Translate

Το SpaceX πηγαίνει για ρεκόρ επαναχρησιμοποίησης πυραύλων με την εκτόξευση δορυφόρων της Νότιας Κορέας

File photo of a Falcon 9 rocket at Cape Canaveral’s Complex 40 launch pad. Credit: SpaceX

spaceflightnow /spymania. - Το SpaceX στοχεύει να ξαναχρησιμοποιήση το  Falcon 9 τη Δευτέρα που έφερε τον εκτόξευση των αστροναυτών Doug Hurley και Bob Behnken προς τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό τον Μάιο, αυτή τη φορά μεταφέροντας έναν δορυφορικό δορυφορικό επικοινωνιακό
σταθμό της Νότιας Κορέας, ενώ επιδιώκει ένα ρεκόρ για τον ταχύτερο χρόνο ανακύκλωσης μεταξύ πτήσεων ενός τροχιακού -κατάσταση ΄΄ρόκα΄΄.

Σε ένα tweet το Σάββατο, η εταιρεία εκτόξευσης που εδρεύει στην Καλιφόρνια επιβεβαίωσε ότι σχεδιάζει να εκτοξεύσει τον δορυφόρο στρατιωτικών επικοινωνιών Anasis 2 της Νότιας Κορέας τη Δευτέρα από το σημείο 40 στο Σταθμό Αεροπορίας Cape Canaveral. Η αποστολή είχε προγραμματιστεί να ξεκινήσει την Τρίτη 14 Ιουλίου, αλλά η SpaceX καθυστέρησε την έναρξη για να αντιμετωπίσει ένα πρόβλημα στο δεύτερο στάδιο του Falcon 9.

Το παράθυρο εκκίνησης τη Δευτέρα ανοίγει στις 5 μ.μ. EDT (2100 GMT) και εκτελείται έως τις 8:55 μ.μ. EDT (0055 GMT). Η επίσημη πρόβλεψη καιρού εκτόξευσης ζητά μεμονωμένα ντους βροχής στο Cape Canaveral τη Δευτέρα το απόγευμα, αλλά υπάρχει 70% πιθανότητα αποδεκτών συνθηκών για την απογείωση του πυραύλου Falcon 9 κατά τη διάρκεια του σχεδόν τεσσάρων ωρών εκτόξευσης.

Εάν ο πύραυλος Falcon 9 μπορεί να απογειωθεί με τον δορυφόρο Anasis 2 τη Δευτέρα ή κάποια στιγμή αργότερα αυτόν τον μήνα, το SpaceX θα σπάσει το δικό του ρεκόρ για τη συντομότερη ανακύκλωση μεταξύ πτήσεων του ίδιου ενισχυτή Falcon 9. Το μικρότερο διάστημα μεταξύ των εκτοξεύσεων του ίδιου ενισχυτή Falcon 9 μέχρι σήμερα ήταν 62 ημέρες, το οποίο πέτυχε το SpaceX με αποστολή στις 17 Φεβρουαρίου.

Η NASA πέτυχε χρόνο ανακύκλωσης 54 ημερών μεταξύ δύο εκτοξεύσεων του διαστημικού λεωφορείου Atlantis στα τέλη του 1985, ένα ρεκόρ που δεν ταιριάζει ποτέ ξανά κατά τη διάρκεια του 30χρονου προγράμματος μεταφοράς. Ο χρόνος που πέρασε μεταξύ της προσγείωσης της Ατλαντίδας και της επόμενης εκτόξευσης ήταν 50 ημέρες.

Μόλις η αποστολή Anasis 2 είναι εκτός εδάφους, το SpaceX μπορεί να εκλείψει το ρεκόρ του χρόνου ανακύκλωσης πυραύλων ξανά τις επόμενες εβδομάδες.

Χρησιμοποιώντας το pad 40 στο Cape Canaveral Air Force Station και το pad 39A στο κοντινό Διαστημικό Κέντρο Kennedy, το SpaceX έχει πέντε αποστολές στο πρόγραμμα εκτόξευσής του από την Space Coast της Φλόριντα τον επόμενο μήνα, ξεκινώντας με την έναρξη του Anasis 2 τη Δευτέρα.

Η επόμενη εκτόξευση δορυφόρων του SpaceX για το ευρυζωνικό δίκτυο Starlink αναμένεται να ξεκινήσει κάποια στιγμή στα τέλη Ιουλίου, παρόλο που η SpaceX δεν έχει επιβεβαιώσει μια σταθερή ημερομηνία έναρξης. Αυτή η αποστολή επρόκειτο να ξεκινήσει στα τέλη Ιουνίου από το σημείο 39Α στο Διαστημικό Κέντρο Kennedy, αλλά το SpaceX έχει διακόψει δύο προσπάθειες εκτόξευσης λόγω απροσδιόριστων τεχνικών ζητημάτων με τον πύραυλο.

Δύο εμπορικοί μικρο δορυφόροι απεικόνισης της Γης από το BlackSky κάνουν μια βόλτα στο διάστημα με τον πύραυλο Falcon 9 με 57 από τις πλατφόρμες Starlink της SpaceX. Ένας αξιωματούχος από το Spaceflight, ο μεσίτης εκτόξευσης rideshare που εξασφάλισε τη διαδρομή για τους δορυφόρους BlackSky στο Falcon 9, δήλωσε την Τετάρτη ότι η αποστολή αναμενόταν τότε να απογειωθεί προς τα τέλη Ιουλίου.
SpaceX’s drone ship returns to Florida’s Space Coast on June 2 with the Falcon 9 booster used to launch the Crew Dragon spacecraft. Credit: Stephen Clark / Spaceflight Now

Ο δορυφόρος παρατήρησης ραντάρ SAOCOM 1B της Αργεντινής είχε προηγουμένως προγραμματιστεί για απογείωση μόλις στις 25 Ιουλίου σε έναν πύραυλο Falcon 9 και μια άλλη παρτίδα δορυφόρων Starlink - που πετούσαν σε συνδυασμό με τρεις δορυφόρους που παρατηρούν τη Γη από τον Πλανήτη - αναμενόταν να ξεκινήσουν γύρω στα τέλη Ιουλίου .

Αυτά τα εγκαινιά αναμένεται να καθυστερήσουν ως αποτέλεσμα των ολίσθησης του προγράμματος που αντιμετώπισαν οι προηγούμενες αποστολές Anasis 2 και Starlink / BlackSky. Μια άλλη εκκίνηση Starlink στο Falcon 9 είναι επίσης προγραμματισμένη, επίσης προγραμματίζεται αργότερα τον Αύγουστο από το Cape Canaveral.

Δεν έχουν ανακοινωθεί χρονοδιαγράμματα για μεταγενέστερες αποστολές Starlink, αλλά η SpaceX έχει κάνει κράτηση για την εκτόξευση του επόμενου διαστημικού σκάφους Crew Dragon με αστροναύτες στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό και έναν δορυφόρο πλοήγησης GPS το Σεπτέμβριο.

Το SpaceX διαθέτει σήμερα πέντε ενισχυτές Falcon 9 στο απόθεμά του και η εταιρεία έχει πετάξει δύο ολοκαίνουργια πρώτα στάδια στις 11 αποστολές του μέχρι στιγμής φέτος. Τουλάχιστον δύο νέα νέα στάδια Falcon 9 έχουν προγραμματιστεί να τεθούν σε λειτουργία τους επόμενους μήνες, με την επόμενη εκτόξευση αστροναυτών της SpaceX και την επόμενη εκτόξευση ενός στρατιωτικού δορυφόρου πλοήγησης GPS των ΗΠΑ, και οι δύο προγραμματίζονται επί του παρόντος νωρίτερα τον Σεπτέμβριο.

Μια εκτόξευση Falcon Heavy που σχεδιάστηκε στα τέλη του 2020 με ένα παράνομο στρατιωτικό ωφέλιμο φορτίο των ΗΠΑ θα πετάξει με τρεις ενισχυτές πυραύλων Falcon, όλα ολοκαίνουργια. Οι αξιωματούχοι της SpaceX δήλωσαν τον Δεκέμβριο ότι η εταιρεία σχεδίαζε να κατασκευάσει περίπου 10 νέα στάδια Falcon το 2020.

Με την επιτυχία της στην επαναχρησιμοποίηση των σταδίων αναβάθμισης Falcon 9, η εταιρεία έχει αυξήσει την παραγωγή των δεύτερων σταδίων του Falcon 9, τα οποία είναι νέα σε κάθε αποστολή.

Ο Elon Musk, ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της SpaceX, δήλωσε στο παρελθόν ότι θέλει να ξεκινήσει, να ανακτήσει και να εκκινήσει εκ νέου το Falcon 9 booster δύο φορές εντός 24 ωρών. Ωστόσο, η Musk δεν επανέλαβε πρόσφατα αυτά τα σχόλια, αντί να επικεντρωθεί στο μεγαλύτερο όχημα εκτόξευσης Starship νέας γενιάς της SpaceX για να κάνει το επόμενο άλμα στην επαναχρησιμοποιήσιμη τεχνολογία πυραύλων.

Ο ενισχυτής Falcon 9 που έχει ανατεθεί στην αποστολή Anasis 2 ονομάζεται B1058. Η έναρξη της Δευτέρας θα σηματοδοτήσει την 12η αποστολή της SpaceX του έτους και τη δεύτερη που χρησιμοποιεί το όχημα B1058.

Κατά τη διάρκεια της εκτόξευσής του με αστροναύτες στις 30 Μαΐου, το πρώτο στάδιο ύψους 156 μέτρων αποσπάστηκε από το άνω στάδιο του Falcon 9 και το διαστημικό σκάφος Crew Dragon περίπου δυόμισι λεπτά μετά την απογείωση. Ενώ το Crew Dragon επιταχύνθηκε σε τροχιά, ο ενισχυτής πυροδότησε κινητήρες σε μια σειρά ελιγμών για να προσγειωθεί κάθετα στο drone drone του SpaceX που σταθμεύει στον Ατλαντικό Ωκεανό, λιγότερο από 10 λεπτά στην αποστολή.

Το μηχανοκίνητο πλοίο επέστρεψε στη Διαστημική Ακτή της Φλόριντα με τον ενισχυτή στο κατάστρωμα του στις 2 Ιουνίου και ο SpaceX επέστρεψε τον πύραυλο σε μια εγκατάσταση ανακαίνισης στο Cape Canaveral για επιθεωρήσεις και προετοιμασίες για την επόμενη αποστολή του.

Το SpaceX σκοπεύει να ανακτήσει το booster ξανά μετά την έναρξη της Δευτέρας.

Το drone  της εταιρείας "Just Read The Instructions" βρίσκεται σε θέση περίπου 400 μίλια (645 χιλιόμετρα) ανατολικά του Cape Canaveral και δύο πλοία έχουν αποσταλεί στον Ατλαντικό Ωκεανό για να ανακτήσουν το φέρινγκ δύο τεμαχίων του Falcon 9

The Anasis 2 satellite is prepared for shipment to Cape Canaveral from Airbus’s facility in Toulouse, France. Credit: Airbus Defense and Space
Το διαστημικό σκάφος Anasis 2 που αναμένεται να ξεκινήσει τη Δευτέρα κατασκευάστηκε από την Airbus Defense and Space στην Τουλούζη της Γαλλίας και μεταφέρθηκε στο Cape Canaveral τον περασμένο μήνα με φορτηγό αεροσκάφος Antonov An-124. Με βάση τον δορυφορικό σχεδιασμό Eurostar E3000 της Airbus, το Anasis 2 «θα παρέχει ασφαλείς επικοινωνίες σε ευρεία κάλυψη», δήλωσε η Airbus σε δήλωση.

Το διαστημικό σκάφος θα εκτοξευτεί σε ελλειπτική τροχιά μεταφοράς σε σχήμα αυγού που εκτείνεται δεκάδες χιλιάδες μίλια πάνω από τη Γη. Το ενσωματωμένο σύστημα πρόωσης του δορυφόρου θα κυκλοφορεί την τροχιά του σε υψόμετρο άνω των 22.000 μιλίων (σχεδόν 36.000 χιλιόμετρα) πάνω από τον ισημερινό για να φτάσει σε μια γεωστατική θέση, όπου το Anasis 2 θα παραμείνει σε μια σταθερή γεωγραφική θέση, περιστρέφοντας τον πλανήτη ταυτόχρονα ρυθμό ως περιστροφή της Γης.

Η Νότια Κορέα αγόρασε τον δορυφόρο - παλαιότερα γνωστό ως KMilSatCom 1 - μέσω συμφωνίας για την αντιστάθμιση της αγοράς μαχητικών F-35A από τη Lockheed Martin από τη Νότια Κορέα. Η Lockheed Martin τελικά ανέθεσε τη συμφωνία κατασκευής δορυφόρων στην Airbus.

Πριν από το Anasis 2, ο στρατός της Νότιας Κορέας βασίστηκε σε διεθνείς και μη στρατιωτικούς δορυφόρους για επικοινωνία.

Περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με τον δορυφόρο Anasis 2 καλύπτονται από μυστικότητα στις επιθυμίες του ιδιοκτήτη του διαστημικού σκάφους - της κυβέρνησης της Νότιας Κορέας.

Επικαλούμενος ένα αίτημα από τον πελάτη του, η SpaceX δήλωσε το Σάββατο ότι η διαδικτυακή εκπομπή για την κυκλοφορία του Anasis 2 θα τελειώσει μετά την προσγείωση του πρώτου σταδίου του Falcon 9, που αναμένεται περίπου οκτώ και μισό λεπτό μετά την απογείωση. Εκείνη τη στιγμή, το Anasis 2 και το άνω στάδιο του Falcon 9 θα πρέπει να βρίσκονται σε τροχιά στάθμευσης χαμηλού υψομέτρου, να ακουμπούν μέχρι την επανεκκίνηση του κινητήρα Merlin του δεύτερου σταδίου σε T + συν 26 λεπτά, 32 δευτερόλεπτα.

Μετά από ένα δευτερόλεπτο  θα στείλει το Anasis 2 σε μια υψηλότερη τροχιά, το διαστημικό σκάφος θα διαχωριστεί από τον πύραυλο Falcon 9 σε T + συν 32 λεπτά, 29 δευτερόλεπτα.

spaceflightnow.com  - μετάφραση,επιμέλεια //7spymania.blogspot.com/
Τεχνική υποστήριξη, κατασκευή ιστοσελίδας: Charles Bukowski(7SPY), e-mail: spy7ross7@gmail.com