεό του θα φέρουν την Σελήνη λίγο πιο κοντά στους θεατές της Γης και θα τους βοηθήσουν να δουν και να εκτιμήσουν αυτά τα ορόσημα γεγονότα όπως έκαναν οι αστροναύτες. Επίσης, ελπίζει ότι το αναδιαμορφωμένο βίντεο θα εμπνεύσει περισσότερο ενδιαφέρον για τα επερχόμενα σχέδια των διαστημικών γραφείων για την έναρξη αποστολών πληρώματος που πετούν πέρα από την τροχιά χαμηλής γης - και ακόμη και επιστρέφουν στη σεληνιακή επιφάνεια - ενώ είναι εξοπλισμένα με κάμερες ικανές λήψης σε HD.

You can watch all of his AI-enhanced moon landing videos on the DutchSteamMachine YouTube channel, and you can find more of his projects on Patreon.

scitechdaily.com - 7spymania.com

Τεχνική υποστήριξη, κατασκευή ιστοσελίδας: Charles Bukowski(7SPY), e-mail: spy7ross7@gmail.com