Translate

ΗΠΑ και Βρετανία αποχωρούν επίσημα από το Αφγανιστάν - Άγνωστο το μέλλον της χώρας

Τελείωσαν και επισήμως οι επιχειρήσεις Βρετανίας και ΗΠΑ στο Αφγανιστάν, με την παράδοση δύο στρατιωτικών βάσεων στις αφγανικές δυνάμεις ασφαλείας. 
Οι σημαίες των ΗΠΑ και της Βρετανίας υπεστάλησαν στη βάση Μπάστιον και στη γειτονική βάση Λέδερνεκ, γεγονός που σηματοδοτεί το τέλος των επιχειρήσεων των αμερικανών πεζοναυτών και των βρετανικών στρατιωτών στο Αφγανιστάν.
Η βάση Λέδερνεκ είναι η μεγαλύτερη βάση που περνάει στον έλεγχο των αφγανικών δυνάμεων, ενώ η βάση Μπάστιον υπήρξε το κέντρο επιχειρήσεων της Βρετανίας στο Αφγανιστάν.
Τώρα αναμένεται να ξεκινήσει η επιστροφή των τελευταίων στρατιωτών. Ωστόσο, ο χρόνος της επιστροφής δεν ανακοινώθηκε για λόγους ασφαλείας.
Βάσει της συμφωνίας, στο Αφγανιστάν αναμένεται να παραμείνουν περίπου 12.500 ξένοι στρατιώτες, εκ των οποίων 9.800 Αμερικανοί, για να εκπαιδεύσουν και να συνδράμουν τις αφγανικές δυνάμεις.
Οι σημαίες ΗΠΑ,Βρετανίας κατέβηκαν από τα ιστία τους και διπλώθηκαν για τελευταία φορά, 13 χρόνια μετά την ανατροπή των Ταλιμπάν που σηματοδότησε την αρχή του πλέον μακροχρόνιου πρόσφατου πολέμου των ΗΠΑ.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχασαν 2.349 ένστολους στο Αφγανιστάν. Η Βρετανία θρηνεί 453 νεκρούς στρατιωτικούς.
Και πάλι το ζήτημα είναι ποιο είναι το επίπεδο ετοιμότητας των Αφγανικών δυνάμεων να αντιμετωπίσουν τους Ταλιμπάν μόνοι τους όταν θα λείπει και η αεροπορική κάλυψη. Θα ξανα-μεταβληθεί το Αφγανιστάν σε ένα νέο ισλαμικό κράτος;
Τεχνική υποστήριξη, κατασκευή ιστοσελίδας: Charles Bukowski(7SPY), e-mail: spy7ross7@gmail.com