Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Ο Ερντογάν καλεί τους Τούρκους να πουλήσουν δολάρια και να αγοράσουν χρυσό ή λίρες – Ξεκίνησε οικονομικό πόλεμο στις ΗΠΑ

Οικονομικό πόλεμο στις ΗΠΑ ξεκίνησε ο Ερντογάν ζητώντας οι συναλλαγές στην χώρα να γίνονται σε τουρκικές Λίρες, κάτι για το οποίο συμφώνησε και με τον Ρώσο πρόεδρο  Β.Πούτιν.

Ο Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κάλεσε τους Τούρκους πολίτες στις 2 Δεκεμβρίου να πουλήσουν δολάρια κάνοντας τα χρυσό ή τουρκικές  λίρες, προσθέτοντας ότι δεν υπάρχει άλλη επιλογή από τη μείωση των επιτοκίων για την τόνωση της ανάπτυξης.
Η τουρκική κυβέρνηση έχει δηλώσει ότι θα λάβει μέτρα για να καταστεί ευκολότερο για τους κρατικούς θεσμούς να διενεργούν συναλλαγές σε λίρες και όχι σε  δολάρια,  και κάλεσε ο ίδιος τις ιδιωτικές επιχειρήσεις να κάνουν το ίδιο σε μια προσπάθεια να καλύψουν το εθνικό  νόμισμα.
Μετά τις παρατηρήσεις του στην Άγκυρα, η λίρα έπεσε και άλλο χαμηλά έναντι του δολαρίου ΗΠΑ.
«Εκείνοι που διατηρούν σε ξένο νόμισμα κάτω από το στρώμα τους, θα πρέπει να έρθουν  και να το  μετατρέψουν σε λίρες ή χρυσό», δήλωσε ο Ερντογάν σε ομιλία του εγκαινιάζοντας την λειτουργία μιας αυτοκινητοβιομηχανίας  στην Άγκυρα.
«Τέτοιες κινήσεις θα βλάψουν το παιχνίδι μερικών ανθρώπων. Μην ανησυχείτε. Εμείς θα καταστρέψουμε αυτό το παιχνίδι μαζί. Είδαμε τέτοια πράγματα το 2007 και το 2008. Στη συνέχεια οι ίδιοι άνθρωποι είπαν  ότι τα προβλήματα δεν θα επηρεάσουν την Τουρκία. Τώρα  λένε το ίδιο πράγμα. Τα προβλήματα δεν  μας αγγίζουν καν », πρόσθεσε ο ίδιος.
Ο Ερντογάν εξέφρασε επίσης την κριτική του ενάντια σε υψηλά επιτόκια, λέγοντας ότι δεν υπήρξε «καμία άλλη επιλογή», εκτός από τη μείωση των επιτοκίων.
«Εμείς θα ανοίξουμε το δρόμο για τους επενδυτές με τα χαμηλά επιτόκια», δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος.
Η θέση του είχε προηγουμένως είχε προκαλέσει την κόντρα με την  κεντρική τράπεζα, η οποία επιθυμούσε την διατήρηση  υψηλών επιτοκίων για να χαλιναγωγήσει τον πληθωρισμό, ενώ η  κυβέρνηση επέμενε ότι τα επιτόκια θα πρέπει να μειωθούν για να υπάρχουν ευκαιρίες για τους επιχειρηματίες.
«Πρέπει να δούμε τον κόσμο. Είναι το επιτόκιο υψηλό  στην Αμερική, την Ιαπωνία, ή την Ευρώπη; Ενώ είναι τόσο χαμηλά εκεί, γιατί τα επιτόκια μας περιφέρονται γύρω από το 14, 15, ή 16 τοις εκατό; Εμείς θα ανοίξουμε  το δρόμο για τους επιχειρηματίες με χαμηλά επιτόκια. Τα υψηλά επιτόκια θα ωθήσουν μόνο το χρηματοπιστωτικό τομέα, και  τις δημόσιες τράπεζες », είπε Ερντογάν.
Η λίρα υποχώρησε στο ιστορικό χαμηλό του 3,55 έναντι του δολαρίου μετά την ομιλία του . Το τουρκικό νόμισμα έχει πέσει  περίπου 17 τοις εκατό έναντι του δολαρίου από την αρχή του έτους.
Μια οικονομική επιβράδυνση είναι επίσης μια πηγή ανησυχίας και τα νέα δεδομένα οδηγούν σε μια  μεικτή εικόνα.
Ο Δείκτης Υπευθύνων Προμηθειών της μεταποίησης (PMI) υποχώρησε στο 48,8 το Νοέμβριο από 49,8 τον Οκτώβριο, σύμφωνα με το  Βιομηχανικό Επιμελητήριο IHS Markit στην Κωνσταντινούπολη.
Εν τω μεταξύ, οι τουρκικές εξαγωγές αυξήθηκαν κατά 5 τοις εκατό από έτος σε έτος το Νοέμβριο και αυτό είναι το στοίχημα του Τούρκου προέδρου , που σηκώνει μπαϊράκι και αυτός στην οικογένεια Ρότσιλντ θέλοντας να ελέγξει την χώρα του.   
πηγη

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΕΔΩ Ο ΚΟΣΜΟΣ ΚΑΙΓΕΤΑΙ ΚΑΙ Η ΑΧΤΣΙΟΓΛΟΥ ΠΗΔΙ@Τ@Ν ΣΤΟ ΧΙΛΤΟΝ ΜΕ ΤΟΝ ΤΟΜΣΕΝ;;;- ΒΡΕ TI MAΘΑΙΝΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΟΤΑΝ ΚΑΝΕΙ ΜΙΑ ΓΥΡΑ ΣΤΟ… (ΦΩΤΟ)

Τι μαθαίνει κανείς όταν κάνει μια γύρα στο facebook από τα σχόλια και μόνο για την Έφη Αχτσιόγλου, την σκληρή σύμβουλο του Κατρούγκαλου που έγινε ως διά μαγείας υπουργός με ρεκόρ ευνοιοκρατίας…

Τι συνέβη πραγματικά στο Πολυτεχνείο; Ποιοί το οργάνωσαν και γιατί; Colpo Grosso

Ο βρώμικος ρόλος των Εβραιοσιωνιστών, το «υποχείριο» Ιωαννίδης και ο άτολμος Παπαδόπουλος!

Σαν εισαγωγή
Τα γεγονότα του Πολυτεχνείου τον Οκτώβριο του 1973 έχουν τόσο

ΓΙΑ ΔΕΙΤΕ ΤΙ ΑΛΛΟ ΑΝΑΚΑΛΥΨΕ Η GOOGLE maps/space/mars

ANOIΞΤΕ ΤΟΝ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΣΥΝΔΕΣΜΟ ΚΑΙ ΖΟΥΜΑΡΕΤΕ ...ΤΑ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ ΔΙΚΑ ΣΑΣ ...

ΤΟ ΧΑΝΕΙ ΤΟ ΠΑΙΓΧΝΙΔΙ Ο ΣΟΥΛΤΑΝΟΣ - ΗΠΑ-Γαλλία προειδοποιούν την Τουρκία: «Την επόμενη φορά θα σε βυθίσουμε»

Η Τουρκία έχει προειδοποιηθεί από τρίτους- ΗΠΑ-Γαλλία- ότι πρέπει να αποφύγει τις όποιες ακραίες ενέργειες ενόψει της έναρξης των γεωτρήσεων στο τεμάχιο 11 της κυπριακής ΑΟΖ. Οι προειδοποιήσεις

ΑΠΟΚΗΡΥΣΣΕΙ Η ''ΙΕΡΑ'' ΣΥΝΟΔΟΣ ΤΟΝ ΠΑΤΗΡ ΚΛΕΟΜΕΝΗ: Ο «κληρικός» που ξορκίζει τα «διαβολικά» ΑΤΜ και σχίζει τα 50ευρα

Την θέση της από τον ιδιόρυθμο ρασοφόρο που αυτοαποκαλείται πατήρ – Κλεομένης, διαχωρίζει η Ιερά Σύνοδος, λέγοντας ότι δεν ανήκει στην τάξη των κληρικών.

Μοσούλη: Μαζικές αυτοκτονίες ΙΣΛΑΜΟΠΊΘΗΚΩΝ του ISIS και των οικογενειών τους για να μην παραδοθούν

Διοικητές και μαχητές ισλαμοπίθηκοι του ISIS έχουν αυτοκτονήσει πυροδοτόντας, τις εκρηκτικές τους ζώνες στην περιοχή της παλιάς Μοσούλης, προκειμένου να αποτρέψουν τον Ιρακινό Στρατό