Translate

Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα εγκαινιάζουν την αποστολή Hope στον Άρη

The Hope mars mission
Hopes and dreams: the United Arab Emirates Mars mission -- dubbed Hope -- will study the Martian atmosphere including daily and seasonal changes in the climate. (Courtesy: MBRSC)

Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ) έχουν ξεκινήσει ένα διαστημικό σκάφος στον Άρη, καθιστώντας την πρώτη αραβική χώρα που το έκανε. Ο μη επανδρωμένος έλεγχος - που ονομάζεται Emirates Mars Mission or Hope - ξεκίνησε από το Διαστημικό Κέντρο Tanegashima της Ιαπωνίας στις 6:58 π.μ. τοπική ώρα και τώρα ξεκίνησε ένα ταξίδι επτά μηνών στον κόκκινο πλανήτη. Η Ελπίδα θα περάσει τουλάχιστον δύο χρόνια σε τροχιά γύρω από τον Άρη με μια πιθανή περαιτέρω διετή παράταση.

Εκτιμάται ότι κοστίζει περίπου 200 εκατομμύρια δολάρια, η Hope θα περιβάλλει τον Άρη μεταξύ 20.000 και 43.000 χλμ. Από την επιφάνεια. Από εκεί θα ερευνήσει την αττική ατμόσφαιρα, μελετώντας καθημερινές και εποχιακές αλλαγές στο κλίμα, καθώς και ανάλυση του υδρογόνου και του οξυγόνου στην ατμόσφαιρα του Άρη και γιατί τα αέρια χάνονται στο διάστημα. Η αποστολή φέρει τρία κύρια όργανα: δύο φασματόμετρα - το ένα λειτουργεί στο υπέρυθρο και το άλλο στο υπεριώδες - και ένα πρόγραμμα απεικόνισης που θα μελετήσει την κατώτερη ατμόσφαιρα σε ορατά και υπεριώδη μήκη κύματος.

Το [Hope] είναι μια βιτρίνα για το πώς η εξερεύνηση του διαστήματος έχει γίνει όλο και περισσότερο διεθνής προσπάθεια
Ντάνιελ Μπέικερ

Η αποστολή του Άρη υπό την ηγεσία των ΗΑΕ ξεκίνησε για πρώτη φορά το 2014 με σκοπό να φτάσει στον Άρη το 2021 - έπρεπε να συμπέσει με την 50ή επέτειο της ανεξαρτησίας των ΗΑΕ από το Ηνωμένο Βασίλειο. Χρηματοδοτούμενο από τον Οργανισμό Διαστήματος των ΗΑΕ, το Hope είναι μια συνεργασία μεταξύ του Διαστημικού Κέντρου Mohammed Bin Rashid στο Ντουμπάι, το οποίο θα επιβλέπει την αποστολή και του Εργαστηρίου Ατμοσφαιρικής και Διαστημικής Φυσικής (LASP) στο Πανεπιστήμιο του Κολοράντο, Boulder, το οποίο δημιούργησε και δοκιμάζει το μεγαλύτερο μέρος του σκάφους. «Η ελπίδα θα συλλάβει τις άμπωτες καιρικές συνθήκες στον Άρη σε βαθμό που δεν ήταν δυνατό πριν», λέει ο διευθυντής του LASP Ντάνιελ Μπέικερ. "Είναι μια βιτρίνα για το πώς η εξερεύνηση του διαστήματος έχει γίνει μια όλο και πιο διεθνής προσπάθεια."   
Πράγματι, το Hope είναι το πρώτο από τα τρία σκάφη του Άρη που θα απογειωθεί αυτόν τον μήνα. Η Κίνα σχεδιάζει να λανσάρει το Tianwen-1 στις 23 Ιουλίου. Αυτή η αποστολή θα αποτελείται από έναν τροχιά, έναν εκφορτωτή και έναν αναβάτη και, μεταξύ άλλων, θα μετρά την περιεκτικότητα σε νερό και πάγο στον Άρη. Στη συνέχεια, στις 30 Ιουλίου, η NASA έχει προγραμματίσει να ξεκινήσει το Perseverance - ένα ρομποτικό rover για να βρει σημάδια αρχαίας, εξαφανισμένης ζωής. Το Perseverance θα απελευθερώσει επίσης ένα μικρό πειραματικό ελικόπτερο που ονομάζεται Ingenuity, το οποίο θα επιχειρήσει σύντομη πτήση στην αττική ατμόσφαιρα.
//physicsworld.com/ - /7spymania.blogspot.com
Τεχνική υποστήριξη, κατασκευή ιστοσελίδας: Charles Bukowski(7SPY), e-mail: spy7ross7@gmail.com