Translate

ΟΙ ΔΗΜΟΣΚΟΠΉΣΕΙΣ ΤΟΥ ΑΥΓΟΎΣΤΟΥ


Με αυτά τα δεδομένα οι μετρήσεις , που είναι όλες τηλεφωνικές, γίνονται με βάση τα δείγματα που απεδείχθησαν λάθος στο δημοψήφισμα, και το αποτέλεσμα τους είναι απλά ενδεικτικό. Οι μετρήσεις δε σε ότι αφορά τη «Λαϊκή Ενότητα» δεν έχουν καμιά αξία.
Οι έτσι κι αλλιώς αναξιόπιστες εταιρείες δημοσκοπήσεων γνωρίζουν ότι οι θερινές μετρήσεις έχουν χαμηλό ποσοστό αξιοπιστίας και ειδικά στις τρείς πρώτες εβδομάδες του Αυγούστου δεν διενεργούνται σφυγμομετρήσεις λόγω χαμηλών ποσοστών, αξιοπιστίας. Οι μετρήσεις για τη δημοφιλία του Alexis στο 46% είναι έτσι κι αλλιώς «καλοκαιρινές». 

Τα στοιχεία που έχουν κάποια σημασία είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ χάνει ψήφους προς τη Λαική Ενότητα , την ΝΔ και την Χρυσή Αυγή. Το ίδιο συμβαίνει και με τους ΑΝΕΛ. Πολύ χαμηλά ποσοστά εμφανίζουν oι ΑΝΕΛ, αλλά και το Ποτάμι και το ΠΑΣΟΚ, που δεν εισπράττουν τίποτα, ούτε από τη στάση τους στην κρίση ουτε από τη διάλυση του ΣΥΡΙΖΑ. Επειδή και το ΠΑΣΟΚ και το «Ποτάμι» οι εταιρείες τα μέτραγαν και με κάποια υπέρβαση στα δείγματα τους, η πραγματική τους πτώση είναι πολύ μεγαλύτερη.


 Φαίνεται ότι ο κύριος κορμός των "συνετών" οπαδών του Ποταμιού και του ΠΑΣΟΚ θα κατευθυνθούν στον ΣΥΡΙΖΑ που θα γίνει το κύριο φιλοευρωπαϊκό και μνημονιακό κόμμα.
Αυτή την τάση αποκαλύπτει και η εκτίμηση της Metron Analysis για ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ περί το 30%. Αυτό σημαίνει ΠΑΣΟΚ, ΠΟΤΑΜΙ και ΑΝΕΛ εκτός Βουλής.
Το ΠΑΣΟΚ ίσως πιάσει το 3% αν λειτουργήσει η συμφωνία της FOFIS με το Αβάπτιστο. «Μέσα», αλλά οριακά μπορεί να βρεθεί και ο ΟΧΕΤΟΣ.

Η ΝΔ, που έχει διαρροές προς τη Χρυσή Αυγή, καταγράφεται με ποσοστά από 18% ως 21% , και αν καταφέρει να προσεγγίσει τη συσπείρωση του Ιανουαρίου θα προσεγγίσει το 25%.

Για τη Χρυσή Αυγή το ακούς ,αλλά και το καταλαβαίνεις. Πολύς κόσμος που ήταν με τον ΛΑΟΣ στις εκλογές του 2012, και που μετά, πήγαν στη ΝΔ ή στον Καμμένο στρέφεται τώρα απογοητευμένος στη Χρυσή Αυγή. Το βλέπουν και οι δημοσκόποι στο λεκανοπέδιο. Στην Α Αθηνών βρίσκουν «ποσοστά Κασιδιάρη» και βάλε, 16-17% ,δηλαδή κάτι πάνω από τις 36-37.000 ψήφους. Στη Β Αθηνών βρίσκουν περί το 10% δηλαδή κάτι πάνω από 100.000, και συνολικά στην περιφέρεια Αττικής φαίνεται ότι η «Χρυσή Αυγή» θα είναι κοντά στις 230.000 σε σχέση με τις 180.000 που είχε πάρει ο Παναγιώταρος το 2014. Αυτό που δεν μπορούν να εκτιμήσουν που εταιρείες , γιατί τα «δείγματά» τους δεν είναι ούτε σωστά ούτε κατάλληλα, είναι το τι θα γίνει στις αγροτικές και ημιαστικές περιοχές. Η γενική τάση , που την ομολογούν και διάφορες δημοσκοπικές πλευρές, είναι ότι η«Χρυσή Αυγή» κινείται προς τις 700.000 ψήφους, και σε ποσοστά, αναλόγως της τελικής συμμετοχής, πάνω από το 10%.

  Με αυτά τα δεδομένα η εικόνα είναι.

ΤΣΙΠΡΑΣ στο 24-25%, ΝΔ στο 21-25%, ΧΑ στο 10-12%, ΚΚΕ-λιμιτεδ, ΠΑΣΟΚ, ΠΟΤΑΜΙ 10% συνολικά, 6-7% οι άλλοι «εκτός», και κάπου 20% η «Λαϊκή Ενότητα».

Η γνώμη μου είναι ότι από την προεκλογική εκστρατεία θα κριθεί αν ο ΤΣΙΠΡΑΣ θα είναι πρώτος, δεύτερος η τρίτος, και αν πρώτη θα είναι η ΝΔ ή η «Λαϊκή Ενότητα».
Στο πλαίσιο της ευρω-κοινοπραξίας η άνοδος των ποσοστών ΤΣΙΠΡΑ και ΝΔ σημαίνει την εξαφάνιση των ευρω-Εταίρων ΠΑΣΟΚ και ΠΟΤΑΜΙ.
Έτσι στη Βουλή του Σεπτεμβρίου μπορεί να βρίσκονται από την πλευρά του ΝΑΙ ο ΤΣΙΠΡΑΣ και η ΝΔ που θα πρέπει να συνεργαστούν, και από την πλευρά του ΟΧΙ η «Λαϊκή Ενότητα», και η Χρυσή Αυγή και όπως πάντα η ΚΚΕ λιμιτεδ.
                                                                                                                                 deltio11
Τεχνική υποστήριξη, κατασκευή ιστοσελίδας: Charles Bukowski(7SPY), e-mail: spy7ross7@gmail.com