Translate

Koρέα: Ο πόλεμος είναι πολύ κοντά...


Δυσοίωνο το μέλλον - Ο νέος πρόεδρος της Νότιας Κορέας Μουν Τζε-ιν δήλωσε σήμερα πως ο κίνδυνος στρατιωτικών αντιπαραθέσεων στα σύνορα με τη Βόρεια Κορέα είναι «αυξημένος» καθώς η ένταση στην κορεατική χερσόνησο έχει αυξηθεί λόγω των πυρηνικών φιλοδοξιών της Πιονγκγιάνγκ.

Ο Μουν, που ανέλαβε τα καθήκοντά του την περασμένη εβδομάδα, προειδοποίησε πως το βαλλιστικό και πυρηνικό πρόγραμμα του Βορρά «προχωρεί γρήγορα», μερικές ημέρες μετά την εκτόξευση από την Πιονγκγιάνγκ ενός πυραύλου που όπως ανέφερε ήταν μια δοκιμή της ικανότητάς της να «μεταφέρει μια μεγάλου μεγέθους βαριά πυρηνική κεφαλή» με αποτέλεσμα να προκαλέσει την καταδίκη του Συμβουλίου Ασφαλείας.
«Δεν θα ανεχθώ ποτέ τις προκλήσεις του Βορρά και τις πυρηνικές απειλές του», είπε στη διάρκεια μιας επίσκεψης στο υπουργείο Άμυνας, καλώντας τον στρατό της χώρας να υιοθετήσει μια «αποτελεσματική αμυντική θέση».
Σύμφωνα με τον νοτιοκορεάτη πρόεδρο, «υπάρχει αυξημένη πιθανότητα στρατιωτικών αντιπαραθέσεων» στα διαφιλονικούμενα θαλάσσια σύνορα των δύο χωρών ή κατά μήκος των ισχυρά στρατιωτικοποιημένων χερσαίων συνόρων.
Ο Βορράς και ο Νότος εξακολουθούν από τεχνική άποψη να βρίσκονται σε πόλεμο, γιατί η σύγκρουση του 1950-53 τελείωσε με εκεχειρία και όχι με την υπογραφή συνθήκης ειρήνης.
Τις τελευταίες εβδομάδες οι εντάσεις ανάμεσα στην Πιονγκγιάνγκ και την κυβέρνηση του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ έχουν σαφώς αυξηθεί. Η Ουάσινγκτον δήλωσε πως η στρατιωτική επιλογή βρίσκεται στο τραπέζι ενώ ο Βορράς έχει εξακοντίσει απειλές για μαζικά αντίποινα.Ο Μουν, που κατατάσσεται περισσότερο στην αριστερά, τάσσεται υπέρ μιας μορφής διαλόγου με την Πιονγκγιάνγκ προκειμένου να την επαναφέρει στο τραπέζι των συνομιλιών. Ωστόσο μετά την πυραυλική εκτόξευση της Κυριακής δήλωσε πως ο διάλογος θα είναι δυνατός μόνο αν «η Πιονγκγιάνγκ αλλάξει συμπεριφορά».
Ορισμένοι ειδικοί αμφισβητούν ότι ο Βορράς έχει την ικανότητα να κατασκευάζει σε μικρό μέγεθος τα πυρηνικά όπλα του με τρόπο ώστε να τα τοποθετεί σε βαλλιστικούς μηχανισμούς. Σύμφωνα με αυτούς, τίποτα δεν αποδεικνύει πως η Πιονγκγιάνγκ διαθέτει την τεχνολογία για να κατασκευάσει έναν πύραυλο που να μπορεί να βγει από τη γήινη ατμόσφαιρα και μετά να επιστρέψει σ αυτή.
Τέσσερις άνθρωποι, οι δύο από τους οποίους ήταν πολίτες, σκοτώθηκαν τον Νοέμβριο του 2010 όταν η Βόρεια Κορέα εκτόξευσε 170 όλμους πυροβολικού στο μεθοριακό νοτιοκορεατικό νησί Γεονπιεόνγκ. Ήταν η πρώτη βορειοκορεατική επίθεση εναντίον μιας ζώνης αμάχων μετά τον πόλεμο της Κορέας και προκάλεσε για λίγο φόβους για μια γενικευμένη σύγκρουση.

Σχόλια

Τεχνική υποστήριξη, κατασκευή ιστοσελίδας: Charles Bukowski(7SPY), e-mail: spy7ross7@gmail.com