Translate

Η Δύση λέει "ΌΧΙ" στη πολεμική εμπλοκή

Ένα μεγάλο «ΟΧΙ» είπε η Βρετανία στον Μπάρακ Ομπάμα ως προς το θέμα της πιθανής στρατιωτικής επίθεσή του στη Συρία. Μετά από μια μαραθώνια συνεδρίαση που κράτησε έως αργά τη νύχτα το βρετανικό Κοινοβούλιο ψήφισε κατά της κυβερνητικής πρότασης, με 332 ψήφους κατά και 220 υπέρ, σε μια μαραθώνια συνεδρίαση.Πριν από τη ψηφοφορία, ο Κάμερον δήλωσε από το βήμα της Βουλής πως δεν προτείνει πόλεμο. Στη συνέχεια υπογράμμισε πως στόχος μιας πιθανής επέμβασης στη Συρία δεν θα είναι η καταστροφή του χημικού οπλοστασίου του Άσαντ αλλά να περιορίσει τις δυνατότητες του καθεστώτος της Δαμασκού να χρησιμοποιήσει χημικά όπλα.

Η ψηφοφορία
Συγκεκριμένα, οι βρετανοί βουλευτές καταψήφισαν την κυβερνητική πρόταση που καταδικάζει «τη χρήση χημικών όπλων στη Συρία στις 21 Αυγούστου 2013 από το καθεστώς» και «συμφωνεί να δοθεί από την πλευρά της διεθνούς κοινότητας μια απάντηση ανθρωπιστική, ισχυρή, η οποία θα προβλέπει, αν κριθεί απαραίτητο, στρατιωτική δράση που θα είναι νόμιμη, προσήκουσα και με στόχο να σωθούν ανθρώπινες ζωές εμποδίζοντας κάθε μελλοντική χρήση χημικών όπλων στη Συρία».
Οι δηλώσεις Κάμερον
Μετά τα αποτελέσματα ο βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον δήλωσε πως «Είναι ξεκάθαρο για μένα ότι το βρετανικό κοινοβούλιο και ο βρετανικός λαό δεν θέλουν να δουν στρατιωτική επέμβαση στη Συρία. Το κατανοώ αυτό και θα πράξω αναλόγως», ενώ διαβεβαίωσε πως δεν σκοπεύει να επικαλεστεί το βασιλικό προνόμιο και να πάει αντίθετα στη βούληση του κοινοβουλίου και πρόσθεσε «Σας διαβεβαιώνω για αυτό», είπε. «Πιστεύω ακράδαντα ότι πρέπει να υπάρξει μια σκληρή απάντηση κατά της χρήσης χημικών όπλων. Πιστεύω όμως επίσης ότι πρέπει να υπάρχει σεβασμός στη βούληση του κοινοβουλίου», πρόσθεσε.
Τα ξένα Μέσα
Πολλά μέσα ενημέρωσης, μετά την ανακοίνωση του αποτελέσματος, έκαναν λόγο για μεγάλη πολιτική ήττα του Κάμερον, καθώς δε μπόρεσε να περάσει από τη Βουλή την πρότασή του για στρατιωτική επέμβαση στη Συρία.
Ο βρετανός υπουργός Άμυνας
Μετά τη ψηφοφορία ο υπουργός Άμυνας, Φίλιπ Χάμοντ, αφού -όπως τόνισε- η κυβέρνηση έχασε στην ψηφοφορία που διεξήχθη στο κοινοβούλιο επί του θέματος είπε πως «Η Βρετανία δεν πρόκειται να λάβει μέρος σε οποιαδήποτε στρατιωτική δράση εναντίον της Συρίας». «Ήλπιζα ότι θα κερδίσουμε αλλά καταλαβαίνουμε ότι υπάρχουν μεγάλες αμφιβολίες σχετικά με την ανάμειξή μας στη Μέση Ανατολή», δήλωσε ο Χάμοντ κατά τη διάρκεια του δελτίου ειδήσεων του τηλεοπτικού δικτύου BBC. Οι Ηνωμένες Πολιτείες, ένας από τους βασικούς συμμάχους της χώρας, θα απογοητευτεί με την ανακοίνωση ότι η Μεγάλη Βρετανία «δεν θα εμπλακεί στην υπόθεση», είπε και πρόσθεσε ότι «δεν νομίζω πως η αποχή της Βρετανίας θα έχει ως αποτέλεσμα να σταματήσει οποιαδήποτε δράση».
Το Κογκρέσο έστειλε επιστολή στον Ομπάμα
Στο Κογκρέσο κάλεσε τον Μπαράκ Ομπάμα, ο πρόεδρος του Σώματος, Τζον Μπόνερ, ο οποίος ζητά από τον Αμερικανό Πρόεδρο να αναπτύξει ενώπιον των μελών του Κογκρέσου τα επιχειρήματά του για τον λόγο, που επιβάλλεται η επίθεση στη Συρία.
Όπως αναφέρει στην επιστολή του, που αποκάλυψε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων ο ανταποκριτής του MEGA στις ΗΠΑ, Μιχάλης Ιγνατίου, ο κ. Μπόνερ ζητά από τον Μπ. Ομπάμα να εκθέσει τις επιλογές του στην περίπτωση πτώσης του Άσαντ καθώς υπάρχει το ενδεχόμενο να επικρατήσουν στη χώρα ακραίοι ισλαμιστές και να πέσουν στα χέρια τους τα χημικά όπλα του καθεστώτος.

Επίσης ο πρόεδρος του Κογκρέσου ζητά να πληροφορηθούν τα μέλη του Σώματος τι θα γίνει στην περίπτωση λάθους κατά τους βομβαρδισμούς, δηλαδή εάν πύραυλοι πλήξουν αποθήκες χημικών όπλων. Ανάμεσα στα ερωτήματα που θέτει ο Τζον Μπόνερ είναι και το ποια θα είναι η εξέλιξη της επέμβασης στην περίπτωση που το καθεστώς Άσαντ χρησιμοποιήσει ξανά χημικά όπλα και μάλιστα τις ημέρες των επιθέσεων.
Ανάλογες επιστολές έχουν στείλει στον Πρόεδρο Ομπάμα και άλλα 116 μέλη του Κογκρέσου, ενώ αναμένεται με ενδιαφέρον και αγωνία η ενημέρωση που θα γίνει τα μεσάνυχτα (ώρα Ελλάδας) από τους υπουργούς Άμυνας και Εξωτερικών των ΗΠΑ, οι οποίοι δεν αποκλείεται να παρουσιάσουν για πρώτη φορά στοιχεία για τη χρήση χημικών όπλων.
Η θέση της Ελλάδας
Το θέμα των κρίσιμων εξελίξεων στη Συρία συζήτησαν εχθές ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Ευάγγελος Βενιζέλος.
Σύμφωνα με πληροφορίες η χώρα μας δεν θα πάρει μέρος στις επιχειρήσεις με αεροπορικές ή ναυτικές δυνάμεις, ωστόσο αποφασίστηκε να δοθεί η άδεια διέλευσης αλλά και χρήσης των βάσεων στην περίπτωση που υπάρξει ανάλογο αίτημα από τους συμμάχους.
Για την αντιμετώπιση πιθανών επιπτώσεων από μια ενδεχόμενη επέμβαση στη Συρία σήμερα συγκαλείται ευρεία σύσκεψη στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας με τη συμμετοχή εκπροσώπων από σχεδόν όλα τα υπουργεία.                                           
πηγη
Τεχνική υποστήριξη, κατασκευή ιστοσελίδας: Charles Bukowski(7SPY), e-mail: spy7ross7@gmail.com