Η κυβέρνηση του Τζάστιν Τριντό στον Καναδά πρότεινε έναν νόμο-«βόμβα» που δίνει στους δικαστές την εξουσία να θέσουν κάποιον σε κατ’ οίκον περιορισμό εάν κριθεί ότι αυτός είναι επίφοβος ότι θα μπορούσε να διαπράξει έγκλημα μίσους!
Οι επικριτές έχουν προειδοποιήσει ότι το «δρακόντειο» νομοσχέδιο συνεπάγεται με ξεκάθαρη κατάχρηση εξουσίας και θα μπορούσε να καταπνίξει κάθε έννοια ελευθερίας του λόγου.
Ουσιαστικά πρόκειται για μία μορφή…προληπτικών ποινών!
Ωστόσο, ο υπουργός Δικαιοσύνης του Καναδά υπερασπίστηκε το μέτρο, υποστηρίζοντας ότι θα ήταν ένα «σημαντικό» εργαλείο για την προστασία πιθανών θυμάτων.
Ένα νομοσχέδιο που εισήγαγαν οι Φιλελεύθεροι πριν από μερικές ημέρες πρότεινε μια σειρά νόμων για την προστασία των παιδιών και τη δίωξη εγκλημάτων μίσους.
Ένα από τα προτεινόμενα μέτρα θα έδινε στους δικαστές τη δυνατότητα να θέσουν σε κατ’ οίκον περιορισμό άτομα που φοβούνται ότι θα μπορούσαν να διαπράξουν έγκλημα μίσους στο μέλλον. Το άτομο θα μπορούσε επίσης να υποχρεωθεί να φοράει ηλεκτρονική ετικέτα (σ.σ. αντίστοιχο με το ηλεκτρονικό βραχιολάκι) εάν το ζητήσει ο γενικός εισαγγελέας.
Ο Αρίφ Βιράνι, Καναδός υπουργός Δικαιοσύνης, υπεραμύνθηκε του παραπάνω χουντομέτρου, λέγοντας ότι τα εργαλεία αυτά θα μπορούσαν να είναι «πολύ σημαντικά» για τον περιορισμό της συμπεριφοράς κάποιου που μπορεί να στοχεύει μειονοτικές ομάδες.
«[Εάν] υπάρχει πραγματικός φόβος μιας κλιμάκωσης, τότε ένα άτομο ή μια ομάδα θα μπορούσε να εμφανιστεί και να επιδιώξει έναν δεσμό ειρήνης εναντίον τους και να τους εμποδίσει να κάνουν ορισμένα πράγματα».
Τα προληπτικά μέτρα θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν την ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ του ατόμου να βρίσκεται κοντά σε μια συναγωγή ή ένα τζαμί ή περιορισμούς στη χρήση του Διαδικτύου.
Εξάλλου θα μπορούν…εύκολα ανά πάσα στιγμή να εμποδίζουν το άτομο αυτό μέσω της…ηλεκτρονικής ετικέτας που θα φορά! Τόσο απλά!
«Αυτό θα βοηθούσε στην αποριζοσπαστικοποίηση των ανθρώπων που μαθαίνουν πράγματα στο διαδίκτυο και ενεργούν στον πραγματικό κόσμο βίαια – μερικές φορές μοιραία».
Τα μέτρα που προτείνονται στο νομοσχέδιο C-63, το οποίο αποκαλύφθηκε στις 26 Φεβρουαρίου, περιλαμβάνουν ένα νέο αδίκημα εγκλήματος μίσους που επιφέρει μέγιστη ποινή ισόβιας κάθειρξης για τις πιο σοβαρές περιπτώσεις.