Translate

Θεσσαλονίκη: Χιλιάδες στη λίστα αναμονής για ένα πιάτο φαΐ - Δραματική αύξηση των δεικτών φτώχειας

Δραματική αύξηση των δεικτών φτώχειας στις δυτικές συνοικίες και στο κέντρο της Θεσσαλονίκης καταγράφουν τα στοιχεία των μητροπόλεων και των κοινωνικών υπηρεσιών των δήμων.

Ενδεικτικό είναι ότι μόνο οι ενορίες της Μητρόπολης Νεαπόλεως και Σταυρουπόλως σίτιζαν το 2009 περί τα 1.500 άτομα, ενώ σήμερα προσφέρουν φαγητό σε 7.200 ανθρώπους, αύξηση που αγγίζει το 366%. Η μεγάλη ζήτηση μάλιστα για συσσίτια αναγκάζει τις μητροπόλεις να λειτουργούν με «λίστα», που περιλαμβάνει τις περιπτώσεις πολιτών που ζουν πλέον κάτω από το όριο της φτώχειας.

Οι υπεύθυνοι των φιλόπτωχων ταμείων και των συσσιτίων των κατά τόπους ενοριών τονίζουν ότι είναι αδύνατον να καλυφθεί η ζήτηση που υπάρχει, με αποτέλεσμα η επιλογή των ανθρώπων που σιτίζονται καθημερινά να γίνεται με βάση τα εισοδηματικά και τα κοινωνικά τους κριτήρια. «Φτάσαμε σε σημείο να ελέγχουμε πόσοι από τους ανθρώπους που έρχονται στα συσσίτια έχουν πραγματικά ανάγκη και ποιοι όχι. Η εποχή που μπορούσαμε να μοιράζουμε αφειδώς το φαγητό πέρασε δυστυχώς, και στο εξής προσπαθούμε μεν να βοηθάμε όλο τον κόσμο, αλλά στην καθημερινή σίτιση εντάσσουμε πολίτες που ζουν πραγματικά σε συνθήκες φτώχειας και έχουν ανάγκη ακόμα και για ένα πιάτο φαγητό, ή για 50 ευρώ ώστε να μην τους κόψουν το ηλεκτρικό», τόνισε μιλώντας στη «Θ» ο υπεύθυνος συσσιτίων της Μητρόπολης Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως, πατέρας Στέφανος.

Ο ίδιος εξήγησε ακόμη ότι ο αριθμός των σιτιζόμενων στις ενορίες της δυτικής Θεσσαλονίκης αυξήθηκε τους τελευταίους δύο μήνες, καθώς τον περασμένο Ιανουάριο στα συσσίτια ήταν καταγεγραμμένοι 6.000 άνθρωποι, ενώ μετά το περασμένο Πάσχα ξεπέρασαν τους 7.000. Στον αριθμό αυτό προστίθενται, όπως είπε, και άλλες 500 οικογένειες, οι οποίες εκλιπαρούν για ένα πακέτο με τρόφιμα, αλλά και για 50-100 ευρώ, προκειμένου να πληρώσουν λογαριασμούς.

Το ποσοστό των φτωχών νοικοκυριών όμως έχει αυξηθεί την τελευταία διετία και στο κέντρο της πόλης, καθώς στα συσσίτια της Μητρόπολης Θεσσαλονίκης καταφεύγουν σήμερα 2.500 άνθρωποι, ενώ πριν από δύο χρόνια σιτίζονταν λιγότερα από 1.500 άτομα. Την ίδια ώρα 600 και πλέον άποροι πολίτες ζητούν καθημερινά ένα πιάτο φαγητό στα συσσίτια του δήμου Θεσσαλονίκης, ενώ τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης προσφέρουν σε χιλιάδες πολίτες και οι κατά τόπους δήμοι μέσα από τη λειτουργία των κοινωνικών τους δομών. Αρωγοί στην προσπάθεια των ΟΤΑ για τη στήριξη των άπορων οικογενειών στέκονται επίσης πολίτες και ιδιωτικές επιχειρήσεις, προσφέροντας πολλά αγαθά για την κάλυψη των αναγκών τους.                                                                                                  
ksipnistere
Τεχνική υποστήριξη, κατασκευή ιστοσελίδας: Charles Bukowski(7SPY), e-mail: spy7ross7@gmail.com