Translate

Συναγερμός στην Κεφαλονιά από τον μεγάλο σεισμό


 Σεισμική δόνηση μεγέθους 6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε στις 15:55 το απόγευμα στην Κεφαλονιά, σύμφωνα με την μέτρηση του Ευρωμεσογειακού Σεισμολογικού Κέντρου. 

 Το επίκεντρο του σεισμού είναι 10 χλμ Βορειοδυτικά του Αργοστολίου και 4 χλμ Βορειοδυτικά του Ληξουρίου, 293 χιλιόμετρα από την Αθήνα και 118 χιλιόμετρα από την Πάτρα. Σύμφωνα με το Γεωδυναμικό το μέγεθος του σεισμού είναι 5,8 R. Ακολούθησαν ισχυροί μετασεισμοί στην ευρύτερη περιοχή μεγέθους από 3,7 έως 4,7 R.
 "Δρόμος έχει κοπεί στα δύο"
 Μέχρι στιγμής στην Πυροσβεστική Υπηρεσία του νησιού έχουν αναφερθεί ζημιές σε καταστήματα στην πόλη του Αργοστολίου από σπασμένες τζαμαρίες, αλλά ευτυχώς δεν υπάρχουν κλήσεις για τραυματισμούς. Από την Αστυνομική Διεύθυνση Κεφαλονιάς, αναφέρθηκαν κατολισθήσεις βράχων με αποτέλεσμα να έχουν αποκλειστεί ορισμένοι δρόμοι στα βόρεια του νησιού. Συγκεκριμένα, κάτοικοι αναφέρουν ότι υπάρχει δρόμος που έχει κοπεί στα δύο με αποτέλεσμα να μην υπάρχει επικοινωνία ανάμεσα στα χωριά. Η κυρία Μαρία Αλυσσανδράτου, κάτοικος της Κεφαλονιάς περιέγραψε στο enikos.gr όσα συνέβησαν στον πρώτο σεισμό των 6R αλλά και την κατάσταση που επικρατεί αυτή τη στιγμή με τους επαναλαμβανόμενους μεγάλους μετασεισμούς λέγοντας χαρακτηριστικά ότι απόψε θα κοιμηθούν στα αυτοκίνητα. «Χειρότερος από του ‘53» ο σεισμός στην Κεφαλονιά λένε οι κάτοικοι Αναστατωμένοι και φοβισμένοι είναι οι κάτοικοι της Κεφαλονιάς από τον σεισμό των 6R αλλά και τους μετασεισμούς που δεν λένε να σταματήσουν. Σε πλατείες και σε δρόμους, μέσα στο κρύο, αναρωτιούνται τι πρέπει να κάνουν ενώ έχει κόπει και το ρεύμα. Στο enikos.gr μίλησε η κυρία Μέμα Καλλιγά, μητέρα δύο παιδιών 10 και 8 ετών , που είπε ότι ανησυχεί τόσο για τα παιδιά της όσο και για την άρρωστη μητέρα της κι αναρωτιέται που και πως θα περάσουν το βράδυ. Αντιδήμαρχος Κεφαλονιάς: Έπεσαν βράχοι στους δρόμους Ο αντιδήμαρχος Κεφαλονιάς Σάββας Σαβάογλου μίλησε στο enikos.gr για τον σεισμό που σημειώθηκε στο νησί. Όπως μας είπε ο αντιδήμαρχος ο κόσμος είναι πολύ αναστατωμένος από τον σεισμό αλλά και από τους ισχυρούς μετασεισμούς. «Υπάρχουν υλικές ζημιές και γίνεται καταγραφή. Υπάρχουν επίσης ζημίες στο δίκτυο από πτώση βράχων», ανέφερε ο κ. Σαβάογλου. Ακούστε εδώ τι είπε "Δεν έχω ξαναζήσει ποτέ τέτοιο σεισμό", λέει στο enikos.gr ο Δημήτρης Αναγνωστάκης, Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, ο οποίος δήλωσε πως αν και είναι κάτοικος Κεφαλονιάς πρώτη φορά βιώνει κάτι ανάλογο. Ζημιές στον πύργο ελέγχου Ζημιές έχει υποστεί το κτίριο του γηροκομείου Κεφαλονιάς, λόγω του ισχυρού σεισμού που σημειώθηκε. Αυτή την ώρα οι ηλικιωμένοι μεταφέρονται στο νοσοκομείο του νησιού. Προβλήματα έχουν προκληθεί στο αεροδρόμιο και κυρίως στον πύργο ελέγχου στην Κεφαλονιά. Το Διεθνές Αεροδρόμιο Κεφαλονιάς βρίσκεται σε απόσταση 8 χιλιομέτρων από την πρωτεύουσα του νομού, το Αργοστόλι. 
 "Χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα περιοχές της Κεφαλονιάς" Την κατάσταση που επικρατεί στην Κεφαλονιά μετά την ισχυρή σεισμική δόνηση, περιέγραψε ο αντιδήμαρχος, Ευάγγελος Κεκάτος, μιλώντας στο Αθηναϊκό Πρακτορείο. «Βρισκόμαστε σε φάση καταγραφής των ζημιών, ο σεισμός έγινε αισθητός σε ολόκληρο το νησί και προκάλεσε μεγάλη αναστάτωση στους κατοίκους. Όλες οι υπηρεσίες του Δήμου Κεφαλονιάς είναι σε επιφυλακή και έχουν βγει στους δρόμους. Ευτυχώς δεν έχουν αναφερθεί τραυματισμοί μόνο ζημιές, κυρίως από σπασμένες τζαμαρίες μαγαζιών και άλλων γυάλινων ειδών, καθώς και σε παλιά κτίρια του νησιού», είπε. Ακόμα ο κ. Κεκάτος επισήμανε: «Κάποιες περιοχές της Κεφαλονιάς έχουν μείνει χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα και τα συνεργεία της ΔΕΗ έχουν ήδη πιάσει δουλειά, για να αποκαταστήσουν τις ζημιές, ενώ υπάρχουν και κατολισθήσεις βράχων σε επαρχιακούς δρόμους».
 Κλειστά αύριο τα σχολεία στην Κεφαλονιά 
 Κλειστά θα είναι αύριο τα σχολεία στην Κεφαλονιά, όπως είπε στο enikos.gr ο Δήμαρχος Αλέξανδρος Παρίσης. 
 VIDEO - Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων:Το κτίριο πήγαινε χορεύοντας "Τον νιώσαμε στην Λευκάδα. Το κτίριο πήγαινε χορεύοντας" είπε ο Σπύρος Σπύρου Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων αναφερόμενος στο σεισμό στην Κεφαλονιά. Ο κ. Σπύρου ο οποίος βρισκόταν στη Λευκάδα επειδή συνεδρίαζε το περιφερειακό συμβούλιο, έκανε λόγο για εντυπωσιακά δυνατό σεισμό. Όπως τόνισε, μιλώντας στο κανάλι "Ε" υπάρχουν πληροφορίες, για υλικές ζημιές, καταπτώσεις βράχων, ρωγμές στο οδικό δίκτυο, ζημιές σε κατοικίες κυρίως στο Ληξούρι, ενώ σημείωσε ότι ευτυχώς δεν υπάρχουν αναφορές για τραυματίες.
Τεχνική υποστήριξη, κατασκευή ιστοσελίδας: Charles Bukowski(7SPY), e-mail: spy7ross7@gmail.com