Translate

Ελευθερία του λόγου ή ανομία; - Ποιοι καταργούν τον νόμο περί βλασφημίας ΝΤΠ

Νόμος που σε πολλές...προοδευτικές χώρες έχει πάψει να ισχύει.Η Δανία γίνεται το επόμενο κράτος της Δύσης που καταργεί οριστικά τον νόμο περί βλασφημίας, κρίνοντας πως έτσι δίνεται το πάτημα για πολύ ευνοϊκότερες συνθήκες ανάπτυξης της ελευθερίας του λόγου.Πιο συγκεκριμένα και σύμφωνα με τα όσα μαθαίνουμε από το ρωσικό πρακτορείο Sputnik, η Δανία, η οποία είναι κατά κύριο λόγο αγνωστικιστική ή αθεϊστική χώρα, μέχρι τώρα ήταν το μοναδικό σκανδιναβικό έθνος που είχε μια ποινή βλασφημίας στον κώδικα της νομοθεσίας.

Ο νόμος εισήχθη το 1683 και παρέμεινε σε ισχύ παρά τις μικρές τροποποιήσεις. Η κατάργησή του έγινε ήταν ένα πολιτικό "στοίχημα" του κυβερνώντος Φιλελεύθερου Κόμματος της Δανίας. Εξάλλου σύσσωμα τα κοινοβουλευτικά κόμματα εκτός από τους Σοσιαλδημοκράτες ψήφισαν να καταργήσουν την ποινή βλασφημίας.
Οι νομοθέτες που ήταν κατά του αμφισβητούμενου νόμου επικαλέστηκαν "ειδικούς κανόνες προστασίας των θρησκειών ενάντια στις εκφράσεις", ανέφερε το κοινοβούλιο της Δανίας στην ιστοσελίδα του.
"Η θρησκεία δεν πρέπει να υπαγορεύει το τι μπορεί και τι δεν μπορεί να πει κανείς δημόσια", δήλωσε ο βουλευτής Bruno Jerup στο Jyllands-Posten, συμπληρώνοντας πως οι ανθρώπινες κοινωνίες έχουν δώσει πολύ μεγάλη...σημασία στις θρησκείες.

Σημειώνεται πως στις περισσότερες χώρες της κεντρικής και βόρειας Ευρώπης (χαρακτηριστικό παράδειγμα η Σκανδιναβία), δεν ισχύει πλέον ο νόμος περί βλασφημίας, ενώ στις χριστιανικές χώρες που (ακόμη) υπάρχει, δέχεται πόλεμο από τις εκάστοτε οργανώσεις υπέρ της ελευθερίας του λόγου και της πολυφωνίας.
Αλήθεια, ποια "πολυφωνία" επιτυγχάνεται όταν δεν γίνεται σεβαστή η πίστη του άλλου;                         ΠΗΓΗ

Σχόλια

Τεχνική υποστήριξη, κατασκευή ιστοσελίδας: Charles Bukowski(7SPY), e-mail: spy7ross7@gmail.com