Translate

Αύριο 6 Οκτωβρίου, ο Άρης θα είναι ο πιο κοντά στη Γη, η επομένη θα είναι μετά από 15 χρόνια...


Mosaic of Mars captured by the Viking Orbiter 1. (NASA/JPL-Caltech)
sciencealert.com - 7spymania.com          Ο Άρης, ο δεύτερος κοντινότερος κοσμικός ξάδελφός μας, βρίσκεται στη συλλογική φαντασία μας εδώ και δεκαετίες. Μεταξύ των εικασιών των Αρειανών και της υπόσχεσης του νερού κάτω από την παγωμένη του επιφάνεια, ο Άρης δεν χρειάζεται να κάνει πολλά για να  μας εξάπτει την φαντασία μας για αυτόν!.

Αλλά πολύ σύντομα, ο Άρης δεν πρόκειται να είναι κοντά στις καρδιές μας, αλλά και πιο κοντά στον πραγματικό πλανήτη μας - μόλις 62,1 εκατομμύρια χιλιόμετρα (38,6 εκατομμύρια μίλια) μακριά από τη Γη.

Αυτό είναι το πιο κοντινό για τα επόμενα 15 χρόνια. Και αυτό σημαίνει ότι το αστέρι συνιστάται ιδιαίτερα, καθώς ο Άρης θα είναι φωτεινός, μεγάλος και εύκολος στην προβολή με ή χωρίς τηλεσκόπιο.

Θα συνιστούσαμε να ρίξετε μια ματιά σε ένα γράφημα ουρανούa sky chart  για να μάθετε πού θα βρίσκεται ο Άρης στον νυχτερινό ουρανό στην τοποθεσία σας, ώστε να μπορείτε να σχεδιάσετε την καλύτερη προβολή.

Αλλά τα καλά νέα είναι ότι θα είναι σε μια περιοχή του νυχτερινού ουρανού με πολύ λίγα αστέρια και αν είστε τυχεροί, θα πρέπει επίσης να μπορείτε να πιάσετε τον Δία και τον Κρόνο να λάμπουν πιο κοντά στον ορίζοντα.

Η μέρα που θα είμαστε απόλυτα πιο κοντά στον Άρη είναι η 6η Οκτωβρίου, οπότε προχωρήστε.

Όπως μπορείτε να δείτε σε αυτό το βίντεο παρακάτω, ο Άρης και η Γη βρίσκονται και οι δύο σε ελαφρώς ελλειπτικές τροχιές, πράγμα που σημαίνει ότι μπορεί περιστασιακά να πλησιάσουν ο ένας τον άλλο.

Η πλησιέστερη δυνατή συνάντηση είναι όταν η Γη είναι η πιο απομακρυσμένη από τον Ήλιο (aphelion) και ο Άρης είναι ο πλησιέστερος στον Ήλιο (περιήλιο). Σε αυτό το σημείο, οι δύο θα απέχουν τουλάχιστον 54,6 εκατομμύρια χιλιόμετρα (33,9 εκατομμύρια μίλια).

Αυτή η διαμόρφωση ονομάζεται ''αντιπολίτευση'' και συμβαίνει κάθε δύο χρόνια περίπου. Αλλά ποτέ δεν καταγράψαμε ότι χτυπήσαμε αυτό το τέλειο «πλησιέστερο» σημείο.

Η πιο κοντινή προσέγγιση που καταγράψαμε έγινε το 2003, με μόλις 55,7 εκατομμύρια χιλιόμετρα να μας χωρίζουν με τον Άρη. Πριν από δύο χρόνια, το 2018 ήταν επίσης πολύ κοντά, με μόλις 57,6 εκατομμύρια χιλιόμετρα (35,8 εκατομμύρια μίλια) μεταξύ μας.

Δυστυχώς, όμως, βρισκόμαστε όλο και πιο μακριά από την ευθυγράμμιση με τον πλησιέστερο γείτονά μας και δεν θα αρχίσουμε να πλησιάζουμε ξανά μέχρι το 2029, με αποκορύφωμα μια πολύ στενή προσέγγιση το 2035 - μόνο 56,9 εκατομμύρια χιλιόμετρα (35,4 εκατομμύρια μίλια) - λοιπόν σχεδιάζετε το πρόγραμμα παρακολούθησης του Άρη 2035 πολύ νωρίτερα!

Στο άλλο άκρο της κλίμακας από μια ''αντιπολίτευση'' είναι μια σύζευξη, όταν οι δύο πλανήτες είναι πιο απομακρυσμένοι μεταξύ τους. Μπορούν να καταλήξουν 401 εκατομμύρια χιλιόμετρα (250 μίλια) το ένα από το άλλο. Αυτό συμβαίνει όταν η Γη και ο Άρης βρίσκονται σε αντίθετες πλευρές του Ήλιου και και τα δύο στο άφελό τους.

Γι 'αυτό το λόγο οι διαστημικοί οργανισμοί εκμεταλλεύονται τη μικρή απόσταση μεταξύ των πλανητών μας όταν αυτά τα παράθυρα εμφανίζονται. Φέτος ήταν μια μεγάλη ευκαιρία για πολλές αποστολές στον Κόκκινο Πλανήτη.

Αν θυμάστε, το Mars One σχεδίαζε να ξεκινήσει το Land Land το 2020 πριν το κάνει, δεν το έκανε ποτέ.

Αλλά τρεις αποστολές απογειώθηκαν με επιτυχία. Το Perseverance rover της NASA βρίσκεται σχεδόν στη μέση του ταξιδιού του προς τον κόκκινο πλανήτη μετά την εκτόξευση του τον Ιούλιο, ενώ δύο άλλες αποστολές έφυγαν για τον Άρη στο ίδιο παράθυρο δύο εβδομάδων.

Οι επόμενες αποστολές του Άρη - όπως το Mars Sample Return - θα ταξιδέψουν το 2022, αλλά θα πρέπει να ταξιδέψουν επιπλέον 20 εκατομμύρια χιλιόμετρα, καθώς θα είμαστε σε απόσταση 81,5 εκατομμυρίων χιλιομέτρων (50,6 εκατομμύρια μίλια) η πιο κοντινή μας προσέγγιση κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου.

Επομένως, αυτή η εβδομάδα είναι μια πολύ ξεχωριστή ευκαιρία που δεν θα έχουμε ξανά μέχρι το 2035. 

sciencealert.com - 7spymania.com

Τεχνική υποστήριξη, κατασκευή ιστοσελίδας: Charles Bukowski(7SPY), e-mail: spy7ross7@gmail.com