Translate

SPACEX MARS CITY: WERNER HERZOG ISSUES A STARK WARNING TO ELON MUSK - Ο ΣΚΗΝΟΘΕΤΗΣ ΠΟΥ ΕΠΙΚΡΙΝΕΙ ΤΟΝ ΕΛΩΝ ΜΟΥΣΚ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΚΟΙΣΗ ΤΟΥ ΑΡΗ

 What SpaceX wants to do at Mars

mars colonization bfr spaceship elon musk spacex iac 2017 talk

Ο ΕΛΩΝ ΜΟΥΣΚ ΘΕΛΕΙ ΝΑ Χτίσει μια πόλη στον Άρη, αλλά ο Βέρνερ Χέρτσογκ λέει ότι το σχέδιο είναι αναμφισβήτητα ένα «λάθος».               inverse.com - 7spymania.com

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της SpaceX Musk σχεδιάζει να στείλει τους πρώτους ανθρώπους στον Άρη στα μέσα της δεκαετίας του 2020, χρησιμοποιώντας τον υπό ανάπτυξη πύραυλο Starship. Μόλις φτάσουν εκεί, ο Musk θέλει να δημιουργήσει μια αυτοσυντηρούμενη πόλη εκατομμύρίων στον Άρη μέχρι το 2050.

Αλλά ο διάσημος σκηνοθέτης Herzog λέει στο Inverse ότι υπάρχει ένα τεράστιο μειονέκτημα  στο δεύτερο μισό του σχεδίου του Musk.

Σε μια έντονη κριτική, ο Χέρτζογκ περιγράφει την ιδέα ως «άσεμνο», και λέει ότι οι άνθρωποι «δεν πρέπει να είναι σαν τις ακρίδες».

Στη συνέντευξηthe interview που διεξήχθη νωρίτερα αυτό το μήνα πριν από την κυκλοφορία του ντοκιμαντέρ his documentary on asteroids για τους αστεροειδείς, ο Herzog συγκρίνει επίσης το σχέδιο του Musk με την άνοδο και την κατάρρευση του κομμουνισμού και του φασισμού τον 20ο αιώνα. Ο 21ος αιώνας θα «τερματίσει γρήγορα» την «τεχνολογική ουτοπία σαν να αποικίζει τον Άρη», λέει.

Ο Herzog δεν αντιτίθεται καθόλου στον Άρη. Στην πραγματικότητα, ο Γερμανός σκηνοθέτης θα ήθελε να πάει [στον Άρη] με μια κάμερα με επιστήμονες. Αλλά το μακροπρόθεσμο όραμα μιας πόλης του Άρη είναι "λάθος".

Mars' water ice reserves.
Mars' water ice reserves.Twitter

Η βασική ανησυχία του Herzog είναι ότι η ανθρωπότητα θα πρέπει «να κοιτάξει για να διατηρήσει τον πλανήτη μας κατοικήσιμο», αντί να προσπαθεί να αποικίσει έναν άλλο."

Εν ολίγοις, ο Άρης δεν είναι βιώσιμο μέρος. Δεν υπάρχει υγρό νερόliquid water στην επιφάνεια ή αέρα για να αναπνέει. Ο ηλιακός άνεμος σημαίνει ότι οι κάτοικοι θα «τηγανίζονταν όπως σε φούρνο μικροκυμάτων», λέει ο Herzog.

Ο Musk έχει απαντήσει σε αυτό το είδος κριτικής στο παρελθόν. Το 2018, μοιράστηκε έρευνα που υποδηλώνει ότι υπάρχει υδάτινος πάγος στον Άρη στον κρατήρα Korolev και υπαινίχθηκε για τον πλανήτη "χρειάζεται προθέρμανση". Με την πάροδο του χρόνου, οι ερευνητές έχουν εντοπίσει περισσότερα από 1,2 εκατομμύρια κυβικά μίλια υδάτινου πάγου1.2 million cubic miles στην ή κοντά στην επιφάνεια του Άρη.

Ο Musk έχει επαναλάβει επανειλημμένα ένα σχέδιο για τη θέρμανση του πλανήτη και την απελευθέρωση του αποθηκευμένου διοξειδίου του άνθρακα, αναφέροντας ένα ερευνητικό έγγραφο του 1993 ως απόδειξη ότι θα λειτουργούσε. Ισχυρίζεται ότι κάτι τέτοιο θα επέτρεπε στους ανθρώπους να περπατούν γύρω από τον Άρη με μια αναπνευστική συσκευή.

Αυτός ο ισχυρισμός είναι αμφιλεγόμενος, τουλάχιστον. Μια μελέτη του 2018 διαπίστωσε ότι εάν οι επιστήμονες απελευθέρωναν τα αποθέματα διοξειδίου του άνθρακα του Άρη, θα δημιουργούσε μια ατμόσφαιρα πίεσης περίπου 15 χιλιοστών, πολύ κάτω από τα 1.000 χιλιοστά που βρέθηκαν στο επίπεδο της γης. Ο Musk απάντησε στην έρευνα γράφοντας ότι "υπάρχει τεράστια ποσότητα CO2 στον Άρη που προσροφάται στο έδαφος που θα απελευθερωθεί κατά τη θέρμανση", αλλά τα στοιχεία λείπουν.

"Η ΣΚΕΨΗ ΜΟΝΟ ΕΙΝΑΙ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ."

Οι ερευνητές εξέφρασαν επίσης ανησυχίες σχετικά με τις επιπτώσεις της διαστημικής ακτινοβολίας στον Άρη. Ο Musk είπε το 2016 ότι «δεν είναι θανατηφόρο» και «δεν είναι πολύ μεγάλο», αλλά μελέτες που έγιναν στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό και τη Γη δείχνουν ότι ο χρόνος που περνά στο διάστημα έχει σημαντικές συνέπειες για την υγεία. Για να ξεπεραστεί το πρόβλημα, το 2017 ο Musk πρότεινε καταφύγια ηλιακής καταιγίδας στα πλοία που έχουν σχεδιαστεί για να διπλασιαστούν ως τα πρώτα ενδιαιτήματα. Οι επιστήμονες της NASA πρότειναν επίσης μια μαγνητική ασπίδα για προστασία από τους ηλιακούς ανέμους.

SpaceX's concept art for a settlement on Mars.
SpaceX's concept art for a settlement on Mars.SpaceX

Ένα άλλο πρόβλημα που έχει ο Herzog με τις φιλοδοξίες του Musk είναι να κάνει με το σχέδιο να χρησιμοποιήσει το ανεφοδιασμό Starship για να πετάξει στον Άρη, να δημιουργήσει μια βάση και μέσα για να δημιουργήσει περισσότερα καύσιμα, και στη συνέχεια να αφήσει τα πλοία να επιστρέψουν στην πατρίδα τους ή να βγουν έξω με τη δημιουργία βάσεων κατά μήκος της τρόπος. Ενώ το σχέδιο του Musk για ένα «πλανητικό είδος» είναι φιλόδοξο, ο Herzog δεν είναι πεπεισμένος.

"Νομίζω ότι ο Elon Musk σχηματοποιεί τον εαυτό του ως ένα είδος τεχνολογικού οραματισμού", λέει ο Herzog. "Επειδή πρέπει να πουλήσει τα ηλεκτρικά του αυτοκίνητα, υπέροχο που το κάνει. Πρέπει να πουλήσει τους επαναχρησιμοποιούμενους πυραύλους του. Θαυμάσιο που το κάνει."

"Αλλά διαφωνώ μαζί του όταν υποστηρίζει και κηρύττει για τον αποικισμό του Άρη", λέει ο Herzog.

"Και πρέπει να πω όχι μόνο τον Έλωνα Μόσκ, αλλά και όλους. Και έτσι το λέω τόσο απλό όσο μπορεί να είναι ... είναι άσεμνο. Η σκέψη από μόνη της είναι μια ασέβεια".

Musk's response at the time suggested that he's aware not everyone shares his enthusiasm

Η τέχνη της SpaceX για έναν οικισμό στον Άρη.

Ο Musk έχει επικριθεί στο παρελθόν για την εστίασή του στη μετακίνηση στον Άρη και όχι στη διόρθωση της Γης. Σε μια εμφάνιση επί σκηνής το 2019 με τον Jack Ma, ο Κινέζος δισεκατομμυριούχος Chinese billionaire told Musk  είπε στον Musk ότι η Γη "χρειάζεται περισσότερους ήρωες ... βελτιώνοντας τα πράγματα κάθε μέρα".

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της SpaceX απάντησε: "Πιστεύω ότι είναι σημαντικό για εμάς να κάνουμε το σύνολο των ενεργειών που είναι πιθανότερο να συνεχίσουν τη συνείδησή τους στο μέλλον" - σε περίπτωση που συμβεί κάτι στη Γη, με άλλα λόγια.

Ο Herzog συγκρίνει το ουτοπικό όραμα του Musk με αυτό των κομμουνιστών!

 inverse.com - 7spymania.com

Τεχνική υποστήριξη, κατασκευή ιστοσελίδας: Charles Bukowski(7SPY), e-mail: spy7ross7@gmail.com