Translate

Πρόκειται να παρακολουθήσουμε μια σπάνια πλανητική ευθυγράμμιση που είχε ξαναγίνει πριν 800 χρόνια

  7spymania.com    -  Οι αστρονόμοι αναζητούν κάτι σπάνιο ατο νυκτερινό ουρανό κατά τη διάρκεια των Χριστουγέννων, καθώς ο Δίας και ο Κρόνος θα πλησιάσουν ο ένας τον άλλον στον νυχτερινό ουρανό της Γης όπως ήταν πριν 800 χρόνια. Ρυθμίστε το τηλεσκόπιο σας, ελπίζω για μια καθαρή βραδιά και ετοιμαστείτε...για πολές εκπλήξεις... γήινες και προ παντώς επουράνιες...

Ο ουράνιος συγχρονισμός βρίσκεται σε λειτουργία από το καλοκαίρι καθώς ο Δίας και ο Κρόνος πλησιάζουν πιο κοντά στον νυχτερινό ουρανό και μεταξύ 16-25 Δεκεμβρίου θα διαχωριστούν μόνο με το 1/5 της διαμέτρου μιας πανσελήνου.

Ενώ οι πλανήτες δεν θα είναι φυσικά κοντά ο ένας στον άλλο, φυσικά, θα μοιάζουν με ένα μόνο σημείο φωτεινού φωτός σε όποιον κοιτάζει στον νυχτερινό ουρανό.

star g 2How the Jupiter-Saturn conjunction will appear to telescope viewers. (Patrick Hartigan/CC BY 4.0)

"Οι ευθυγραμμίσεις μεταξύ αυτών των δύο πλανητών είναι μάλλον σπάνιες, συμβαίνουν μία φορά κάθε 20 χρόνια περίπου, αλλά αυτή η σύζευξη είναι εξαιρετικά σπάνια λόγω του πόσο κοντά θα εμφανιστούν οι πλανήτες ο ένας στον άλλο", λέει ο αστρονόμος Patrick Hartigan από το Πανεπιστήμιο Rice.

Πώς θα εμφανίζεται η σύζευξη Δία-Κρόνου στους θεατές τηλεσκοπίων. (Patrick Hartigan / CC BY 4.0)

"Θα έπρεπε να επιστρέψεις πολύ πριν από την αυγή στις 4 Μαρτίου 1226, για να δεις μια στενότερη ευθυγράμμιση μεταξύ αυτών των αντικειμένων ορατών στον νυχτερινό ουρανό."

Για να αποκτήσετε την καλύτερη εμπειρία προβολής για αυτό το θεαματικό σόου, θα πρέπει να βρίσκεστε κάπου κοντά στον ισημερινό - αλλά εάν οι ουρανοί είναι καθαροί, τότε η ευθυγράμμιση θα πρέπει να είναι ορατή από σχεδόν οπουδήποτε στη Γη.

Το ζευγάρι των πλανητών θα εμφανιστεί στον νυχτερινό ουρανό για περίπου μία ώρα μετά το ηλιοβασίλεμα κάθε βράδυ, σύμφωνα με τους αστρονόμους. Εάν ελπίζετε να ρίξετε μια ματιά στον εαυτό σας, θα πρέπει να δείξετε το τηλεσκόπιο σας προς τον δυτικό ουρανό.

"Το απόγευμα της πλησιέστερης προσέγγισης στις 21 Δεκεμβρίου θα μοιάζουν με έναν διπλό πλανήτη, που θα διαχωρίζεται μόνο με το 1/5 της διαμέτρου της πανσελήνου", λέει ο Hartigan. "Για τους περισσότερους θεατές τηλεσκοπίου, κάθε πλανήτης και πολλά από τα μεγαλύτερα φεγγάρια τους θα είναι ορατά στο ίδιο οπτικό πεδίο εκείνο το απόγευμα."

"Όσο πιο βόρεια είναι ένας θεατής, τόσο λιγότερος χρόνος θα πρέπει να ρίξουν μια ματιά στη σύζευξη πριν βυθιστούν οι πλανήτες κάτω από τον ορίζοντα."

Οι πλανήτες θα είναι αρκετά φωτεινοί στον ουρανό ώστε να είναι ορατοί στο λυκόφως, κάτι που ίσως είναι η καλύτερη στιγμή για να δοκιμάσετε και να τους ρίξετε μια ματιά εάν είστε στις ΗΠΑ. Ιστότοποι όπως το Stellarium θα σας βοηθήσουν να βρείτε το σημείο που θα έπρεπε να ψάχνετε από το πλεονέκτημά σας.

Αν και αυτό το είδος ευθυγράμμισης δεν έχει συμβεί από τον Μεσαίωνα, θα συμβεί ξανά αρκετά σύντομα, τον Μάρτιο του 2080. Μετά από αυτό όμως, ο Δίας και ο Κρόνος δεν θα φτάσουν τόσο κοντά στον νυχτερινό ουρανό μας μέχρι το 2400.

Όταν αντιμετωπίζουμε τέτοιου είδους χρονοδιαγράμματα, πάντα πληρώνει για να ενημερώνεστε για το τι συμβαίνει γύρω από το Ηλιακό Σύστημα - δεν θέλετε να χάσετε κάτι απίστευτο.

                   7spymania.com  .....   sciencealert.com - facebook.com/spiridon.repoulios.5/posts/214774473394715

Τεχνική υποστήριξη, κατασκευή ιστοσελίδας: Charles Bukowski(7SPY), e-mail: spy7ross7@gmail.com