Translate

SpaceX's Starman and Elon Musk's Tesla just made their 1st Mars flyby

Starman got less than 5 million miles from the Red Planet.

space.com - 7spymania.com

Ο Starman μόλις ταξιδεύει από τον Άρη για πρώτη φορά ....

Ο SpaceX, η εταιρεία πυραύλων που ίδρυσε η Musk, ξεκίνησε το παλιό του ηλεκτρικό σπορ αυτοκίνητο Tesla Roadster πάνω σε έναν πύραυλο Falcon Heavy τον Φεβρουάριο του 2018 με ένα ανδρείκελο που φοράει διαστημική στολή, το όνομα "Starman" στο τιμόνι του οδηγού.

Το αυτοκίνητο μετέφερε επίσης ένα μοντέλο Hot Wheels με μινιατούρα Starman μέσα. Στο χώρο αποθήκευσης, κρατά ένα αντίγραφο των επιστημονικών μυθιστορημάτων "Ίδρυμα" του Isaac Asimov και "The Hitchhiker's Guide to the Galaxy" του Ντάγκλας Άνταμς, μαζί με μια πετσέτα και μια πινακίδα με την ένδειξη "Μην πανικοβληθείτε". Τα ηχεία του αυτοκινήτου έσπασαν ακόμη και το τραγούδι "Space Oddity" του David Bowie μετά την κυκλοφορία.

Το όχημα «οδηγεί» τον ιδρυτή και διευθύνοντα σύμβουλο της SpaceX, τον Tesla Roadster, Elon Musk, το οποίο ξεκίνησε τον Φεβρουάριο του 2018 με την πρώτη πτήση του ισχυρού πυραύλου Falcon Heavy της εταιρείας. Και το ντουέτο πέτυχε ένα μεγάλο ορόσημο στο κοσμικό ταξίδι τους.

"Ο Starman, που έφυγε από τη Γη, έκανε την πρώτη στενή προσέγγισή του με τον Άρη σήμερα - εντός 0,05 αστρονομικών μονάδων ή κάτω από 5 εκατομμύρια μίλια, από τον Κόκκινο Πλανήτη", ανακοίνωσε η SpaceX μέσω του Twitter την Τετάρτη (7 Οκτωβρίου). (Μια αστρονομική μονάδα είναι η μέση απόσταση Γης-Ήλιου - περίπου 93 εκατομμύρια μίλια ή 150 εκατομμύρια χιλιόμετρα.)

SpaceX's epic road trip: Starman rides a Tesla roadster across space (photos)

Το Starman και ο Roadster περιβάλλουν τον ήλιο μία φορά κάθε 557 ημέρες στη Γη, σύμφωνα με τον ιστότοπο παρακολούθησης whereisroadster.com. Σήμερα, ''το διαστημικό αυτοκίνητο και ο οδηγός'' έχουν καλύψει περίπου 1,3 δισεκατομμύρια μίλια (2,1 δισεκατομμύρια χλμ.)

Στο διάστημα - αρκετά μακριά για να οδηγήσουν όλους τους δρόμους στη Γη πάνω από 57 φορές πάνω από, όπως υπολόγισε.

Το ''αυτοκίνητο'' έκανε την πρώτη του προσέγγιση στον Άρη στις 2:25 μ.μ. ET την Τετάρτη, περνώντας περίπου 7,4 εκατομμύρια χιλιόμετρα (4,6 εκατομμύρια μίλια) από τον κόκκινο πλανήτη, σύμφωνα με τους υπολογισμούς του McDowell. (Η SpaceX την Τετάρτη έγραψε μια παρόμοια εκτίμηση για "κάτω από 5 εκατομμύρια μίλια" για την απόσταση πτήσης.)

An illustration of Musk's Tesla atop the upper stage of a Falcon Heavy rocket. 
SpaceX/YouTube

Ούτε το Tesla ούτε το στάδιο Falcon Heavy που επισυνάπτονται σε αυτήν στέλνουν σήματα πίσω στη Γη, οπότε ο McDowell υπολόγισε τη διαδρομή του από τα τελευταία διαθέσιμα δεδομένα καθώς έφυγε από τη Γη. Χρησιμοποίησε τα ίδια βαρυτικά δεδομένα που χρησιμοποιεί η NASA για να κατευθύνει τους διαστημικούς ανιχνευτές της.

Και το ντουέτο πιθανότατα θα συγκεντρώσει πολύ περισσότερα διαστημικά μίλια πριν τελειώσουν. Το Roadster τελικά θα τεθεί σε τροχιά είτε στην Αφροδίτη είτε στη Γη, eventually barrel into either Venus or Earth πιθανότατα μέσα στα επόμενα δεκάδες εκατομμύρια χρόνια, σύμφωνα με μια μελέτη μοντελοποίησης τροχιών του 2018. Ωστόσο, οι πιθανότητες να επηρεάσουν τη Γη ή την Αφροδίτη τα επόμενα εκατομμύρια χρόνια είναι μόλις 6% και 2,5%, αντίστοιχα.

Το αυτοκίνητο του Musk πρόκειται να περάσει κοντά στη Γη στις 5 Νοεμβρίου, σε απόσταση 52 εκατομμυρίων χιλιομέτρων (32 εκατομμύρια μίλια) από τον πλανήτη μας. Τελικά θα περάσει μετά την Αφροδίτη και τον Ερμή.

space.com - 7spymania.com

Τεχνική υποστήριξη, κατασκευή ιστοσελίδας: Charles Bukowski(7SPY), e-mail: spy7ross7@gmail.com