«ΤΟΝ ΝΑΡΚΩΣΑΝ ΚΑΙ ΤΟΝ ΕΦΑΓΑΝ ΜΕ ΕΝΕΣΗ». ΤΟ ΑΠΟΡΡΗΤΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΤΗΣ 21ης ΑΠΡΙΛΙΟΥ. ΓΡΗΓ. ΜΙΧΑΛΟΠΟΥΛΟΣ:
Ο ΕΚΔΟΤΗΣ ΚΑΙ «ΣΤΑΥΡΑΔΕΡΦΟΣ» ΤΟΥ ΝΤΕΡΤΙΛΗ ΠΟΥ ΠΗΡΕ ΤΟ «ΔΑΧΤΥΛΙΔΙ » ΑΠΟ ΤΟΝ «ΑΡΧΗΓΟ» ΚΑΙ ΠΕΘΑΝΕ ΜΕ ΤΗ ΣΤΑΜΠΑ ΤΟΥ ΕΚΒΙΑΣΤΗ
Γρηγόρης Μιχαλόπουλος… ένας από τους πολλούς λάτρεις των Απριλιανών και ένας από τους λίγους, που μέχρι το τέλος της ζωή του, έμεινε πιστός στον Γεώργιο Παπαδόπουλο, στον Στυλιάνο Παττακό, τον Νικόλαο Ντερτιλή και τους υπόλοιπους της εποχής της επταετίας. Εκδότης της «Ελεύθερης Ώρας», καναλάρχης, πρόεδρος πολιτικού κόμματος, ο Γρηγόρης Μιχαλόπουλος, «έφυγε» από τη ζωή το 2013, με τη στάμπα του εκβιαστή… Ήταν 75 ετών! Ο Γρηγόρης Μιχαλόπουλος γεννήθηκε στην Τρίπολη το 1938. Αφού ολοκλήρωσε τις γυμνασιακές του σπουδές πήρε το πτυχίο της Παντείου Σχολής. Ξεκίνησε τη δημοσιογραφική του σταδιοδρομία από την εφημερίδα «Ελευθερία»» το 1965 και εν συνεχεία εργάστηκε στον «Εθνικό Κήρυκα». Από το 1981 υπήρξε εκδότης της ακροδεξιάς εφημερίδας «Ελεύθερη Ώρα», ενώ στο παρελθόν εξέδιδε και την εφημερίδα «Νέοι Άνθρωποι»
Οι στενές σχέσεις με τους Απριλιανούς
Ο Γεώργιος Παπαδόπουλος, λίγο πριν ξεψυχήσει στο Λαϊκό Νοσοκομείο (ή λίγο πριν τον ναρκώσουν όπως έλεγε ο Μιχαλόπουλος ο οποίος μέχρι το τέλος της ζωής του πίστευε ότι ο Παπαδόπουλος, φαγώθηκε και δολοφονήθηκε) είχε πει, σύμφωνα με δημοσιεύματα της εποχής ότι «θέλω ο Γρηγόρης Μιχαλόπουλος να είναι η συνέχειά μου». Μάλιστα όταν ο τελευταίος, δημιούργησε το πολιτικό κίνημα με τίτλο: «Εθνική Συμμαχία», η Μάχη Παπαδοπούλου κόρη του Γεωργίου Παπαδόπουλου την οποία έκανε με την δεύτερη σύζυγό του, Δέσποινα, τέθηκε επικεφαλής στο ψηφοδέλτιο στη Λακωνία. Επίσης, ο Γρηγόρης Μιχαλόπουλος, μετά το θάνατο του Γεωργίου Παπαδόπουλου, στάθηκε στο πλευρό της Δέσποινας μέχρι τον θάνατό του. Ο εκδότης, που ήταν και συγγραφέας αρκετών βιβλίων είχε γράψει και δυο που αφορούσαν στον Παπαδόπουλο. Το πρώτο είχε τίτλο: «Γεώργιος Παπαδόπουλος, ο Μεγάλος Επαναστάτης» και ένα ακόμα με τίτλο: Η προδοσία της 24ης Νοεμβρίου 1973″. Ο Γρηγόρης Μιχαλόπουλος στην κηδεία του Παπαδόπουλου εκφώνησε επικήδειο, για… τας αρετάς του μεγάλου ηγέτη, όπως συνήθιζε να λέει…
Εκτός από τον πρωτεργάτη των Απριλιανών, ο Γρηγόρης Μιχαλόπουλος, έχει στενές σχέσεις και με τον Στυλιανό Παττακό, που έφυγε πέρσι από την ζωή σε ηλικία 104 ετών. Ο Παττακός είχε εκμυστηρευτεί τα όσα συνέβησαν στην επταετία στον Γρηγόρη Μιχαλόπουλο. Το καλύτερο και αυθεντικότερο ίσως ντοκουμέντο το οποίο διαθέτουμε είναι, το «Απόρρητο Ημερολόγιό» του το οποίο κρατούσε ενόσω βρισκόταν στη φυλακή. Σ’ αυτό κατέγραψε – εν είδει απομνημονευμάτων – όλα όσα σχετίζονταν με το πραξικόπημα της 21ης Απριλίου 1967 το οποίο – χαρακτήριζε ως «Επανάσταση» ή «Εθνική Επανάσταση»! Το βιβλίο αυτό κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις των εφημερίδων «Ελεύθερη Ώρα» και «Νέοι Άνθρωποι» στην Αθήνα το 1991 με συγγραφέα/επιμελητή τον Γρηγόρη Μιχαλόπουλο κι έως σήμερα έχει κάνει 4 εκδόσεις.
Με ένα μήνα διαφορά «έφυγαν»
Ντερτιλής – Μιχαλόπουλος
Ο Γρηγόρης Μιχαλόπουλος, διατηρούσε εξαιρετικές σχέσεις και με τον Στρατηγό, Νικόλαο Ντερτιλή. Ο τελευταίος ήταν ο μόνος που παρέμεινε στη φυλακή μέχρι το θάνατό του, αρνούμενος να υπογράψει δήλωση μεταμέλειας. Ο Γρηγόρης Μιχαλόπουλος, είχε στο γραφείο του μια φωτογραφία του Νικόλαου Ντερτιλή, την οποία είχε τραβήξει μέσα από τις φυλακές σε μία από τις πολλές επισκέψεις που του έκανε… λίγο πριν και ο ίδιος «νοικιάσει» ένα χώρο στον Κορυδαλλό κατηγορούμενος για εκβιασμούς, όπου είχε άπλετο χρόνο να συζητήσει τα της περιόδου εκείνης με τον Ντερτιλή. Ο Νικόλαος Ντερτιλής σε ιδιόχειρο σημείωμά του, έγραφε στον Γρηγόρη Μιχαλόπουλο τα εξής: «Εις τα φυλακάς εγκλείονται τα φθαρτά σώματα και ποτέ οι άφθαρται ιδέαι και ψυχαί αυτών οι οποίοι τας υπηρέτησαν. Γρηγόριε Μιχαλόπουλε είμαι ελεύθερος και συμπαρίσταμαι στον αγώνα σου, ο οποίος είναι και δικός μου».
Να σημειωθεί σε αυτό το σημείο ότι ο Νικόλαος Ντερτιλής, πέθανε στις 28 Ιανουαρίου του 2013. Ο Γρηγόρης Μιχαλόπουλος, παρά την επιβαρυμένη κατάσταση της υγείας του, ήταν εκεί για το στερνό αντίο και εκφώνησε μάλιστα και τον επικήδειο, μέσα από τον οποίο χαρακτήριζε τον Ντερτιλή, ήρωα. «Έφυγε ένας ήρωας, όπως ήρωας ήταν και ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας Γεώργιος Παπαδόπουλος. Στην τελευταία σου επιστολή μου έλεγες πως μείναμε οι δυο μας. Εγώ σου λέω πως είμαστε χιλιάδες», έλεγε με τους πυροβολισμούς να ακούγονται εκκωφαντικά. Ο Γρηγόρης Μιχαλόπουλος μέχρι το τέλος της ζωή του, διατηρούσε επίσης, φιλικές σχέσεις με τον Σπύρο Ζουρνταζή, υφυπουργό, παρά τω πρωθυπουργό στην κυβέρνηση Μαρκεζίνη, με τον οποίο την δεκαετία του 1990, έκαναν μαζί και τηλεοπτικές εκπομπές μέσα από τη συχνότητα της «ΤΗΛΕ-ΤΩΡΑ». Ένα μήνα αργότερα, στις 22 Φεβρουαρίου του 2013, ο Γρηγόρης Μιχαλόπουλος θα άφηνε την τελευταία του πνοή, προδομένος από τον καρκίνο.
Ποινή φυλάκισης 18 ετών…
Ο Γρηγόρης Μιχαλόπουλος είχε κατηγορηθεί και καταδικασθεί το 2005 σε ποινή κάθειρξης 18 ετών χωρίς αναστολή για απόπειρα εκβιασμού σε βάρος του επιχειρηματία Θεόδωρου Αγγελόπουλου και για εκβίαση κατ’ εξακολούθηση σε βάρος του επιχειρηματία Γιάννη Λάτση. Είχε κριθεί, επίσης, ένοχος για το αδίκημα της πλαστογραφίας σε βαθμό κακουργήματος, ενώ απαλλάχθηκε για αντίστοιχες καταγγελίες που αφορούσαν στο δήμαρχο Βουλιαγμένης, Γρηγόρη Κασιδόκωστα, τον επιχειρηματία Αργύρη Σαλιαρέλη και τον μητροπολίτη Ζακύνθου Χρυσόστομο. Σε δεύτερο βαθμό η ποινή του μειώθηκε σε εννέα χρόνια χωρίς αναστολή, ενώ έπειτα από αλλεπάλληλες αιτήσεις αποφυλάκισης, επικαλούμενος χρόνια καρδιολογικά προβλήματα υγείας, αποφυλακίστηκε καταβάλλοντας χρηματική εγγύηση 60.000 ευρώ. Ο εκδότης της «Ελεύθερης Ώρας» κατηγορήθηκε ότι εκβίαζε τα παραπάνω πρόσωπα χρησιμοποιώντας ως απειλή δήθεν σχέσεις του και πληροφορίες για τις κινήσεις της 17Ν υποσχόμενος ότι θα τους βγάλει από τη «λίστα» της τρομοκρατικής οργάνωσης.
makeleio