Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Ο Ερντογάν καλεί τους Τούρκους να πουλήσουν δολάρια και να αγοράσουν χρυσό ή λίρες – Ξεκίνησε οικονομικό πόλεμο στις ΗΠΑ

Οικονομικό πόλεμο στις ΗΠΑ ξεκίνησε ο Ερντογάν ζητώντας οι συναλλαγές στην χώρα να γίνονται σε τουρκικές Λίρες, κάτι για το οποίο συμφώνησε και με τον Ρώσο πρόεδρο  Β.Πούτιν.

Ο Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κάλεσε τους Τούρκους πολίτες στις 2 Δεκεμβρίου να πουλήσουν δολάρια κάνοντας τα χρυσό ή τουρκικές  λίρες, προσθέτοντας ότι δεν υπάρχει άλλη επιλογή από τη μείωση των επιτοκίων για την τόνωση της ανάπτυξης.
Η τουρκική κυβέρνηση έχει δηλώσει ότι θα λάβει μέτρα για να καταστεί ευκολότερο για τους κρατικούς θεσμούς να διενεργούν συναλλαγές σε λίρες και όχι σε  δολάρια,  και κάλεσε ο ίδιος τις ιδιωτικές επιχειρήσεις να κάνουν το ίδιο σε μια προσπάθεια να καλύψουν το εθνικό  νόμισμα.
Μετά τις παρατηρήσεις του στην Άγκυρα, η λίρα έπεσε και άλλο χαμηλά έναντι του δολαρίου ΗΠΑ.
«Εκείνοι που διατηρούν σε ξένο νόμισμα κάτω από το στρώμα τους, θα πρέπει να έρθουν  και να το  μετατρέψουν σε λίρες ή χρυσό», δήλωσε ο Ερντογάν σε ομιλία του εγκαινιάζοντας την λειτουργία μιας αυτοκινητοβιομηχανίας  στην Άγκυρα.
«Τέτοιες κινήσεις θα βλάψουν το παιχνίδι μερικών ανθρώπων. Μην ανησυχείτε. Εμείς θα καταστρέψουμε αυτό το παιχνίδι μαζί. Είδαμε τέτοια πράγματα το 2007 και το 2008. Στη συνέχεια οι ίδιοι άνθρωποι είπαν  ότι τα προβλήματα δεν θα επηρεάσουν την Τουρκία. Τώρα  λένε το ίδιο πράγμα. Τα προβλήματα δεν  μας αγγίζουν καν », πρόσθεσε ο ίδιος.
Ο Ερντογάν εξέφρασε επίσης την κριτική του ενάντια σε υψηλά επιτόκια, λέγοντας ότι δεν υπήρξε «καμία άλλη επιλογή», εκτός από τη μείωση των επιτοκίων.
«Εμείς θα ανοίξουμε το δρόμο για τους επενδυτές με τα χαμηλά επιτόκια», δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος.
Η θέση του είχε προηγουμένως είχε προκαλέσει την κόντρα με την  κεντρική τράπεζα, η οποία επιθυμούσε την διατήρηση  υψηλών επιτοκίων για να χαλιναγωγήσει τον πληθωρισμό, ενώ η  κυβέρνηση επέμενε ότι τα επιτόκια θα πρέπει να μειωθούν για να υπάρχουν ευκαιρίες για τους επιχειρηματίες.
«Πρέπει να δούμε τον κόσμο. Είναι το επιτόκιο υψηλό  στην Αμερική, την Ιαπωνία, ή την Ευρώπη; Ενώ είναι τόσο χαμηλά εκεί, γιατί τα επιτόκια μας περιφέρονται γύρω από το 14, 15, ή 16 τοις εκατό; Εμείς θα ανοίξουμε  το δρόμο για τους επιχειρηματίες με χαμηλά επιτόκια. Τα υψηλά επιτόκια θα ωθήσουν μόνο το χρηματοπιστωτικό τομέα, και  τις δημόσιες τράπεζες », είπε Ερντογάν.
Η λίρα υποχώρησε στο ιστορικό χαμηλό του 3,55 έναντι του δολαρίου μετά την ομιλία του . Το τουρκικό νόμισμα έχει πέσει  περίπου 17 τοις εκατό έναντι του δολαρίου από την αρχή του έτους.
Μια οικονομική επιβράδυνση είναι επίσης μια πηγή ανησυχίας και τα νέα δεδομένα οδηγούν σε μια  μεικτή εικόνα.
Ο Δείκτης Υπευθύνων Προμηθειών της μεταποίησης (PMI) υποχώρησε στο 48,8 το Νοέμβριο από 49,8 τον Οκτώβριο, σύμφωνα με το  Βιομηχανικό Επιμελητήριο IHS Markit στην Κωνσταντινούπολη.
Εν τω μεταξύ, οι τουρκικές εξαγωγές αυξήθηκαν κατά 5 τοις εκατό από έτος σε έτος το Νοέμβριο και αυτό είναι το στοίχημα του Τούρκου προέδρου , που σηκώνει μπαϊράκι και αυτός στην οικογένεια Ρότσιλντ θέλοντας να ελέγξει την χώρα του.   
πηγη

Σχόλια

7spynews on facebook


ενεργό link
ενεργό link

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ο κουφός ψευτοεθνάρχης Καραμανλής αναγνώρισε πρώτος τα Σκόπια ως “Μακεδονία” το 1959!

Σημαία τους έχουν κάνει οι ψοφοδεξιοί «υπερπατριώτες» και όψιμοι «Μακεδονομάχοι» (Καμμένος, Τζιτζικώστας, κ.λπ.) την σύνοδο των πολιτικών αρχηγών υπό τον τότε πρόεδρο της δημοκρατίας τους,

EKTAKTO! Δημοψήφισμα για το Σκοπιανό θα ζητήσει ο Π. Καμμένος – Θα ρίξει την κυβέρνηση; – Ραγδαίες εξελίξεις

Ραγδαίες εξελίξεις πλέον έχουμε στο Σκοπιανό, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες, δημοψήφισμα για το Σκοπιανό θα ζητήσει ο Πάνος Καμμένος, σύμφωνα με τις πληροφορίες που μετέδωσε ο διευθυντής

Θαυμάστε την χώρα-"υπόδειγμα" για την Ελλάδα - Σοκαριστικές εικόνες από την κομμουνιστική Βενεζουέλα

Δεν πάει πολύς καιρός από τότε που κορυφαία στελέχη της κυβέρνησης έβγαιναν δημόσια και υποστήριζαν ανοικτά το καθεστώς Μαδούρο στη Βενεζουέλα, όσο και την επικράτηση της...δημοκρατίας και της ισονομίας στην λατινοαμερικάνικη χώρα.

Δεινόσαυροι | Nτεκαράμπια | 65.000.000 ψέματα vid

Η αλήθεια για τους δεινόσαυρους... δείτε το video ... 

Γουίλιαμ Τόμπκινς - Eρπετοειδείς, τι έγινε στη Σελήνη ... vid

Απόρρητο βίντεο της NASA στην...Σελήνη και άλλα...

Το ανθρώπινο είδος σε 1.000 χρόνια! Πόσες γλώσσες θα μείνουν και πώς θα αλλάξει το ανθρώπινο σώμα… vid

Μέσα από ένα βίντεο τεσσάρων λεπτών οι άνθρωποι του ASAP Science προσπαθούν να μας εξηγήσουν πώς θα είναι η ζωή σε 1.000 χρόνια.