Ο πλανήτης K2-18b φαίνεται ότι διαθέτει… ζωή! Οι πρώτες ενδείξεις ζωής στον εξωηλιακό πλανήτη ήταν το 2019, όταν τα εργαστήρια της NASA είχαν ανακαλύψει πιθανά ίχνη υδρατμών στην ατμόσφαιρα του K2-18 b. Έκτοτε η μελέτη του έγινε πρώτη προτεραιότητα για τους αστρονόμους της. Ο πλανήτης K2-18b φαίνεται ότι διαθέτει… ζωή!
Οι πρώτες ενδείξεις ζωής στον εξωηλιακό πλανήτη ήταν το 2019, όταν τα εργαστήρια της NASA είχαν ανακαλύψει πιθανά ίχνη υδρατμών στην ατμόσφαιρα του K2-18 b. Έκτοτε η μελέτη του έγινε πρώτη προτεραιότητα για τους αστρονόμους της. Τα τωρινά ευρήματα, μόρια μεθανίου και διοξειδίου του άνθρακα, ενισχύουν την πεποίθησή τους ότι ο μακρινός πλανήτης, που βρίσκεται σε τροχιά γύρω από έναν κόκκινο νάνο αστέρα και απέχει 120 έτη φωτός από τη Γη, φιλοξενεί κάποια μορφή ζωής και πιθανότατα είναι κατοικήσιμος!
Τα τωρινά ευρήματα, μόρια μεθανίου και διοξειδίου του άνθρακα, ενισχύουν την πεποίθησή τους ότι ο μακρινός πλανήτης, που βρίσκεται σε τροχιά γύρω από έναν κόκκινο νάνο αστέρα και απέχει 120 έτη φωτός από τη Γη, φιλοξενεί κάποια μορφή ζωής και πιθανότατα είναι κατοικήσιμος! Όμως ... αν και ''Το τηλεσκόπιο James Webb'' ανακαλύπτει σημεία ζωής στο K2-18b, 120 έτη φωτός μακριά... υπάρχει ένα πρόβλημα. Μια πρόσφατη έρευνα που διεξήχθη χρησιμοποιώντας το διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb της NASA στον K2-18b, έναν εξωπλανήτη με μάζα 8,6 φορές μεγαλύτερη από τη Γη, αποκάλυψε την παρουσία μορίων με βάση τον άνθρακα, συμπεριλαμβανομένου του μεθανίου και του διοξειδίου του άνθρακα.
Scientists are studying planet K2-18b, which discovered a gas produced only by living organisms
— NEXTA (@nexta_tv) April 28, 2024
Now, to confirm the finding, the James Webb Space Telescope will undertake hours of observations of the planet. The results of the study will be ready and published in a few months.… pic.twitter.com/fVhKCHMxHx
Αυτή η ανακάλυψη που έγινε από τον Webb, συμβάλλει σε πρόσφατες μελέτες που υποδεικνύουν ότι ο K2-18b μπορεί να ταξινομηθεί ως εξωπλανήτης πιθανόν, ένας δυνητικά με ατμόσφαιρα πλούσια σε υδρογόνο και μια επιφάνεια που καλύπτεται από έναν ωκεανό νερού. Ο K2 18 b περιφέρεται γύρω από ένα δροσερό νάνο αστέρι που ονομάζεται K2-18, που βρίσκεται στην κατοικήσιμη ζώνη και βρίσκεται 120 έτη φωτός μακριά από τη Γη στον αστερισμό του Λέοντα. Η παρουσία μεθανίου και διοξειδίου του άνθρακα, μαζί με τη σπανιότητα της αμμωνίας, υποστηρίζει την υπόθεση ότι το K2-18b, θα μπορούσε ενδεχομένως να έχει έναν ωκεανό νερού κάτω από μια ατμόσφαιρα πλούσια σε υδρογόνο. Οι αρχικές παρατηρήσεις του Webb υπαινίχθηκαν επίσης τη δυνατότητα ανίχνευσης ενός μορίου, γνωστό ως διμεθυλοσουλφίδιο. Στη Γη, το DMS παράγεται μόνο από ζωντανούς οργανισμούς, με την πλειοψηφία του να εκπέμπεται από φυτοπλαγκτόν σε θαλάσσια περιβάλλοντα. Ο πλανήτης K2-18b είναι υπό-Ποσειδώνας. Αυτοί είναι πλανήτες που είναι μικρότεροι από τον Ποσειδώνα και μεγαλύτεροι από τη Γη και δεν υπάρχουν στο ηλιακό μας σύστημα. Ως αποτέλεσμα, δεν γνωρίζουμε πολλά για τα χαρακτηριστικά τους. Οι μάζες και οι ακτίνες τους μπορούν να εξηγηθούν με πολλούς τρόπους: μπορεί να είναι σαν τη Γη αλλά μεγαλύτεροι (υπερ-Γη), μικρότεροι Ποσειδώνες με ατμόσφαιρα υδρογόνου και μανδύα από πάγο (μίνι-Ποσειδώνες) ή κάτι πιο εξωτικό. Για παράδειγμα, μπορεί να είναι Ωκεανοί με εξαιρετικά βαθείς ωκεανούς, κατοικήσιμες επιφάνειες και μεγάλη ατμόσφαιρα υδρογόνου. Αυτοί οι πλανήτες παρουσιάζουν επιστημονικό ενδιαφέρον επειδή δεν γνωρίζουμε τι είναι, και σε ορισμένες περιπτώσεις, όπως οι Υκεανοί πλανήτες, μπορεί να είναι ακόμη και κατοικήσιμοι.