Αναρτήθηκε από
spy
- Λήψη συνδέσμου
- X
- Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο
- Άλλες εφαρμογές
Η γέννηση του πρώτου παιδιού από τρεις γονείς έχει επιτευχθεί το 2016 στο Μεξικό από Αμερικανούς επιστήμονες ενώ στην Ελλάδα έχει δοθεί άδεια από την Εθνική Αρχή Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής στην Μονάδα Εξωσωματικής Γονιμοποίησης του ΙΑΣΩ, προκειμένου να μελετηθεί πειραματικά η αποτελεσματικότητα και η ασφάλεια αυτής της μεθόδου, με προκλινικές και αργότερα με κλινικές δοκιμές.
Για τις εξελίξεις στην τεχνολογία της ιατρικώς υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, καθώς επίσης για τις τεχνικές δυνατότητες και τους ηθικούς προβληματισμούς μίλησαν στο ΑΠΕ -ΜΠΕ στο περιθώριο του συνεδρίου με θέμα «Τεχνολογία και ιατρικώς υποβοηθούμενη αναπαραγωγή» ο ομότιμος καθηγητής Σχολής Επιστημών Υγείας – Τμήμα Ιατρικής ΑΠΘ Βασίλης Ταρλατζής.
Αναφερόμενος στο θέμα των παιδιών με τρεις γονείς, ο κ.Ταρλατζής εξήγησε ότι πρόκειται για μία μέθοδο διόρθωσης προβλημάτων στο μιτοχονδριακό DNA με την μεταφορά των πυρήνων σε ωάρια που έχουν υγιές μιτοχονδριακό DNA ώστε να αποφευχθούν κάποιες πάρα πολύ σοβαρές, βαριές ασθένεις που προκύπτουν από τις βλάβες σε αυτό το είδος του DNA.
«Αυτό στην Ελλάδα δεν έχει εφαρμοστεί αλλά έχει δοθεί άδεια από την Εθνική Αρχή Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής στην Μονάδα Εξωσωματικής Γονιμοποίησης του μαιευτηρίου ΙΑΣΩ προκειμένου να προχωρήσουν σε πειράματα και να μελετηθεί η αποτελεσματικότητα και η ασφάλεια αυτής της μεθόδου. Θα γίνουν προκλινικές και μετέπειτα κλινικές δοκιμές» επισήμανε ο κ.Ταρλατζής.
Παράλληλα τόνισε ότι μία πάρα πολύ σημαντική εξέλιξη, η οποία δεν εφαρμόζεται στην Ελλάδα αλλά έχει εφαρμοστεί στις ΗΠΑ και την Κίνα, είναι η διόρθωση των βλαβών στο DNA στον πυρήνα των κυττάρων μας με συνέπεια να διορθώνονται και γενετικές αρρώστιες.
«Ακόμη δεν έχει γεννηθεί παιδί με αυτή τη μέθοδο , έχει γίνει σε ανθρώπινα έμβρυα στο εργαστήριο στις ΗΠΑ και στην Κίνα Η τεχνολογία αυτή η οποία συνεχώς εξελίσσεται είναι πάρα πάρα πολύ σημαντική με δεδομένο ότι μπορεί να θεραπεύσει γενετικές αρρώστιες . Διορθώνει τη βλάβη που προκαλεί την αρρώστια και έτσι θα μπορεί να αποκαθίσταται η υγεία των ασθενών. Είναι πιθανόν να εφαρμοστεί στα επόμενα χρόνια εφόσον διασφαλιστεί η αποτελεσματικότητά της και η ασφάλειά της στα γεννητικά κύτταρα ή στα έμβρυα οπότε έτσι απαλείφεται αυτή η αρρώστια και από τις επόμενες γενεές στη συγκεκριμένη οικογένεια» είπε χαρακτηριστικά.
Ωστόσο, όπως τόνισε ο κ.Ταρλατζής, πρόκειται για ένα θέμα πολύ σοβαρό και ευαίσθητο διότι ότι αλλαγή κάνεις στα γεννητικά κύτταρα μεταφέρεται και στις επόμενες γενιές.
«Αυτή η τεχνολογία CRISPR/Cas-9 θεωρείται μία από τις σημαντικότερες επιστημονικές εξελίξεις των τελευταίων ετών. Βεβαίως οι προβληματισμοί υπάρχουν, ασφαλώς πρέπει να υπάρχει πολύ μεγάλη περίσκεψη και προσοχή αλλά εάν αποδειχτεί η ασφάλεια και η αποτελεσματικότητα της μεθόδου θεωρώ ότι θα αποτελέσει πραγματικά ένα ορόσημο στην ιστορία της ανθρώπινης υγείας και της ιατρικής» εξήγησε ο κ. Ταρλατζής.
Το συνέδριο διοργανώνουν στις 2 και 3 Νοεμβρίου το Εργαστήριο Μελέτης Ιατρικού Δικαίου και Βιοηθικής της Νομικής Σχολής του ΑΠΘ, η Εταιρεία Νομικών Βορείου Ελλάδος (ΕΝΟΒΕ) και η Ελληνική Εταιρεία Μελέτης Δικαίου Τεχνολογίας και Κατασκευών.