Translate

Οι πρώτες επαφές με τον “Άλλο Κόσμο” και η Παράξενη Ιστορία του Πνευματισμού (β' μέρος)

...συνέχεια από το α΄ μέρος


Οι περισσότερες έννοιες που χρησιμοποιούνται μέχρι σήμερα σε αυτούς τους χώρους ενδιαφερόντων, επινοήθηκαν από όλα αυτά. Για παράδειγμα, στα πλαίσια όλων αυτών των δραστηριοτήτων, ο Νομπελίστας Γάλλος φυσιολόγος Charles Richet παρουσίασε την ιδέα της «Έκτης Αίσθησης» (Sixth Sense), όπως την ονόμασε…

Τον όρο «Τηλεπάθεια» (Telepathy) τον έβαλε σε αναφορά και εφαρμογή ο Frederic Myers του S.P.R., (τον όρο είχε επινοήσει ο Charles Fort), ενώ τον όρο «Psi» για τα ψυχικά φαινόμενα (χρησιμοποιώντας το Ελληνικό γράμμα Ψ, της Ψυχής) τον πρωτοχρησιμοποίησε ο Dr. Richard Hodgson του Αμερικανικού S.P.R..

(Οι όροι «Τηλεπάθεια», «Τηλεμεταφορά» –Teleportation– «Αυτόματη Ανθρώπινη Ανάφλεξη» –Spontaneous Human Combustion– «Remote Viewing», «Χ-Files», κ.ά., ανήκουν στον Charles Fort, τον πατέρα του εναλλακτικού στοχασμού του 20ου αιώνα…)

Την σκυτάλη, από το πρώτο μεγάλο ρεύμα του Πνευματισμού (και ενώ αυτό συνεχιζόταν παράλληλα), την πήρε η Θεοσοφία (Theosophy, της Madam Blavatsky και του Συνταγματάρχη Henry Steel Olcott) και η ίδρυση της Θεοσοφικής Εταιρείας (Theosophical Society) το 1875.

Οι Θεοσοφιστές, θα έλεγε κανείς, στην ουσία ανέλαβαν να δημιουργήσουν μια νέα «επιστημονική» ματιά γύρω από όλα αυτά, αλλά στα πλαίσια του Αποκρυφισμού, δηλαδή ένα νέο είδος επιστημονικού Αποκρυφισμού. (Αυτά αργότερα ενέπνευσαν τους Επιστημονιστές να επινοήσουν για αυτά τον όρο «Ψευδοεπιστήμη» –αρχικά ως μία επίθεση ενάντια στους Θεοσοφιστές)… Έτσι, ο «αόρατος κόσμος» απέκτησε από τους Θεοσοφιστές συγκρότηση, δομή και αρχιτεκτονική : εισήγαγαν το «Αστρικό Πεδίο» («Αστρικό Κόσμο») και το «Αιθερικό Πεδίο», το «Αστρικό Σώμα» και το «Αιθερικό Σώμα» και την «Αύρα» και τις Εξωσωματικές Εμπειρίες («Αστρικές Προβολές»), και το Astral Light, κ.ά., έδωσαν νέους όρους για τα ανεξήγητα φαινόμενα, δημιουργώντας έτσι μια ανέλπιστη συνοχή και λογική δομή σε όλα όσα εμφανίστηκαν με το κίνημα του Πνευματισμού, κι ακόμη περισσότερα.

Η ίδια η λέξη Θεοσοφιστής, Theosophist, άρχισε να σημαίνει κάποιον νέο ειδικό πάνω στην μεταφυσική οπτική της πραγματικότητας, πιο επιστημονικά καταρτισμένο από τον Πνευματιστή, Spiritualist… Στην ουσία, κατά την γνώμη μου, αυτή ήταν και η εικόνα που αμέσως υιοθέτησε και η –την ίδια ακριβώς εποχή με την Θεοσοφική Εταιρία– ιδρυθήσα Εταιρία Ψυχικών Ερευνών (S.P.R.), της οποίας πολλά μέλη στην ουσία ήταν Θεοσοφιστές…

Πρέπει να σημειώσω ότι όλα αυτά γίνονται στην αρχή, αρκετά πριν η Θεοσοφική Εταιρεία και οι ιδρυτές της υιοθετήσουν τον Βουδισμό –και τον Ινδουισμό– και γίνουν το κύριο όχημα για τη διάδοση των Ανατολικών Θρησκειών και Μυστικισμών στην Δύση (επίσης, Γιόγκα, Κάρμα, Τσάκρας, Κουνταλίνι, κλπ κλπ) –μια δραστηριότητα στην οποία αντεπιτέθηκαν για λογαριασμό ενός Δυτικού Μυστικισμού, η ίδρυση της Ανθρωποσοφικής Εταιρείας του Rudolf Steiner, και του Ερμητικού Τάγματος της Χρυσής Αυγής…


Ο Συνταγματάρχης Olcott (που είχε ήδη παραβρεθεί στο Λονδίνο σε πολλές séances και πίστευε ότι τα φαινόμενα προκαλούνταν από τα πνεύματα των νεκρών), γνώρισε την Madam Blavatsky –κάτι που θα πρέπει να ήταν μια πολύ μοιραία συνάντηση– στις 14 Οκτωβρίου 1874 σε μια πνευματιστική συγκέντρωση στο Chittenden του Vermont των Η.Π.Α., διερευνώντας εκεί την περιβόητη περίπτωση των ψυχικών διάμεσων Eddy Brothers (για ένα ρεπορτάζ για λογαριασμό της εφημερίδας New York Daily Graphic), κι εκεί παρατήρησε ότι η παρουσία της Blavatsky μπορούσε να επηρεάσει τα φαινόμενα. (Από την πρώτη στιγμή πιστευόταν ότι η Blavatsky ήταν ένα ισχυρό ψυχικό Medium, και πάντα θεωρούνταν ως τέτοιο μετά στην Θεοσοφική Εταιρεία). Ο Συνταγματάρχης Olcott, γράφει στο βιβλίο του People From The Other World (1875, Άνθρωποι Από τον Άλλο Κόσμο) :

«Αφότου γνώρισα αυτήν την εκπληκτική κυρία, και είδα τα θαύματα που συνέβαιναν με την παρουσία της, που δημιουργούσαν κάτι παραπάνω από μια αίσθηση έκπληξης, μπαίνω σοβαρά στον πειρασμό να πιστέψω ότι οι ιστορίες της Θρύλων της Ανατολής δεν είναι παρά απλές αφηγήσεις αληθινών συμβάντων. Και ότι αυτό το ίδιο το Αμερικανικό ξέσπασμα των Πνευματιστικών φαινομένων, βρίσκεται υπό τον έλεγχο ενός μυστικού Τάγματος, το οποίο, παρ’ όλο που τα αποτελέσματα του εξαρτώνται από αόρατους παράγοντες, έχει την ύπαρξη του πάνω στην Γη ανάμεσα στους ανθρώπους…»

Είναι σχεδόν βέβαιο ότι αυτήν την πεποίθηση του την μετέδωσε η ίδια η Madam Blavatsky. Έτσι, ο Olcott έπαψε να πιστεύει ότι τα Πνευματιστικά φαινόμενα προκαλούνταν από τα πνεύματα των νεκρών.

Την ίδια πεποίθηση είχε παρουσιάσει αργότερα ο ομιλητής μυστικιστής ιερέας Charles G. Harrison, ότι όλο το κίνημα του Πνευματισμού δημιουργήθηκε από μια συγκεκριμένη «αριστερή» παράταξη Αποκρυφιστών (δηλ του «αριστερού μονοπατιού»), που μπορούσαν να προκαλούν τα φαινόμενα εξ αποστάσεως, και με την βοήθεια οντοτήτων από άλλα πεδία ύπαρξης, για να προκαλέσουν μια πνευματική αναγέννηση στον υλιστικό κόσμο. Το ίδιο ακριβώς πίστευε και ο μεγάλος Θεοσοφιστής A. P. Sinnett, παίρνοντας υποτίθεται την πληροφορία από τους «Αόρατους Δασκάλους» ή Mahatmas. To ίδιο έχει εκφράσει με πολλές λεπτομέρειες και ο φημισμένος Rene Guenon, και μάλιστα ο Guenon κατανομάζει και το μυστικό αυτό Τάγμα: Hermetic Brotherhood of Luxor –γνωστό και ως H.B. of L.– Ερμητική Αδελφότητα του Λούξορ, ή Hermetic Brotherhood of Light, η «Αδελφότητα του Φωτός»…

Έχει πέσει στην αντίληψή μου η πεποίθηση ότι ο Guenon αρχικά εμπνεύστηκε την ιδέα αυτή από ένα παράξενο βιβλίο με τον τίτλο Ghost Land, και, (ακόμη πιο βέβαιο αυτό), από την γνωριμία του με μια μεγάλη θεωρητικό του Πνευματισμού της εποχής και ψυχικό διάμεσο, την περιβόητη Emma Hardinge Britten, την οποία ο Guenon θεωρούσε ως μέλος της H.B. of L..


Ιδού και ένα απόσπασμα από τον C. G. Harrison που ανέφερα παραπάνω:


«…Οι μυστικές αυτές ομάδες των Αποκρυφιστών διαφωνούσαν ως προς το αν είχε φτάσει η ανθρωπότητα στο σωστό διανοητικό σημείο ώστε να αποφύγει τον σκληρό υλισμό στον οποίο την οδηγούσε η σύγχρονη διανόηση, και για το αν έπρεπε να αποκαλύψουν στο ευρύ κοινό ότι υπάρχει ένας αόρατος κόσμος ολόγυρά μας, τόσο αληθινός όσο ο κόσμος των αισθήσεών μας, και κατά πόσο αυτή η αποκάλυψη θα μπορούσε να γίνει με σχετική ασφάλεια. Η “δεξιά πτέρυγα” διαφωνούσε για την αποκάλυψη των μυστηρίων, ενώ η “αριστερή πτέρυγα” ήθελε να πάρει το ρίσκο για το καλό της ανθρωπότητας. Γύρω στο 1840 άρχισαν να πειραματίζονται με Mediums στην Αμερική, κι έπειτα στην Ευρώπη, αλλά η όλη επιχείρηση ήταν μια αποτυχία, διότι τα Mediums άρχισαν να δηλώνουν ότι ελέγχονταν από πνεύματα ανθρώπων που είχαν αποδημήσει από την Γη. Οι Αριστεροί Αδελφοί, συνειδητοποιώντας ότι είχαν δημιουργήσει ένα τέρας του Φρανκενστάιν, απέσυραν τα πειράματα, αλλά τα πάντα είχαν ήδη ξεκινήσει. Η πύλη είχε ανοίξει σε εξωκοσμικές επιρροές, και δεν μπορούσε πλέον να κλείσει… Πολλοί ακραίοι Αριστεροί Αδελφοί συνέχισαν να διαχειρίζονται τα Mediums, προκαλώντας φαινόμενα, για πολιτικούς και άλλους λόγους, ενώ οι πιο συντηρητικοί Αδελφοί τελικά αγωνίστηκαν να διαψεύσουν και να απομυθοποιήσουν όλο το Κίνημα…»









Η μυστηριακή ψυχική ατμόσφαιρα στην Αμερική, κατά την γνώμη μου, είχε ήδη προετοιμαστεί από την αρκετά μεγάλη διάδοση των λογοτεχνικών έργων και της ποίησης του Edgar Allan Poe (1809-1849), και μάλιστα, η εποχή που άρχισαν τις μεγάλες περιοδείες τους οι Αδελφές Fox, το 1849, ήταν η χρονιά που πέθανε ο μεγάλος συγγραφέας και πατέρας του Φανταστικού και της Λογοτεχνίας Τρόμου και Μυστηρίων.

Τα παράξενα χτυπήματα που εκδηλώνονταν στο στοιχειωμένο σπίτι των Αδελφών Fox στο Hydensville (ένα χωριό που έχει πια εξαφανιστεί –άλλωστε το όνομά του υποδηλώνει ένα κρυφό χωριό, ίσως όχι τυχαία...), αποφασίστηκε ότι δεν προκαλούνταν από τον Διάβολο, (οι δύο μικρές Αδελφές Fox είχαν δηλώσει ότι το πνεύμα τους είχε δώσει το όνομά του ως «Mister Split-Foot» –προφανώς υπονοώντας τις οπλές του Διαβόλου), αλλά από το πνεύμα ενός δολοφονηθέντος αλήτη που είχε θαφτεί στο υπόγειο του σπιτιού (αργότερα, όντως ανακαλύφθηκαν κόκαλα και αντικείμενα του νεκρού στο υπόγειο), ενώ η ευρύτερη περιοχή ήταν ήδη γνωστή για τα στοιχειωμένα ινδιάνικα νεκροταφεία πάνω από τα οποία πολλά σπίτια είχαν χτιστεί, (χαρακτηριστικό που υιοθέτησε από αυτό και η γνωστή σ’ εμάς ταινία τρόμου, Poltergeist).

Μέχρι τότε, το φαινόμενο Poltergeist δεν ήταν ακόμη γνωστό, αφού σήμερα θα λέγαμε ότι τα συμβάντα στο σπίτι των Αδελφών Fox προκαλούνταν από ένα Poltergeist. (Η λέξη είναι Γερμανικής προέλευσης και σημαίνει το «Θορυβοποιό Πνεύμα», ακριβώς δηλαδή ένα πνεύμα που προκαλεί χτυπήματα –και μετακινήσεις αντικειμένων). Μεγάλο ενδιαφέρον έχει μάλιστα το γεγονός ότι ο Charles Fort, που ήταν ο πρώτος που διερεύνησε το φαινόμενο Poltergeist, στις αρχές του εικοστού αιώνα, με την έρευνά του κατέληξε ότι το φαινόμενο δημιουργούνταν σχεδόν πάντα με την παρουσία κάποιου νεαρού έφηβου κοριτσιού, και ήταν πεπεισμένος ότι το προκαλούσαν πάντα τα μικρά κορίτσια αυθόρμητα με την υπερβολική ενέργειά τους, τηλεκινητικά, και όχι κάποια πνεύματα, υποστηρίζοντας έτσι την ισχύ των «Wild Talents». (Πεποίθηση που πολύ αργότερα υιοθετήθηκε στο βιβλίο και στην ταινία τρόμου Carrie, για παράδειγμα, ή και στην ταινία Poltergeist η οποία εστιάζεται στο μικρό κορίτσι της οικογένειας, αλλά ακόμη και στην τόσο τρομακτική κλασσική ταινία The Exorcist, Ο Εξορκιστής…) Η περίπτωση των μικρών κοριτσιών Fox, με τα Poltergeist τύπου χτυπήματα, μοιάζει όχι μόνο να έχει πυροδοτήσει αυτές τις πεποιθήσεις, αλλά και να τις επιβεβαιώνει αναδρομικά με τα πολλά ανάλογα Poltergeist περιστατικά που συμπεριλαμβάνουν μικρά κορίτσια…

Το ρεύμα του Πνευματισμού –εξ αρχής από τις Αδελφές Fox– μπορεί άνετα να χαρακτηριστεί ως: Μεταφυσικές Διαβιβάσεις, δηλαδή μέχρι τότε η μεγαλύτερης αποστάσεως (με έναν άλλο κόσμο) «Τηλε-Επικοινωνία» (Το «Τηλε-» υποδεικνύει το μακρινό, η Τηλεπικοινωνία είναι η επικοινωνία από μακριά, εξ ου και η Τηλεόραση που σημαίνει την όραση από μακριά, ή η Τηλεπάθεια που σημαίνει να παθαίνεις κάτι από μακριά), ένας διαβιβαστής που διεξάγει μια τηλεπικοινωνία με έναν άλλο κόσμο, παράλληλο με τον δικό μας… Το ίδιο το μέσο των μηνυμάτων –ας πούμε, τα κύματα φωτός του Αιθέρα– και ο διερμηνέας των μηνυμάτων, έγιναν ένα και το αυτό. –

…Το επιστημονικο-φανές πρόβλημα που υπάρχει με αυτά τα πράγματα είναι ότι προαπαιτείται κάποιο «πεδίο» για την μετάδοση των μεταφυσικών επιδράσεων –π.χ. στην Τηλεκίνηση ή στην Τηλεπάθεια ή στις μεταφυσικές τηλεπικοινωνίες με πνεύματα– και τα μόνα πεδία που γνωρίζουμε είναι τα μαγνητικά, τα βαρυτικά, και τα ηλεκτρομαγνητικά –κι αυτός είναι ο λόγος που έχει δοθεί τελικά μεταφυσική έμφαση στα ηλεκτρομαγνητικά πεδία, EMF. Το προαπαιτούμενο αυτό πεδίο για τους πρώτους ερευνητές είναι ο «Αιθέρας» –αλλά βλέπε και το «μαγνητικό αιθέριο ρευστό» του Mesmer και το Animal Magnetism ή Mesmerism– και, έτσι, γίνεται φυσικά καλύτερα κατανοητό το γιατί οι Θεοσοφιστές επέμειναν να παρουσιάσουν το «Αστρικό Πεδίο» τους… Στις μέρες μας έχει πλέον παρουσιαστεί η –προφανώς ισχύουσα– θεωρία των «Μορφογενετικών Πεδίων» από τον Rupert Sheldrake, για να καλύψει ακριβώς αυτό το πρόβλημα…

–Δυνάμεις που παράγουν φαινόμενα και επιδράσεις αόρατες, χωρίς επαφή, εξ αποστάσεως, όπως ο μαγνητισμός, η βαρύτητα, τα ηλεκτρομαγνητικά κύματα, κ.ά., συνεχίζουν πάντα να κρατάνε σε σκληρή δουλειά τους πρωτοποριακούς επιστήμονες…

Οι νέες τεχνολογίες της εποχής της εμφάνισης του Πνευματισμού, προσέφεραν ένα νέο μοντέλο κατανόησης (που δεν υπήρχε μέχρι τότε), το οποίο ξαφνικά προεκτάθηκε σε μυστήρια πέρα από το πεδίο του επιστημονιστικού εμπειρισμού. Οι Αδελφές Fox αποκαλούσαν τους εαυτούς τους: «Ουράνιους Τηλεγραφιστές» («Celestial Telegraphers»).

Είναι πολύ σημαντικό το γεγονός ότι όλα αυτά συμπίπτουν ακριβώς με την εποχή της εμφάνισης του Τηλέγραφου στην Αμερική. (Άλλωστε, το 1848, τα «χτυπήματα» των κοριτσιών Fox και ο κώδικας του Αλφαβήτου, είναι τηλεγραφικού τύπου…) Ο Samuel Morse πατένταρε και εξέλιξε τον ηλεκτρικό τηλέγραφο στις Η.Π.Α. το 1837, και εμφάνισε τον Κώδικα Μορς που χρησιμοποιήθηκε στον τηλέγραφο. Το πρώτο τηλεγράφημα του κόσμου που έστειλε ο Μορς στις 11 Ιανουαρίου 1838, ήταν μεταφυσικού τύπου: η φράση που μεταδόθηκε από τo Καπιτώλιο της Washington στην Βαλτιμόρη, ήταν: «What God Hath Wrought» (τι σφυρηλάτισε ο Θεός)…

Τέλος πάντων, έτσι οι Αδελφές Fox, και αμέσως μετά οι Πνευματιστές, χρησιμοποιούν έναν ψυχικό τηλέγραφο για την τηλε-επικοινωνία με τα πνεύματα, και αλφαβητικούς κώδικες αντίστοιχους με τον Κώδικα Μορς.

Αργότερα, με την εφεύρεση του Τηλεφώνου, τα πνεύματα μιλούν πλέον μέσα από τα Mediums, χρησιμοποιώντας τα ως ένα είδος ψυχικό τηλέ-φωνο.

Με το νέο μέσο της φωτογραφίας ο περιβόητος Αμερικανός φωτογράφος Attila von Szalay αφιερώνεται στο να φωτογραφίζει φαντάσματα (Ghost Photography). Με την εφεύρεση του Μαγνητοφώνου, η εκμετάλευση ενός «φωνητικού μαγνητισμού» οδηγεί τελικά και στην εμφάνιση του Ε.V.P. (Electronic Voice Phenomena), όταν ο θρυλικός Friedrich Jurgenson ηχογραφεί φωνές από το πουθενά στο μαγνητόφωνό του. (Πρέπει οπωσδήποτε κανείς να διαβάσει το εκπληκτικό και σοκαριστικό βιβλίο του Jurgenson: Voice Transmissions With the Deceased, αλλά και το σχετικό θρυλικό βιβλίο του παραψυχολόγου Konstantin Raudive: Breakthrough: An Amazing Experiment in Electronic Communication With the Dead –του οποίου ο πρωτότυπος τίτλος ήταν: The Inaudible Becomes Audible, Το Ανήκουστο Γίνεται Ακουστό).

Έχει μεγάλο ενδιαφέρον το γεγονός ότι ο πρόεδρος του S.P.R., της πρώτης εταιρείας Ψυχικών Ερευνών, ο επιστήμονας Sir William Crookes (επίσης μέλος της Θεοσοφικής Εταιρίας), διερευνούσε τις ιδιότητες των καθοδικών ακτίνων (που αργότερα δημιούργησαν τις καθοδικές λυχνίες –cathode ray tubes– της Τηλεόρασης). Αλλά, για μένα έχει μεγάλο ενδιαφέρον και το ότι ενδιαφέρθηκε για τον Πνευματισμό εξαιτίας του θανάτου του αδελφού του το 1867, κατά την διάρκεια της αποστολής της τοποθέτησης τηλεγραφικών καλωδίων από την Κούβα στη Φλόριντα, (που θυσιάστηκε για τον τηλέγραφο, δηλαδή, και μετά επικοινωνούσε «τηλεγραφικά» με τον αδελφό του από την «άλλη πλευρά»..).

Ο άλλος γνωστός πρόεδρος του S.P.R., ο επιστήμονας Sir Oliver Lodge, είχε εμπλακεί στην ανάπτυξη του ραδιοφώνου, και μάλιστα είχε κάνει πατέντες για το ράδιο… Είχε φτιάξει και έναν πρώιμο εντοπιστή ραδιοκυμάτων, και είχε πρώτος αναγνωρίσει την ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία ανεξάρτητα από τον Hertz… Του ανήκει, επίσης, η πατέντα του συντονισμού –tuning– της ραδιοφωνικής συσκευής. Οι εργασίες του στην ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία είχαν πείσει τον Lodge ότι υπάρχει ένας «Αιθέρας» που πλημμυρίζει όλο το Σύμπαν, και πίστευε ότι ο κόσμος των πνευμάτων υπήρχε στον Αιθέρα… Οι μεγάλοι φυσικοί Heinrich Hertz και Max Planck εκδήλωναν συνεχώς το μεγάλο θετικό ενδιαφέρον τους για τις έρευνες του Lodge με τα Mediums και την Τηλεπάθεια…

Ο ίδιος ο εφευρέτης του ραδιοφώνου, Guglielmo Marconi, συμμετείχε σε πολλές Seances, και πίστευε στην πραγματικότητα της επαφής με τα πνεύματα (και είχε την ιδέα ότι θα μπορούσε να επιτευχθεί και με ραδιο-ασυρμάτους). Το ίδιο πολύ εμπλεκόμενος στον Πνευματισμό ήταν και ο εφευρέτης του Τηλεφώνου, Alexander Graham Bell, αλλά και ο εφευρέτης της τεχνολογίας της Τηλεόρασης, John Logie Bard, ο οποίος μάλιστα ισχυριζόταν ότι είχε έρθει σε επαφή με το πνεύμα του εφευρέτη Thomas Edison!

Κατά την γνώμη μου, αυτά επιβεβαιώνουν τον ισχυρισμό μου ότι οι πνευματιστικές εξελίξεις ακολουθούσαν τις τεχνολογικές εξελίξεις, όπως φαίνεται όχι τυχαία, και μάλιστα μπορεί να συνέβαινε και το αντίστροφο, όπως επίσης είναι πιθανό από όλα αυτά (και πολλά άλλα, είναι μια μεγάλη συζήτηση)…

Όλες αυτές οι καταστάσεις, όπως εμφανίστηκαν και όπως εξελίχθηκαν, δημιούργησαν τον σύγχρονο μεγάλο μυστικό (ή όχι και τόσο μυστικό) πόλεμο μεταξύ υλισμού/σκεπτικισμού και μεταφυσικής. Και, με επαίσχυντο τρόπο (αφότου είχε προηγηθεί μια ολόκληρη πολυετής ανεπανάληπτη κανονική προπαγάνδα), η παράταξη των συντηρητικών υλιστών σκεπτικιστών κέρδισε την πρώτη μάχη δόλια, χρησιμοποιώντας για εκδίκηση τις ίδιες τις Αδελφές Fox, σαράντα και χρόνια αργότερα, όταν οι δύο μικρότερες αδελφές –που είχαν έρθει σε ρήξη με την μεγάλη αδελφή τους– είχαν περιέλθει σε πολύ μεγάλη φτώχεια και κανείς πλέον δεν νοιάζονταν γι’ αυτές. (Τελικά κηδεύτηκαν με χαρτονένια φέρετρα σε ομαδικό τάφο απόρων ζητιάνων). Πληρώθηκαν το ποσό των 1.500 δολαρίων, που οι ηλικιωμένες δέχθηκαν από ανάγκη επιβίωσης, για να διαψεύσουν οι ίδιες δημόσια την περίπτωση τους, (επιβεβαιώνοντας την πρώτη γελοία debunking θεωρία περί κροταλίσματος των αρθρώσεών τους, αντίστοιχη με τα μετέπειτα «Αέρια Βάλτων» για τα UFO κ.ά.), κάνοντας δηλώσεις που ταυτίζονται απόλυτα με το είδος των «αναμορφωτικών» δημόσιων δηλώσεων των Αμερικανών αιχμαλώτων πιλότων στον πόλεμο του Βιετνάμ, ή των δηλώσεων μετάνοιας κοινωνικών φρονημάτων :

«Το ότι υπήρξα πρωταρχικά σημαντική στον σχηματισμό της μεγάλης απάτης του Πνευματισμού πάνω στο αφελές κοινό, οι περισσότεροι το γνωρίζετε, και δηλώνω ειλικρινή μετάνοια. Υπήρξε η θλίψη της ζωής μου η αλήθεια αυτή, και τώρα που είμαι στο τέλος της ζωής μου είμαι έτοιμη πια να πω όλη την αλήθεια, χωρίς φόβο και πάθος. Είμαι η ένοχη ιδρύτρια του Πνευματισμού, και τον απαρνούμαι ως απόλυτη απάτη από την αρχή ως το τέλος, ολοκληρωτικά, ως την ιδεχθέστερη των δεισιδαιμονιών, την πιο μοχθηρή βλασφημία που έγινε ποτέ γνωστή στον κόσμο…» (Margaretta Fox, 1888).

«Θεωρώ πλέον τον Πνευματισμό ως την μεγαλύτερη κατάρα που γνώρισε ποτέ ο κόσμος, και τον απαρνούμαι μετανοημένη…» (Katie Fox, 1888) strange-egnarts.com

Α΄ ΜΕΡΟΣ 
Τεχνική υποστήριξη, κατασκευή ιστοσελίδας: Charles Bukowski(7SPY), e-mail: spy7ross7@gmail.com