''Κρατήστε όλα τα αντίγραφα κλειδωμένα,κανείς απ'όσους το διαβάσουν να μην αποκαλύψει την ύπαρξη του στους αδαείς,που είναι ακατάλληλοι να σηκώσουν τόσο βαρύ φορτίο,καλύτερα να βγουν τα μάτια τους με κάρβουνα πυρωμένα και να σφραγιστούν τα χείλη τους με κερί,παρά να προφέρουν τα λόγια αυτού του βιβλίου..''
Μόλις διαβάσατε την εισαγωγή του πιο γνωστού επικίνδυνου βιβλίου όλων των αιώνων, το Νεκρονομικόν,που έγινε γνωστό από τον συγγραφέα ιστοριών τρόμου H.P Lovecraft. Το νεκρονομικόν γράφτηκε τον 7ο αιώνα μ.Χ από τον άραβα Αμπντούλ Αλχραζέντ,ο τίλος του μπορεί να αναλυθεί και ως το βιβλίο των νεκρών νόμων ή το βιβλίο των νεκρών ονομάτων,αν και το πιο πιθανό είναι να μιλάει για τους μεγάλους Παλαιούς Θεούς και τους νεκρούς τους νόμους και όχι για ανθρώπους. Ο Αλχραζέντ μιλάει για τον Κθούλου που κοιμάται στα ερείπια της πόλης RLyeh την οποία βύθισαν βαθιά μέσα στη θάλασσα οι πρεσβύτεροι. Μιλάει επίσης και για το ότι βρέθηκε στη πόλη των Στηλών και ανακάλυψε μια φυλή αρχαιότερη από τον άνθρωπο που κατείχε τρομερά χρονικά μυστικά.
Οι Σέκτες του Κθούλου Σήμερα
Μέχρι σήμερα έχουν εμφανιστεί πολλές διαφορετικές ομάδες λατρείας των Μεγάλων Παλαιών. Αρκετές από αυτές έσβησαν από το χάρτη αρκετά νωρίς, είτε γιατί η πίστη τους δεν ήταν αυθεντική είτε γιατί οι πεποιθήσεις τους οδήγησαν σε αδιέξοδο. Όπως και να έχει, σήμερα, εν έτει 2012 υπάρχουν και εργάζονται τουλάχιστον εφτά τάγματα. Αυτά είναι: Order of the Necronomicon, Cult of Cthulhu, Esoteric Order of Dagon, Temple of Shub-Niggurath, Order of the Trapezoid, Ordo Nabu Maerdechai, και το Ansactus Cechoslovacica Esoterica Templum de Antiquelis της Πράγας.
Οι αδελφότητες που προανέφερα περιλαμβάνουν το πάνθεον του Νεκρονομικόν στον πυρήνα των εργασιών τους. Υπάρχουν, όμως, και αρκετές ακόμη, που στα πλαίσια του σκοτεινού τους εσωτερισμού χρησιμοποιούν ενίοτε στοιχεία από το mythos, όπως το Arcanus Ordo Nigri Solis, το Order of the Nine Angles, το Temple of the Vampire, και μέχρι πριν λίγα χρόνια, το Lodge Magan.
Πολλά αντιφατικά πράγματα λέγονται για τον θάνατο του Αλχραζέντ,από ότι τον καταβρόχθισε ένα αόρατο τέρας μπροστά στα έκπληκτα μάτια των περαστικών,αλλά και για τον βαθμό της παράνοιας του που τον οδήγησε στην αυτοκτονία.
Το 950 μ.Χ το μεταφράζει στα ελληνικά ο Θεόδωρος Φιλέτας στην Κωνσταντινούπολη.
Για έναν αιώνα τα μυστικά του βιβλίου χρησιμοποιήθηκαν ώσπου με διαταγή του πατριάρχη Μιχαήλ απαγορεύτηκε μαζί με άλλα ''μαγικά'' βιβλία.
Κατά την άποψη του Lovecraft το βιβλίο είναι πραγματικό,όμως οι περισσότεροι πιστεύουν ότι είναι δημιούργημα της φαντασίας του που δημιούργησε ένα κόσμο με τέρατα και βιβλία.
Την δεκαετία του 70 πολλοί καπηλεύτηκαν τον τίτλο Νεκρονομικόν καθώς το βιβλίο έκανε απίστευτες πωλήσεις και έτσι οι αναγνώστες μπερδεύτηκαν και δεν μπορούσαν να ξεχωρίσουν το πραγματικό βιβλίο από τα υπόλοιπα.
Το 1990 εκδόθηκε και στην Ελλάδα αλλά αποσύρθηκε ύστερα από σωρεία αντιδράσεων και καταγγελιών. Αυτό όμως δεν παύει να κάνει το Νεκρονομικόν ένα από τα ισχυρότερα βιβλία μαγείας καθώς το περιεχόμενο του είναι εφικτό αλλά και πολύ επικίνδυνο λόγο της έλλειψης προστασίας την οποία δεν διαθέτει. Ακόμα και η απλή ανάγνωση του βιβλίου το καθιστά επικίνδυνο.
Δημιούργημα της φαντασίας του Lovecraft ή αλήθεια; Πίσω από κάθε μύθο δεν κρύβεται μια αλήθεια; Άλλωστε.....''Δεν είναι νεκρό αυτό που αιώνια μπορεί να περιμένει, μα με το πέρασμα παράξενων αιώνων,ακόμα και ο θάνατος μπορεί να πεθάνει''
Και Εγένετο Νεκρονομικόν!
Σε μυριάδες επιστολές του, ο Λάβκραφτ επαναλάμβανε ξανά και ξανά πως το Νεκρονομικόν ήταν ένα φανταστικό βιβλίο και πως ο ίδιος δεν είχε ιδέα από τις δοξασίες του αποκρυφισμού, πέρα από μια στοιχειώδη γνώση που απέκτησε μελετώντας κάποια σχετικά εγκυκλοπαιδικά λήμματα και μερικά ανάλογα βιβλία ανθρωπολογίας και φολκλορισμού.
Μάλιστα, ένα από τα έργα που τον επηρέασαν περισσότερο ήταν το The Witch Cult in Western Europe (1921) της Margaret Murray, το οποίο αξίζει να σημειώσω πως επηρέασε σημαντική και τον ιδρυτή της θρησκείας Wicca, Gerald Gardner!
Παρ’ όλες τις αντιδράσεις του Λάβκραφτ, όμως, οι αναγνώστες συνέχιζαν να ψάχνουν με ενδιαφέρον σε βιβλιοθήκες και παλαιοβιβλιοπωλεία το μιαρό Νεκρονομικόν. Η βιβλιοθηρεία αυτή δε, έφτασε στο αποκορύφωμά της όταν ο Λάβκραφτ πέθανε το 1937 και πολύ περισσότερο αργότερα, όταν τα διηγήματά του θα κυκλοφορήσουν πιο προσεγμένα από τις εκδόσεις Arkham House.
Βλέπετε, ο ρεαλιστικός τρόπος γραφής του Λάβκραφτ, η εκκεντρική του προσωπικότητα, αλλά και το γεγονός πως για το ίδιο θέμα γράφανε σχεδόν ταυτόχρονα πολλοί διαφορετικοί συγγραφείς, έκαναν τους αναγνώστες να πιστέψουν πως πίσω από τις ιστορίες των αγαπημένων τους συγγραφέων θα πρέπει να κρύβεται μια αληθινή, αλλά μέχρι τότε παραγκωνισμένη ιστορία.
Πολλοί, λοιπόν, άρχισαν να αναζητούν το αυθεντικό Νεκρονομικόν και επειδή όταν κάτι το θέλεις πολύ, αυτό τείνει να γίνει πραγματικότητα, το πρώτο αληθινό (;) Νεκρονομικόν έφτασε στα χέρια του Ντέρλεθ το 1946. Το όνομα του ήταν Cultus Maleficarum και έφερε την υπογραφή του Fred L. Pelton.
Σήμερα το βιβλίο αυτό είναι σχεδόν άγνωστο, αποτελεί όμως το «αρχέτυπο» όλων των υπόλοιπων ψευδεπίγραφων και κάλπικων Νεκρονομικόν… διότι θα υπάρξουν πολλά ακόμη, από το πλέον γνωστό και πολυχρησιμοποιημένο Necronomicon του Simon μέχρι και την σειρά βιβλίων κθουλικής μαγείας που έχει βγάλει ο Donald Tyson την τελευταία πενταετία.
Καθώς, λοιπόν, οι προθήκες των βιβλιοπωλείων και των occult shops άρχιζαν να γεμίζουν με Νεκρονομικόν, δεν άργησε να στραφεί και το ενδιαφέρον της διεθνούς αποκρυφιστικής σκηνής στη σκοτεινή Μυθολογία Κθούλου…