Translate

Μυστηριώδης αστεροειδής το μέγεθος ενός πλανήτη νάνου κρύβεται στο ηλιακό μας σύστημα - Mysterious asteroid the size of a dwarf planet is lurking in our solar system

 

This false-color microscope image of a meteorite sample collected in Sudan shows amphibole crystals, a unique feature, highlighted in orange.
This false-color microscope image of a meteorite sample collected in Sudan shows amphibole crystals, a unique feature, highlighted in orange.

(Image: © Courtesy of NASA/USRA/Lunar and Planetary Institute )  livescience.com - 7spymania.com

Υπάρχει ένας γιγαντιαίος αστεροειδής κάπου έξω στο ηλιακό σύστημα και πέταξε ένα μεγάλο βράχο στη Γη.

Τα στοιχεία για αυτό το μυστήριο διαστημικό βράχο προέρχονται από έναν μετεωρίτη με διαμάντια που εξερράγη στο Σουδάν το 2008

Η NASA είχε εντοπίσει τον μετεωρίτη 9 τόνων (1300 πόδια) προς τον πλανήτη πολύ πριν από την πρόσκρουση, και οι ερευνητές εμφανίστηκαν στην έρημο του Σουδάν για να συλλέξουν μια ασυνήθιστα πλούσια συλλογή ερείπια. Τώρα, μια νέα μελέτη ενός από αυτούς τους μετεωρίτες υποδηλώνει ότι ο μετεωρίτης μπορεί να έχει σπάσει έναν τεράστιο αστεροειδή - έναν περισσότερο ή λιγότερο το μέγεθος του πλανήτη νάνου Ceres, το μεγαλύτερο αντικείμενο της ζώνης αστεροειδών.

Όπως περίπου το 4,6% των μετεωριτών στη Γη, αυτό - γνωστό ως Almahata Sitta (AhS) - είναι κατασκευασμένο από υλικό γνωστό ως ανθρακούχος χονδρίτης. Αυτά τα μαύρα πετρώματα περιέχουν οργανικές ενώσεις, καθώς και μια ποικιλία ορυκτών και νερού.

Η ανόργανη σύνθεση αυτών των διαστημικών πετρωμάτων προσφέρει ενδείξεις για τον «γονικό αστεροειδή» που γεννήθηκε ένας συγκεκριμένος μετεωρίτης, ανέφεραν ερευνητές σε μια δήλωση.

"Μερικοί από αυτούς τους μετεωρίτες κυριαρχούνται από ορυκτά που παρέχουν στοιχεία για έκθεση σε νερό σε χαμηλές θερμοκρασίες και πιέσεις", δήλωσε ο συν-συγγραφέας της μελέτης Vicky Hamilton, πλανητικός γεωλόγος στο Southwest Research Institute στο Boulder του Κολοράντο. "Η σύνθεση άλλων μετεωριτών δείχνει τη θέρμανση απουσία νερού."

Η ομάδα ανέλυσε ένα εφηβικό δείγμα 0,0018 ουγγιών (50 χιλιοστόγραμμα) AhS κάτω από ένα μικροσκόπιο και διαπίστωσε ότι είχε ένα μοναδικό μεταλλικό μακιγιάζ.

Ο μετεωρίτης φιλοξένησε μια ασυνήθιστη σειρά ορυκτών που σχηματίζονται σε "ενδιάμεσες" θερμοκρασίες και πιέσεις (υψηλότερες από αυτές που θα βρείτε σε έναν τυπικό αστεροειδή, αλλά χαμηλότερες από το εσωτερικό ενός πλανήτη). Ένα ορυκτό ειδικότερα, η αμφιβόλη απαιτεί επίσης την παρατεταμένη έκθεση στο νερό για την ανάπτυξη.

Το Amphibole είναι αρκετά κοινό στη Γη, αλλά εμφανίστηκε μόνο μία φορά στο παρελθόν σε μετεωρίτες γνωστούς ως Allende - ο μεγαλύτερος ανθρακούχος χονδρίτης που βρέθηκε ποτέ, ο οποίος έπεσε στο Chihuahua του Μεξικού, το 1969

Η υψηλή περιεκτικότητα σε αμφίμπολη του AhS υποδηλώνει ότι το θραύσμα έσπασε έναν γονικό αστεροειδή που δεν άφησε ποτέ μετεωρίτες στη Γη πριν.

Και δείγματα που έφεραν πίσω από τους αστεροειδείς Ryugu και Bennu από τους ανιχνευτές Hayabusa2 της Ιαπωνίας και OSIRIS-REx της NASA, αντίστοιχα, πιθανώς θα αποκαλύψουν περισσότερα ορυκτά διαστημικών βράχων που σπάνια εμφανίζονται σε μετεωρίτες, έγραψαν οι ερευνητές στη μελέτη τους.

Ίσως ορισμένοι τύποι ανθρακούχων χονδριτών να μην επιβιώνουν και από την ατμόσφαιρα, είπε ο Χάμιλτον, και αυτό εμπόδισε τους επιστήμονες να μελετήσουν μια γεύση χονδρίτη που μπορεί να είναι πιο κοινή στο διάστημα.

"Πιστεύουμε ότι υπάρχουν περισσότερα ανθρακούχα υλικά χονδρίτη στο ηλιακό σύστημα από ό, τι αντιπροσωπεύονται από τις συλλογές μετεωριτών μας", είπε.

The paper was published Dec. 21 in the journal Nature Astronomy.

7spymania.com


Τεχνική υποστήριξη, κατασκευή ιστοσελίδας: Charles Bukowski(7SPY), e-mail: spy7ross7@gmail.com