Μυστικές διαπραγματεύσεις μεταξύ ΗΠΑ και Ιράν, διεξήχθησαν στο Ομάν μετά την κατάρρευση του ιρακινού στρατού από την επίθεση του ISIL και κατέληξαν στην επισφράγιση συμφωνίας για την από κoινού αντιμετώπιση του ISIL και στην στήριξη
της κυβέρνησης Ασαντ στην Συρία, απoκαλύπτουν κυβερνητικές πηγές της Ουάσιγκτον.
Πακέτο, λοιπόν, στην συμφωνία είναι και η στήριξη της κυβέρνησης Του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Ασαντ και το άνοιγμα του συριακού εναέριου χώρου για τα αμερικανικά drones και αεροσκάφh επιτήρησης και εν συνεχεία των μαχητικών βομβαρδιστικών που θα κτυπήσουν το ISIL
Eκπρόσωπος των ΗΠΑ ήταν ο Τζέικ Σάλιβαν, σύμβουλος του αντιπροέδρου Μπάιντεν και από την πλευρά του Ιράν εκπρόσωπος της Τεχεράνης ήταν ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Χουσεΐν Αμίρ Αμπντολαχιάν.
Οι δύο αυτοί αποφάσισαν από κοινού να συστήσουν στον αλ Μαλίκι, να παραιτηθεί από την πρωθυπουργία του Ιράκ. Ο αλ Μαλίκι είχε εκλεγεί και αρχικά ήταν αρεστός στους Αμερικανούς, καθώς συμβόλισε την μετά Σαμράμ Χουσεΐν εποχή, αλλά γρήγορα "αγκαλιάστηκε¨από το Ιράν καθως και ο ίδιος ήταν Σιίτης.
Εκανε όμως μεγάλα σφάλματα στην αντιμετώπιση του ISIL και δεν εξόπλισε έγκαιρα και κατάλληλα τις ιρακινές ένοπλες δυνάμεις με αποτέλεσμα την προέλαση των τζιχαντιστών.
Παράλληλα οι δύο τους συμφώνησαν να αμβλύνουν τις διαφορές μεταξύ σουνιτών και σιιτών στο Ιράκ, αλλά και τις διαφορές των Ιρακινών με τους Κούρδους.
Επίσης:
-Συμφωνήθηκε δυνάμεις της ιρανικής Quads,να αναπτυχθούν άμεσα στο ιρακινό Κουρδιστάν και να αναχαιτίσουν το ISIL που είχε προελάσει μεχρι το Ιρμπιλ, κάτι που οι Ιρανοί το κατάφεραν.
-Χορήγηση από το Ιράν χωρίς χρονοτριβή μεγάλες ποσότητες όπλων και πυρομαχικών στους Κούρδους. Κατ'αυτό τον τρόπο εμποδίστηκε το ISIL να καταλάβει την πρωτεύουσα του ιρακινού Κουρδιστάν.
-Οι Ιρανοί θα συνεργαστουν στενά με τις αμερικανικές στρατιωτικές δυνάμεις που αναπτύχθηκαν εσπευσμένα στο Ιράκ, ενώ συμφωνήθηκε ακόμα να ενισχυθεί άμεσα η Αεροπορία του Ιράκ από ιρανικά μαχητικά ή να επιχειρούν ιρανικά μαχητικά μέσα στο έδαφος του Ιράκ με ιρακινά διακριτικά.
-Η συμφωνία-πακέτο να τεθεί υπ'όψιν της Ρωσίας, συμμάχου του Ιράν, της Συρίας και του Ιράκ, η οποία συμφώνησε απόλυτα με τι περιεχόμενό τηςκαι είχε καθοριστικό ρόλο στο να δεχθεί η Συρία να μην παρενοχλεί τα αμερικανικά μαχητικά όσο θα βομβαρδίζουν το ISIL.
Η παραπάνω συμφωνία που αποτελεί στην ουσία την σύμπηξη μιας συμμαχίας μεταξύ των δύο χωρών που από το 1979 βρίσκονται σε ημιεμπόλεμη κατάσταση με την εθχρότητα με το Ισραήλ να βρίσκεται μόνιμα στο "κόκκινο", είναι πραγματικά πρωτοφανής. Και καταδεικνύει για άλλη μία φορά ότι στην διεθνή πολιτική δεν υπάρχουν μόνιμες έχθρες ή φιλίες αλλά μόνιμα συμφέροντα.