Translate

Πιέσεις από τρόικα για δημιουργία «ΤΑΙΠΕΔ εξωτερικού» ... τα θέλουν όλα δικά τους!

ΚΑΤΑΝΤΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ

Παρά τις κατηγορηματικές διαψεύσεις της Κομισιόν δια στόματος Όλι Ρεν, το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters επανέρχεται στο θέμα της μεταφοράς του ΤΑΙΠΕΔ και ένταξης του σε εταιρεία συμμετοχών του Λουξεμβούργου αναφέροντας αυτή τη φορά ακόμα περισσότερες λεπτομέρειες. 
Το πρακτορείο ειδήσεων επικαλείται αξιωματούχους του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) αλλά και του... Ελληνικού ΥΠΟΙΚ ενώ το δημοσίευμά του είναι το δεύτερο «χτύπημα» μέσα σε λίγες ώρες, που στηρίζει την αποκάλυψη που έκαναν οι Financial Times.
Αναλυτικά το τηλεγράφημα του Reuters υποστηρίζει τα εξής:
«Η Τρόϊκα αναμένεται να πιέσει την Αθήνα τον ερχόμενο μήνα για την μεταφορά του ΤΑΙΠΕΔ σε εταιρεία συμμετοχών με έδρα το Λουξεμβούργο ώστε να επιταχυνθούν οι διαδικασίες πώλησης περιουσιακών στοιχείων του ελληνικού κράτους.
Το σχέδιο , που θα τεθεί στην ελληνική κυβέρνηση από την τρόικα τον Σεπτέμβριο , θα προτείνει τη δημιουργία μιας ελληνικής ιδιοκτησίας εταιρείας χαρτοφυλακίου έξω από την Ελλάδα, η οποία θα διοικείται από ξένους εμπειρογνώμονες .
Το σχέδιο, που είχε ξαναπροταθεί πριν από δύο χρόνια, αντικατοπτρίζει την απογοήτευση των δανειστών απέναντι στην Ελλάδα, η οποία θα χρειαστεί κατά πάσα πιθανότητα περαιτέρω οικονομικά κεφάλαια από τη στιγμή που έχει σημειώσει ελάχιστη πρόοδο στην αναδιάρθωση του δημοσίου τομέα και στην πώληση των περιουσιακών της στοιχείων.
Μέσω της μεταφοράς του ΤΑΙΠΕΔ στο εξωτερικό, η τρόϊκα φιλοδοξεί να προσπεράσει την ελληνική γραφειοκρατία που έχει υπονομεύσει το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων. Θα διασφαλίσει επίσης ότι τα καταβληθέντα χρήματα από πιθανές επερχόμενες ιδιωτικοποιήσεις θα βοηθήσουν την Ελλάδα να αποπληρώσει πιο σύντομα το χρέος της.
"Το κύριο σημείο είναι να μεγιστοποιηθεί η αξία των κρατικών ακινήτων στην Ελλάδα, καθιστώντας τα πιο ελκυστικά για τους επενδυτές», δήλωσε εκπρόσωπος του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ΕΜΣ), τονίζοντας ότι το σχέδιο δεν έχει συζητηθεί ακόμα στο Eurogroup.
Η ιδέα της μεταφοράς περιουσιακών στοιχείων στο Λουξεμβούργο, είχε ξαναπέσει στο τραπέζι το 2011 ως πρόταση της Φινλανδίας. Το κρατίδιο του Λουξεμβούργου προσελκύει πολυεθνικές που αναζητούν χαμηλότερη φορολογία.
Έλληνας αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών. που δεν θέλει να κατονομαστεί, δήλωσε ότι η νέα εταιρεία, στην οποία θα ενταχθεί το ΤΑΙΠΕΔ, θα εκδίδει ομόλογα ώστε να αποπληρώνεται σταδιακά το ελληνικό χρέος.
"Είναι υπό συζήτηση αυτή η πρόταση. Η λύση του Λουξεμβούργου είναι θετική καθώς θα ήταν πιο εύκολο να τρέχει από εκεί" είπε ο αξιωματούχος.
Στο πλαίσιο της συμφωνίας διάσωσης της Ελλάδας, ο ΕΜΣ έπρεπε να συντάξει έκθεση σχετικά με το πώς μπορούν να προκύψουν κεφάλαια από την ακίνητη περιουσία της Ελλάδας. Την ίδια στιγμή, η Αθήνα είχε προτείνει προς πώληση 81.000 ακίνητα με εκτιμώμενη αξία περίπου 28 δις ευρώ.
Ωστόσο, η ελληνική Κυβέρνηση, για την ώρα, απορρίπτει την μετακίνηση του ΤΑΙΠΕΔ στο εξωτερικό, λέγοντας ότι δεν θα λύσει τα προβλήματα .
Αναμένεται όμως, αυτή τη φορά, οι Τροϊκανοί να πιέσουν το Αντώνη Σαμαρά να προχωρήσει σε αυτή τη λύση».
Στο τέλος, το τηλ  εγράφημα του Reuters αναφέρεται στην αποπομπή του Στέλιου Σταυρίδη από τη θέση του προέδρου του ΤΑΙΠΕΔ.                                                                                                                                                                                                                        πηγη
Τεχνική υποστήριξη, κατασκευή ιστοσελίδας: Charles Bukowski(7SPY), e-mail: spy7ross7@gmail.com