Translate

Kαι δεύτερο καλώδιο κόπηκε στο τηλεσκόπιο Arecibo του Πουέρτο Ρίκο!

 'This is not good': The Arecibo telescope just suffered even more damage that will set back searches for asteroids and aliens

ιn August, a detached auxiliary cable tore through the dish of Arecibo Observatory. Last week, another cable failed.

 
ARECIBO OBSERVATORY

sciencemag.org - 7spymania.com
Το ήδη χτυπημένο Παρατηρητήριο Arecibo χτυπήθηκε με ένα άλλο χτύπημα στις 7 Νοεμβρίου, όταν ένα από τα 12 κύρια καλώδια υποστήριξής του έσπασε και έσπασε μέσα από το κύριο πιάτο του τηλεσκοπίου. Το συμβάν έρχεται μόλις 3 μήνες μετά την αποτυχία άλλου καλωδίου.

Οι ερευνητές ανησυχούν ότι η αύξηση της πίεσης στα εναπομείναντα καλώδια θα μπορούσε να οδηγήσει σε διαδοχικές αστοχίες και στην κατάρρευση της πλατφόρμας κεραίας που είναι αναρτημένη πάνω στο πιάτο.

«Δεν είναι μια όμορφη εικόνα», λέει η Joanna Rankin, αστρονόμος ραδιοφώνου στο Πανεπιστήμιο του Βερμόντ. "Αυτό είναι πολύ σοβαρό." Είναι «χωρίς αμφιβολία» το χειρότερο ατύχημα που έπεσε στο παρατηρητήριο στη μακρά ιστορία του, λέει ο πρώην διευθυντής Donald Campbell, τώρα στο Πανεπιστήμιο Cornell.

Το τηλεσκόπιο σχεδόν 60 ετών, ενσωματωμένο σε μια κατάθλιψη στους λόφους του Πουέρτο Ρίκο, εξακολουθεί να εκτιμάται από τους ερευνητές. Το τεράστιο πιάτο των 307 μέτρων - το μεγαλύτερο στον κόσμο έως ότου ξεπεραστεί από το ραδιο τηλεσκόπιο Aperture Spherical της Κίνας το 2016 - το καθιστά πολύ ευαίσθητο. Και είναι ένα από τα λίγα τηλεσκόπια με δυνατότητα όχι μόνο να δέχεται ραδιοκύματα, αλλά και να τα εκπέμπει, με τη μορφή ακτίνων ραντάρ - που βοηθά τους ερευνητές να εντοπίζουν κοντινούς αστεροειδείς που θα μπορούσαν να απειλήσουν τη Γη.

Το παρατηρητήριο υπέστη ζημιά όταν ο τυφώνας Μαρία κατέστρεψε το Πουέρτο Ρίκο το 2017. suffered damage when Hurricane Maria devastated Puerto Rico in 2017 Οι εργασίες συνεχίστηκαν τον Αύγουστο όταν ένα βοηθητικό καλώδιο πάχους 13 εκατοστών, ένα από τα έξι έδεσε μεταξύ τριών πύργων στήριξης και της αναρτημένης πλατφόρμας κεραίας, αποσπάστηκε από την υποδοχή του στην πλατφόρμα. Τα βοηθητικά καλώδια προστέθηκαν το 1994 για να αντιμετωπίσουν το επιπλέον βάρος των νέων κεραιών που προστέθηκαν σε μια αναβάθμιση. Τον περασμένο μήνα, το Πανεπιστήμιο της Κεντρικής Φλόριντα (UCF), το οποίο ηγείται μιας κοινοπραξίας που διαχειρίζεται το παρατηρητήριο, ζήτησε 10,5 εκατομμύρια δολάρια για επισκευές έκτακτης ανάγκης από τους ιδιοκτήτες του Arecibo, το Εθνικό Ίδρυμα Επιστημών (NSF).

Arecibo observatory cable fall Dish Damage
A hole in the 1,000-foot-wide reflector dish of the Arecibo Observatory, torn when a cable fell on August 10, 2020. 

Arecibo Observatory

Το τελευταίο διάλειμμα στις 7:39 μ.μ. τοπική ώρα το βράδυ της Παρασκευής - βρισκόταν σε ένα από τα κύρια καλώδια στήριξης πάχους 9 εκατοστών. Τέσσερα τέτοια καλώδια τρέχουν από καθένα από τους πύργους στήριξης στην πλατφόρμα 900 τόνων. Και τα δύο αποτυχημένα καλώδια ήταν συνδεδεμένα στον ίδιο πύργο, οπότε τα υπόλοιπα καλώδια βρίσκονται υπό σημαντική επιπλέον πίεση. «Οι δυνάμεις γίνονται τρομακτικές», λέει ο πρώην διευθυντής του Arecibo, Robert Kerr.

Η NSF είπε σε μια δήλωση: «Παρακολουθούμε την κατάσταση και εξετάζουμε όλες τις πιθανές επιλογές για να επισπεύσουμε τη σταθεροποίηση της δομής. Η ύψιστη προτεραιότητά μας είναι η υγεία και η ασφάλεια του προσωπικού της Arecibo. " Η κοινοπραξία υπό την ηγεσία του UCF ανέλαβε τη διαχείριση του παρατηρητηρίου ως μέρος μιας προσπάθειας της NSF να μειώσει τη χρηματοδότησή της σε παλαιότερες εγκαταστάσεις, βρίσκοντας νέους εταίρους για να αναλάβει μέρος του κόστους. Χρειάστηκαν εξοικονομήσεις για την πληρωμή λειτουργίας νέων εγκαταστάσεων που βρίσκονται ακόμη υπό κατασκευή. Η NSF δεν έχει δηλώσει ακόμη αν θα πληρώσει για τις επισκευές που ζητά η UCF - ή οποιεσδήποτε πρόσθετες δαπάνες προκύψουν από την τελευταία διακοπή καλωδίου. Αλλά ο Campbell λέει ότι η γενική εντύπωση είναι ότι η NSF ήταν «πολύ υποστηρικτική από το πρώτο σπάσιμο καλωδίων».

Ο Kerr λέει ότι υπήρξαν πολλά δάχτυλα και προτάσεις που οι διευθυντές δεν είχαν συμβαδίσει με τη συντήρηση της εγκατάστασης γήρανσης. Τα μέσα που προστέθηκαν το 1994 δημιούργησαν επιπλέον πιέσεις για τις οποίες η δομή δεν είχε αρχικά σχεδιαστεί, λέει. «Υπήρχαν πολλά βήματα για να βρισκόμαστε τώρα», λέει.

Το Arecibo είναι κρίσιμο για πολλά πεδία και θα ήταν «μεγάλη απώλεια» εάν δεν ήταν επισκευάσιμο, λέει ο Rankin. «Η ευαισθησία του είναι πολύ μεγαλύτερη από οποιοδήποτε άλλο όργανο και είναι πολύ πιο ευέλικτο», λέει. Έχει μια εντυπωσιακή γκάμα δυνατοτήτων, λέει ο Campbell, με ένα όραμα «από τη στρατόσφαιρα έως τις άκρες του σύμπαντος. Θα ήταν τεράστια ντροπή αν χάθηκε. "

sciencemag.org - 7spymania.com

Τεχνική υποστήριξη, κατασκευή ιστοσελίδας: Charles Bukowski(7SPY), e-mail: spy7ross7@gmail.com