Translate

Βαρουφάκης: “Εκτιμώ ότι θα επιτευχθεί συμφωνία μέσα στις επόμενες 48 ώρες”


Δεν εκβιάζουμε και δεν εκβιαζόμαστε λέει το Μαξίμου, ωστόσο όλα δείχνουν ότι… αν και η κατάσταση περιγράφεται ως “δύσκολη” από στελέχη της ελληνικής κυβέρνησης εκτιμάται πως υπάρχουν περιθώρια λύσης μέχρι την Παρασκευή.:-?

Τις τελευταίες ημέρες ζούμε ακόμη μια σκληρή διαπραγμάτευση με τα τελεσίγραφα να παίζουν τον δικό τους ρόλο και τις δύο πλευρές να ασκούν πίεση με τα μέσα που η κάθε μια διαθέτει.
Η αλλαγή εγγράφων μέσα σε μερικά λεπτά και από το έγγραφο Μοσκοβισί μέχρι το έγγραφο Ντάισελμπλουμ εκτιμάται ότι δείχνει μια ακόμη προσπάθεια πίεσης για ακόμη μεγαλύτερες παραχωρήσεις από την Ελλάδα.
Σε διαφορετική περίπτωση και καθώς οι θεσμοί δεν είναι αυτόνομοι δεν θα υπήρχε η αρχική πρόταση Μοσκοβισί εκτιμά η ελληνική πλευρά.
Μάλιστα υπάρχει η εκτίμηση ότι εάν η χώρα παρασυρθεί σε υψηλών τόνων ρητορική ή βεβιασμένες κινήσεις μόνο να χάσει έχει και έτσι το Μαξίμου κρατάει την ψυχραιμία του συνεχίζοντας την προσπάθεια κοινά αποδεκτής λύσης.
Σήμερα και στο Ecofin ο Γ. Βαρουφάκης θα έχει την ευκαιρία για νέες διαβουλεύσεις, άλλωστε όπως λένε στο Μ. Μαξίμου η συμφωνία Τσίπρα – Ντάισελμλουμ την περασμένη εβδομάδα δείχνει ότι υπάρχει κοινός τόπος συνεννόησης μεταξύ των δύο πλευρών.
Κανείς ωστόσο δεν υπολογίζει ότι οι εταίροι απλά “μπλοφάρουν” το Μαξίμου κατανοεί ότι οι υπουργοί οικονομικών επιθυμούν μια βάση πάνω στην οποία η χώρα θα κινηθεί και αυτή η βάση περιλαμβάνει και δεσμεύσεις, κάπως έτσι πολλοί είναι εκείνοι που προτιμούν το υπάρχον σχέδιο, δηλαδή το μνημόνιο, ως βάση της συμφωνίας.
Αυτό ωστόσο μπορεί να αλλάξει με μετατροπές ή βελτιώσεις όπως είπε ο Γ. Ντάισελμπλουμ και αυτές οι βελτιώσεις είναι που πρέπει να ξεκαθαριστούν λέει το Μαξίμου ώστε να ξεμπλοκάρει η διαδικασία και να οδηγηθούμε σε συμφωνία.
Ο υπουργός Οικονομικών, όταν ρωτήθηκε χθες βράδυ αν προτίθεται να υποβάλει αίτημα για παράταση του προγράμματος, απάντησε ότι προϋπόθεση είναι μέσα στις επόμενες 48 ώρες να γίνουν διευθετήσεις από ευρωπαϊκής πλευράς.
«Δεν έχω καμιά αμφιβολία ότι μέσα στις προσεχείς 48 ώρες η Ευρώπη θα καταφέρει να μας υποβάλει ένα έγγραφο επί του οποίου θα αρχίσουμε την πραγματική εργασία και θα θέσουμε σε εφαρμογή μια νέα συμφωνία για την Ελλάδα» είπε ο Γ. Βαρουφάκης.                                                       makeleio
Τεχνική υποστήριξη, κατασκευή ιστοσελίδας: Charles Bukowski(7SPY), e-mail: spy7ross7@gmail.com