Translate

Augmented Reality γυαλιά για «κατασκόπους»


Γυαλιά «για κατασκόπους» τα οποία παραπέμπουν σε ταινίες του Τζέιμς Μποντ ή επιστημονικής φαντασίας προμηθεύεται το αμερικανικό Πεντάγωνο.

Όπως αναφέρεται σε σχετικά δημοσιεύματα του Gizmodo και του Defense One, τα γυαλιά Χ6, τα οποία εμφανισιακά δεν διαφέρουν πάρα πολύ από ένα ζευγάρι κανονικών γυαλιών ηλίου, έχει δημιουργήσει η Osterhout Design Group (Σαν Φρανσίσκο).

Σύμφωνα με το Defense One, σε πρόσφατο συμπόσιο με θέμα την καινοτομία στα κεντρικά της Defense Intelligence Agency στην Ουάσιγκτον, ο Μπόμπι Κινγκ, αντιπρόεδρος ειδικών προγραμμάτων της Osterhout επέδειξε πώς το συγκεκριμένο headset παρέχει «situational intelligence».

Ο χρήστης μπορεί να κοιτάξει μέσα από τα γυαλιά σε έναν στατικό, δύο διαστάσεων χάρτη και να δει να απεικονίζονται τρισδιάστατες εικόνες που σχετίζονται με περιοχές/ σημεία ενδιαφέροντος. Μέσω μίας εφαρμογής, τα γυαλιά στέλνουν πληροφορίες σε έναν server ο οποίος επεξεργάζεται την εικόνα συγκρίνοντάς την με άλλες για να αντιληφθεί την τοποθεσία και στη συνέχεια παρουσιάζουν χρήσιμες πληροφορίες (augmented reality). Όπως αναφέρει το Defense One, οι εικόνες και οι πληροφορίες που προβάλλονταν ήταν πιο χρήσιμες από αυτές που θα έβλεπε κανείς με το Google Glass, ενώ παράλληλα διατηρούνταν ένας βαθμός πρακτικότητας/ ευχρηστίας μεγαλύτερος αυτού που θα έβλεπε κανείς, για παράδειγμα, σε ένα σετ εικονικής πραγματικότητας όπως το Oculus Rift.

Tα γυαλιά μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν και για εκπαίδευση ή και gaming. Αξίζει να σημειωθεί ότι η Microsoft υπέγραψε νωρίτερα μέσα στο έτος συμφωνία πνευματικής ιδιοκτησίας ύψους 150 εκατ. δολαρίων με την Osterhout.

Το Χ6 φαίνεται να προσελκύει έντονο ενδιαφέρον γενικότερα: η αυστραλιανή Imagus έχει δημιουργήσει ένα ειδικό πρόγραμμα το οποίο επικεντρώνεται στον τομέα της αναγνώρισης προσώπων, το οποίο «συνδέει» τα πρόσωπα τα οποία βλέπει ο χρήστης με βάση δεδομένων, προβάλλοντάς του πληροφορίες σχετικά με τα συγκεκριμένα άτομα. Κατά τον Κινγκ, μπορούν να γίνουν ειδικές τροποποιήσεις για να συνδέονται τα γυαλιά με στρατιωτικές βάσεις βιομετρικών δεδομένων.

Όπως έγινε γνωστό, το αμερικανικό Πεντάγωνο έχει αγοράσει 500 μονάδες beta- ωστόσο, τα «κατασκοπευτικά» γυαλιά (επιδίωξη για τα οποία είναι η ανάπτυξη μίας γκάμας προγραμμάτων και εφαρμογών) δεν πωλούνται ακόμα στο εμπόριο.

                                                                                                                                                    Πηγή
Τεχνική υποστήριξη, κατασκευή ιστοσελίδας: Charles Bukowski(7SPY), e-mail: spy7ross7@gmail.com