Αυτό δεν έχει ξανασυμβεί. Ποτέ μέχρι σήμερα οι επικεφαλής τραπεζίτες των μεγαλύτερων κεντρικών τραπεζών δεν είχαν σταθεί τόσο ενωμένοι μεταξύ τους και τόσο καθαρά αντίθετοι στον πρόεδρο των ΗΠΑ.
Και αυτό δεν είναι καλό μήνυμα για τις αγορές και τους οικονομικούς αναλυτές, γιατί η αντίθεση πλέον επιβεβαιώνεται ότι ξεπερνά τα όρια των ΗΠΑ.
Η χθεσινή ημέρα στο Jackson Hole ξεπέρασε τις προβλέψεις των αναλυτών που πριν από τη συνάντηση έβλεπαν απλώς ότι οι μεγάλες κεντρικές τράπεζες θα αποφύγουν να δώσουν μηνύματα για τη νομισματική πολιτική των τραπεζών τους.
Αντίθετα με τις προβλέψεις αυτές, οι δύο ισχυροί κεντρικοί τραπεζίτες, η κ. Γέλλεν της Fed και ο κ. Ντράγκι της ΕΚΤ, στράφηκαν σαν να ήταν σε συνεννόηση εναντίον των δύο βασικών στοιχείων της οικονομικής πολιτικής του προέδρου των ΗΠΑ:Απέρριψαν τις προθέσεις του για χαλάρωση του πλαισίου κανονισμών ελέγχου του τραπεζικού συστήματος, όπως και τις προθέσεις του για απομονωτισμό και προστατευτισμό.
Ο κ. Ντράγκι, μάλιστα, τη μοναδική αναφορά που έκανε στην ομιλία του για τη νομισματική πολιτική την έκανε για να επισημάνει το πόσο επικίνδυνη θα ήταν μια επιστροφή στον προστατευτισμό σε συνθήκες ποσοτικής χαλάρωσης.
Απολύτως αναμενόμενο ήταν το ότι στην ίδια γραμμή ακολούθησαν και οι άλλοι τραπεζίτες συγκροτώντας ένα ενιαίο μέτωπο απέναντι στις προθέσεις Τραμπ.
Η κ. Γέλλεν, με διακριτικό αλλά σαφή τρόπο στην ομιλία της, επέλεξε να δείξει ότι είναι απολύτως αντίθετη σε κάθε ιδέα να χαλαρώσουν οι εποπτικοί μηχανισμοί στο τραπεζικό σύστημα που δημιουργήθηκαν μετά το ξέσπασμα της κρίσης το 2007, όπως έχει εξαγγείλει ότι θα κάνει ο κ. Τραμπ.
Ο κ. Ντράγκι, με τον ίδιο τρόπο, απέρριψε τόσο το ενδεχόμενο μιας τέτοιας χαλάρωσης όσο και τη διολίσθηση σε πολιτικές προστατευτισμού, σημειώνοντας ότι αυτό θα ήταν πολύ επικίνδυνο σε μια περίοδο που οι πολιτικές ποσοτικής χαλάρωσης είναι ακόμα σε ισχύ σε μεγάλο μέρος του πλανήτη.
Πώς θα αντιδράσουν οι αγορές σε μια τόσο καθαρή και πρωτοφανή αντιπαράθεση; Αυτό θα φανεί τις επόμενες ημέρες όταν τα σημάδια αυτής της αντίθεσης θα αξιολογηθούν σε βάθος. Ήδη πάντως το ευρώ έχει εκτιναχθεί στα ύψη κάνοντας τον ισχυρισμό του κ. Ντράγκι για ισχυρή ανάπτυξη της ευρωοικονομίας να μοιάζει αρκετά αδύναμος…
Αυτό που έχει απομείνει όμως δεν είναι τόσο οι εκτιμήσεις του κ. Ντράγκι και της κ. Γέλλεν για την οικονομία. Είναι η πρώτη τέτοιας κλίμακας μετωπική αντιπαράθεση των κεντρικών τραπεζών με τον επικεφαλής της αμερικανικής κυβέρνησης, Ντόναλντ Τραμπ. Αυτό δεν έχει το προηγούμενό του, ούτε στο συνέδριο του Jackson Hole, ούτε σε άλλα διεθνή συνέδρια αυτού του βεληνεκούς.
capital.gr