Translate

Το τηλεσκόπιο ''ανίxνευσης εξωγήινης δραστηριότητας'' δεν υπέστη «καμία ζημιά στα ηλεκτρονικά» κατά τη διάρκεια μυστηριώδους καταστροφής τα μεσάνυχτα

Arecibo Observatory’s main collecting dish, which is among the world’s largest single-dish radio telescopes, was badly damaged when a cable snapped on Monday, Aug. 10.  (Image credit: University of Central Florida)     
livescience.com - CBSThisMorning - 7spymania.com

Στις 10 Αυγούστου 2020, το Αστεροσκοπείο Arecibo - ένα τεράστιο τηλεσκόπιο στο Πουέρτο Ρίκο διάσημο για την παρακολούθηση αστεροειδών και την προώθηση της αναζήτησης εξωγήινης

νοημοσύνης (SETI) - κόπηκε σε κομμάτια αφού ένα μεταλλικό καλώδιο πάνω από το τηλεσκόπιο χαλαρώσε στη νύχτα και έπεσε κάτω από το πιάτο- ραντάρ .

Ένα μήνα αργότερα, οι αξιωματούχοι των εγκαταστάσεων δεν ξέρουν τι προκάλεσε τη μυστηριώδη δυσλειτουργία τα μεσάνυχτα. Όμως, η προσπάθεια ανάκαμψης βρίσκεται σε εξέλιξη και οι αξιωματούχοι σκοπεύουν να ξεκινήσουν μια πλήρη « έρευνα» για την καταστροφή μόλις εξασφαλιστεί η ασφάλεια της εγκατάστασης, σύμφωνα με δήλωση του Πανεπιστημίου της Κεντρικής Φλόριντα (UCF), το οποίο βοηθά στη διαχείριση του τηλεσκοπίου .

"Γνωρίζουμε ότι η διαδικασία διαρκεί πολύ και είμαστε πρόθυμοι να ξεκινήσουμε τις επισκευές", ανέφερε στη δήλωση ο Διευθυντής του Παρατηρητηρίου Arecibo Francisco Cordova. Αλλά πριν μπορέσουν να αφαιρέσουν τα σπασμένα κομμάτια και να εργαστούν, πρέπει να βεβαιωθούν ότι είναι ασφαλές να βάλουν ανθρώπους στο τηλεσκόπιο, δήλωσε ο Κόρδοβα.

Όταν το Arecibo άρχισε να λειτουργεί από τον πυθμένα μιας φυσικής καταβόθρας το 1963, έγινε το μεγαλύτερο τηλεσκόπιο ενός πιάτου στον κόσμο, με διάμετρο 1.000 πόδια (305 μέτρα). (Ίσως το αναγνωρίσετε από τις εμφανίσεις του στις ταινίες "Επικοινωνία" και "Goldeneye").

Ωστόσο, η κατάρρευση του καλωδίου τον περασμένο μήνα άφησε μια τρύπα μήκους 100 ποδιών (30 μέτρα) στο πιάτο ραντάρ, αναστέλλοντας αμέσως τις λειτουργίες, σύμφωνα με την UCF. Το καλώδιο έσπασε επίσης πολλά άλλα καλώδια και πλατφόρμες που υποστηρίζουν το πιάτο, γέμισαν συντρίμμια το έδαφος που καθιστούν την πρόσβαση στον τοπο ακόμη πιο επικίνδυνη.

Έκτοτε, το UCF και οι συνεργάτες του, συμπεριλαμβανομένης της NASA και του Εθνικού Ιδρύματος Επιστημών, άρχισαν να αξιολογούν τη ζημιά δημιουργώντας ένα λεπτομερές μοντέλο υπολογιστή του τηλεσκοπίου. Στη συνέχεια, οι μηχανικοί θα μελετήσουν προσεκτικά το μοντέλο προτού στείλουν ανθρώπους στον τοπο. Οι αρχικές δοκιμές των δεκτών του τηλεσκοπίου δεν έδειξαν σημάδια ζημιάς στα υποκείμενα ηλεκτρονικά. Ωστόσο, η ομάδα δεν έχει ακόμη δοκιμάσει το κρίσιμο ραντάρ S-band του τηλεσκοπίου, το οποίο ανιχνεύει σήματα μικροκυμάτων από μακρινά αστέρια, γαλαξίες και νεφελώματα, πρόσθεσε η δήλωση του UCF.

Όταν διασφαλιστεί η ασφάλεια του ιστότοπου, μια ομάδα επισκευής θα εξαγάγει το σπασμένο καλώδιο και την υποδοχή του για να ξεκινήσει την εγκληματολογική έρευνα. Εν τω μεταξύ, δύο έργα που δεν συνδέονται με το κύριο πιάτο - το πρόγραμμα ανίχνευσης φωτός και Ranging (LIDAR) του Arecibo και το Remote Optical Facility (ROF) - συνεχίζουν να λειτουργούν, δήλωσε ο UCF.

livescience.com - CBSThisMorning - 7spymania.com

Τεχνική υποστήριξη, κατασκευή ιστοσελίδας: Charles Bukowski(7SPY), e-mail: spy7ross7@gmail.com