Η ''πανδημία''! επιταχύνει(sic) τον διαστημικό αγώνα της 5ης γενεάς ασυρμάτων Δικτύων(5G)στο Διαδίκτυο

 

Illustration by Efi Chalikopoulou for Vox
7spymania.com με πληροφορίες από vox.com 
Πώς η τεχνολογία πίσω από το ''wifi του αεροπλάνου'' θα μπορούσε να βοηθήσει στη σύνδεση όλων των ατόμων στη Γη. Το θέμα είναι η ισχυρή υψίσυχνη από 12GHz- 300GHz  Η/Μ ακτινοβολία,  που εκπέμπεται με την χρήση του 5G και είναι άκρως επικίνδυνη για τον Άνθρωπο τα΄ζώα και τα φυτά!

Η δήθεν ΠΑΝΔΗΜΊΑ βολεύει ... οδηγούμαστε σε μία νέα εποχή ψηφιακής αντιπαροχής της ίδιας μας της ζωής..

Σε τεράστιες περιοχές των Ηνωμένων Πολιτειών και του κόσμου, υπάρχουν εκατομμύρια άνθρωποι που δεν έχουν αξιόπιστη πρόσβαση στο Διαδίκτυο. Αυτοί οι μη συνδεδεμένοι άνθρωποι δεν βρίσκονται μόνο σε απομακρυσμένες περιοχές όπως η αγροτική Αμερική ή η Νέα Ζηλανδία ή η υποσαχάρια

Αφρική. Υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που ζουν σε πυκνά κέντρα πόλεων που αγωνίζονται να αποκτήσουν πρόσβαση σε προσιτές ευρυζωνικές συνδέσεις. Η ''πανδημία'' έφερε νέα επείγουσα ανάγκη στο πρόβλημα και ενώ εταιρείες όπως η Google και το Facebook έχουν προωθήσει ιδέες για την επίλυση αυτού του προβλήματος, η τεχνολογία του Διαδικτύου που είναι πιο ελπιδοφόρα είναι επίσης αυτή που έχει ήδη αποδειχθεί: δορυφορική ευρυζωνική σύνδεση.

Στις αρχές Μαρτίου, λίγες μέρες πριν κλείσουν οι πόλεις των Ηνωμένων Πολιτειών λόγω της πανδημίας Covid-19, ο Elon Musk μοιράστηκε τις τελευταίες λεπτομέρειες σχετικά με το σχέδιό του να δημιουργήσει μια δορυφορική ευρυζωνική υπηρεσία που ονομάζεται Starlink. Μιλώντας σε ακροατήριο σε μια δορυφορική διάσκεψη στην Ουάσινγκτον, ο Musk περιέγραψε πώς ένας αστερισμός δορυφόρων Starlink θα «αναβοσβήνει» όταν εισέρχονται σε τροχιά χαμηλής Γης. Όπως περιγράφηκε, ακούγονται σχεδόν σαν ραβδώσεις λάμψης στον νυχτερινό ουρανό, ή μαγικές ζώνες ιπτάμενων συσκευών που μπορούν να μεταδώσουν το διαδίκτυο σε οποιονδήποτε στον πλανήτη.



Σε συνδυασμό με βελτιώσεις στην υπάρχουσα τεχνολογία, όπως DSL, καλώδιο και ίνες - για να μην αναφέρουμε τα κυψελοειδή δίκτυα 4G και 5G - φουτουριστικό δορυφορικό ευρυζωνικό περίπτερο για τη γεφύρωση του ψηφιακού χάσματος στις ΗΠΑ και αλλού. Και επειδή η πανδημία προκάλεσε εκρηκτική ζήτηση για καλύτερη, ευρύτερα διαθέσιμη σύνδεση στο Διαδίκτυο, η γρήγορη πρόοδος φαίνεται πιο αναπόφευκτη από ποτέ.

Οι νέοι δορυφόροι της Musk έγιναν συνδεδεμένοι στις αρχές Σεπτεμβρίου, δίνοντας ταχύτητες λήψης δοκιμαστών beta που ανταγωνίζονται αυτές των επίγειων ευρυζωνικών συνδέσεων. Η SpaceX έχει πλέον βάλει 700 δορυφόρους Starlink σε τροχιά τους τελευταίους 16 μήνες και σχεδιάζει να παραδώσει έως και 30.000 περισσότερα τα επόμενα χρόνια. Περισσότεροι δορυφόροι σημαίνουν μεγαλύτερο εύρος ζώνης και γρηγορότερες ταχύτητες, και τελικά, η SpaceX λέει ότι οι δορυφορικοί αστερισμοί χαμηλής γης θα μπορούσαν να προσφέρουν internet υψηλής ταχύτητας σε όλες τις ΗΠΑ. Το Amazon, το Facebook και αρκετές νεοσύστατες εταιρείες έχουν κάνει παρόμοιες υποσχέσεις τα τελευταία χρόνια.

Η έννοια της διαδικτυακής υπηρεσίας μέσω δορυφόρου είναι στην πραγματικότητα δεκαετιών. Ωστόσο, η πρωτοποριακή δορυφορική τεχνολογία χαμηλής γης που αναπτύσσεται από το SpaceX και άλλες θα μπορούσε να είναι απαραίτητη, αν όχι μετασχηματιστική, για τα πάντα, από την τηλεϊατρική έως την απομακρυσμένη μάθηση σε μέρη που δεν είναι ήδη συνδεδεμένα. Η δορυφορική ευρυζωνική σύνδεση θα μπορούσε επίσης να είναι πολύ κερδοφόρα για όποια εταιρεία το καταλάβει πρώτα. Θα μπορούσε κανείς να φανταστεί την Amazon να χρησιμοποιεί δορυφορική ευρυζωνική σύνδεση για να ενισχύσει την επιχείρηση Amazon Web Services (AWS), ή το Facebook να τη χρησιμοποιεί για να εξασφαλίσει ότι περισσότεροι άνθρωποι θα συνδεθούν στο διαδίκτυο και θα δουν το Facebook. Και αν ο Musk πάρει τον δρόμο του, οι αστερισμοί του Starlink θα αποφέρουν κέρδη δισεκατομμυρίων δολαρίων για να χρηματοδοτήσουν την αποστολή του να αποικίσει τον Άρη.

Όλα αυτά ακούγονται φουτουριστικά, αλλά η δορυφορική ευρυζωνική σύνδεση είναι ήδη ένα πολύ πραγματικό πράγμα. Στην πραγματικότητα, εάν έχετε συνδεθεί ποτέ με το Wi-Fi σε αεροπλάνο ή κρουαζιερόπλοιο, πιθανότατα το έχετε χρησιμοποιήσει. Η βασική ιδέα είναι ότι οι σταθμοί εδάφους που είναι συνδεδεμένοι στο Διαδίκτυο, γνωστοί ως πύλες, μπορούν να στέλνουν δεδομένα σε έναν δορυφόρο ο οποίος στη συνέχεια μεταδίδει αυτά τα δεδομένα σε κεραίες κάπου αλλού στο έδαφος - ή σε πλοίο ή αεροπλάνο.

Το πρόβλημα με αυτό το τεχνολογικό επίτευγμα είναι ότι είναι πολύ ακριβό. Μπορεί να κοστίσει εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια για την εκτόξευση δορυφόρων στο διάστημα και αυτό δεν λαμβάνει καν καν υπόψη τι χρειάζεται για να ξεπεραστούν τα ρυθμιστικά εμπόδια. Πολλές εταιρείες έχουν δοκιμάσει και δεν κατάφεραν να σπάσουν το επιχειρηματικό μοντέλο τα τελευταία 20 χρόνια, αλλά μάλλον ξαφνικά, το διαστημικό παιχνίδι Διαδικτύου έχει αλλάξει.

«Η κρίση ''Covid-19'' έχει επιταχύνει σημαντικά την προσοχή και την επένδυση στη δορυφορική τεχνολογία», δήλωσε ο Μπαμπάκ Μπεχστί, πρύτανης του Κολλεγίου Μηχανικών και Πληροφορικής του Ινστιτούτου Τεχνολογίας της Νέας Υόρκης. Ο Beheshti πρόσθεσε ότι ο αριθμός των εκτοξεύσεων είχε αυξηθεί δέκα φορές από πέρυσι έως φέτος. "Γιατί? Επειδή τα σχολεία, οι τοπικές κυβερνήσεις και άλλοι ξαφνικά χρειάστηκαν να έχουν ευρυζωνική πρόσβαση στο Διαδίκτυο σε περιοχές όπου δεν υπήρχε πραγματικά υποδομή ».

Αυτό μπορεί να ακούγεται σαν απόδειξη ότι η δορυφορική ευρυζωνική σύνδεση βρίσκεται τελικά στο δρόμο για την επίλυση του ψηφιακού χάσματος, αλλά η κατάσταση παραμένει απίστευτα αδύναμη. Καθώς η SpaceX άρχισε να πυροβολεί τους δορυφόρους Starlink της, η Amazon τον Ιούλιο έλαβε έγκριση από την Ομοσπονδιακή Επιτροπή Επικοινωνιών για την εκτόξευση 3.236 δορυφόρων τροχιάς χαμηλής γης για έναν αστερισμό του δικού του που ονομάζεται Project Kuiper. Εν τω μεταξύ, οι ηγέτες της βιομηχανίας δορυφορικών ευρυζωνικών δικτύων όπως ο Viasat δεν φαίνεται να παίρνουν νέους δορυφόρους στον ουρανό αρκετά γρήγορα ώστε να ανταποκρίνονται στη ζήτηση. Και στην πορεία, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση δεσμεύει δισεκατομμύρια δολάρια σε επιδοτήσεις σε εταιρείες που μεταφέρουν ευρυζωνική σύνδεση στην αγροτική Αμερική.

Κατά κάποιο τρόπο, το όνειρο της σύνδεσης όλων στη Γη δεν ήταν ποτέ πιο κοντά. Με άλλους τρόπους, είναι δύσκολο να πει κανείς εάν οι τελευταίες καινοτόμες ιδέες θα υποφέρουν από τις ίδιες παγίδες με αυτές των προηγούμενων ετών.

Δορυφορική ευρυζωνική σύνδεση, εξηγείται εν συντομία

Η δορυφορική ευρυζωνική σύνδεση είναι ακριβώς αυτό ακούγεται σαν: ευρυζωνική πρόσβαση στο Διαδίκτυο που παρέχεται μέσω δορυφόρου. Η βασική ιδέα δεν έχει αλλάξει πολύ από την ακμή της δορυφορικής τηλεόρασης στα τέλη της δεκαετίας του '90, όταν οι εταιρείες θα ακτινοβολούσαν τη σύνδεση στο Διαδίκτυο με το ίδιο πιάτο που έλαβε το σήμα HBO σε ταχύτητες που ήταν πιο γρήγορες από την κλήση, αλλά ακόμα πιο αργές από τη σημερινή ευρυζωνική σύνδεση .

Το 2020, υπάρχουν δύο κύριοι τρόποι με τους οποίους οι εταιρείες παρέχουν δορυφορική ευρυζωνική σύνδεση. Η βασική διαφορά μεταξύ τους είναι το ύψος της τροχιάς των δορυφόρων. Οι γεωσύγχρονοι δορυφόροι, οι οποίοι περιστρέφονται σε τροχιά περίπου 22.000 μίλια πάνω από ένα σταθερό μέρος στην επιφάνεια της Γης, είναι μια παλαιότερη τεχνολογία που χρησιμοποιούν εταιρείες όπως η Viasat για ευρυζωνικές συνδέσεις. Πιθανότατα έχετε χρησιμοποιήσει αυτήν την τεχνολογία για Wi-Fi αεροπλάνου. Στη συνέχεια, υπάρχουν αστερισμοί τροχιάς χαμηλής Γης, οι οποίοι αποτελούνται από εκατοντάδες, αν όχι χιλιάδες, μικρότερους δορυφόρους που περιστρέφονται μεταξύ 300 και 1.200 μιλίων πάνω από τη γη. Αυτή είναι η προσέγγιση που παίρνει όλο το φήμη τον τελευταίο καιρό, και αυτή που ακολουθούν οι SpaceX και Amazon.


Οι γεωσύγχρονοι δορυφόροι είναι η πιο ώριμη, πιο αποδεδειγμένη τεχνολογία. Η Viasat και μια εταιρεία που ονομάζεται Hughes, η οποία είναι η πρώην μητρική εταιρεία της DirecTV, βρίσκονται εδώ και δεκαετίες. (Η DirecTV πραγματικά χρησιμοποίησε τα πιάτα και την υποδομή της για να προσφέρει μια δορυφορική υπηρεσία διαδικτύου που ονομάζεται DirecPC στα τέλη της δεκαετίας του '90.) Οι Viasat και Hughes είναι επίσης οι δύο εταιρείες που κατά πάσα πιθανότητα προσφέρουν δορυφορική ευρυζωνική σύνδεση σε απομακρυσμένα μέρη των ΗΠΑ αυτήν τη στιγμή. Εάν είστε κάποιος που ζει στην έρημο του Νιού Χάμσαϊρ, όπου δεν υπάρχουν επίγειες ευρυζωνικές επιλογές, μπορείτε να λάβετε μια έκδοση του DSL, η οποία λειτουργεί σε υπάρχουσες τηλεφωνικές γραμμές χαλκού, που είναι ουσιαστικά τόσο αργή όσο η τηλεφωνική σύνδεση. Εναλλακτικά, μπορείτε να εγγραφείτε για γεωσύγχρονη δορυφορική ευρυζωνική σύνδεση μέσω Viasat ή Hughes και να έχετε ταχύτητες συγκρίσιμες με τις βασικές ευρυζωνικές συνδέσεις: περίπου 25 megabit ανά δευτερόλεπτο. Τα σχέδια ξεκινούν από 40 έως 50 $ το μήνα και γίνονται πιο ακριβά εάν θέλετε περισσότερο εύρος ζώνης.

Αν και είναι αξιόπιστα, αυτά τα γεωσυγχρονισμένα δορυφορικά συστήματα έχουν κάποια προβλήματα. Το κύριο είναι η καθυστέρηση. Οι δορυφόροι βρίσκονται χιλιάδες μίλια πάνω από την επιφάνεια της Γης, οπότε χρειάζεται χρόνος για να ταξιδέψουν τα δεδομένα - και αυτό μπορεί να σημαίνει μια μικρή καθυστέρηση μεταξύ αποστολής και λήψης. Αυτό δεν είναι πρόβλημα αν απλώς περιηγείστε στον ιστό. Είναι ένα σημαντικό πρόβλημα αν προσπαθείτε να κάνετε ροή βιντεοπαιχνιδιών ή να κάνετε βιντεοκλήσεις, κάτι που κάνουμε όλοι περισσότερο από ποτέ. Σκεφτείτε απλώς απομακρυσμένους τηλεοπτικούς ανταποκριτές που πρέπει να περιμένουν μισό ρυθμό μεταξύ του όταν η άγκυρα στο στούντιο υποβάλλει την ερώτηση και όταν την ακούει στο ακουστικό τους, καθώς το σήμα ταξιδεύει σε έναν δορυφόρο επικοινωνιών και στη συνέχεια επιστρέφει στην επιφάνεια.

Οι αστερισμοί τροχιάς χαμηλής γης, όπως αυτοί που δημιουργούν οι SpaceX και Amazon, υπόσχονται να λύσουν το πρόβλημα της καθυστέρησης. Επειδή οι δορυφόροι είναι πιο κοντά στο έδαφος, τα δεδομένα δεν χρειάζεται να ταξιδεύουν τόσο μακριά. Ο Musk λέει ότι αυτό σημαίνει ότι οι δορυφόροι Starlink του SpaceX, οι οποίοι θα περιστρέφονται γύρω στα 340 μίλια πάνω από την επιφάνεια, θα προσφέρουν χαμηλό λανθάνοντα χρόνο, μειώνοντας έτσι τον κίνδυνο καθυστέρησης. Το ζήτημα της καθυστέρησης είναι μεγάλη υπόθεση για την FCC και η απόφασή της να χορηγήσει επιδοτήσεις δισεκατομμυρίων δολαρίων. Ο οργανισμός λέει ότι θα δώσει προτεραιότητα σε δίκτυα που προσφέρουν χαμηλό λανθάνοντα χρόνο κατά τη διάθεση χρηματοδότησης.

Ακόμα, υπάρχουν και άλλες αναπάντητες ερωτήσεις σχετικά με το πόσο γρήγοροι και αξιόπιστοι νέοι σχεδιασμένοι αστερισμοί τροχιάς χαμηλής γης. Σε αντίθεση με τους γεωσυγχρονισμένους δορυφόρους, οι οποίοι είναι σταθεροί πάνω από ένα σημείο, οι δορυφόροι χαμηλής γης περιστρέφονται γύρω από τον πλανήτη κάθε 90 έως 120 λεπτά. Έχουν σχεδιαστεί για να παραμένουν συνδεδεμένοι με το σταθμό του εδάφους και με τον τελικό χρήστη παραμένοντας συνδεδεμένοι μεταξύ τους, αλλά αν η αλυσίδα σπάσει, θα διακόψει τη σύνδεση. Αυτοί οι αστερισμοί αποτελούνται επίσης από χιλιάδες σχετικά μικρούς δορυφόρους - οι δορυφόροι Starlink ζυγίζουν λιγότερο από 600 κιλά - πράγμα που σημαίνει ότι απαιτούν πολλαπλές εκτοξεύσεις, οι οποίες είναι ακριβές.

«Καθώς ανεβαίνουν περισσότεροι δορυφόροι, βελτιστοποιούν την αρχιτεκτονική του δικτύου», εξήγησε ο Manny Shar, επικεφαλής των αναλυτικών στοιχείων στο Bryce Space and Technology. «Τα επόμενα δύο χρόνια, θα πρέπει να δούμε αξιοπρεπείς βελτιώσεις σε αγροτικές περιοχές όπου υπάρχει πραγματικά περιορισμένη ικανότητα και υπάρχει περιορισμένος ανταγωνισμός για τη βελτίωση αυτού. Έτσι, τουλάχιστον, θα υπάρχει μια εναλλακτική επιλογή που μπορούν να εκμεταλλευτούν αυτοί οι αγροτικοί χρήστες. "

Το σημείο του Shar σχετικά με τον περιορισμένο ανταγωνισμό είναι σημαντικό. Πολλά μέρη των Ηνωμένων Πολιτειών, για παράδειγμα, έχουν πρόσβαση σε πιο αργές συνδέσεις DSL χάρη στις τηλεφωνικές γραμμές, αλλά επειδή η αναβάθμιση αυτής της υποδομής είναι τόσο ακριβή, οι εταιρείες τηλεπικοινωνιών που εξυπηρετούν αυτές τις περιοχές συχνά έχουν μικρό κίνητρο να το πράξουν. Αυτό αφήνει τους κατοίκους ανάλογα με ένα συνδυασμό κακών ενσύρματων συνδέσεων και συχνά διάσπαρτων κυψελοειδών δικτύων.

Η νέα τεχνολογία όπως το 5G θα μπορούσε φαινομενικά να φέρει ταχύτερες ταχύτητες κινητής τηλεφωνίας σε απομακρυσμένες περιοχές, αλλά και πάλι, η κατασκευή αυτής της υποδομής απαιτεί χρόνο και χρήμα. Η δορυφορική ευρυζωνική σύνδεση, εν τω μεταξύ, μπορεί να μεταδίδει γρήγορη, αξιόπιστη και ενδεχομένως προσιτή πρόσβαση στο Διαδίκτυο σε σχεδόν οπουδήποτε στη Γη. Αυτό απαιτεί επίσης χρόνο και χρήμα..

        7spymania.com   με πληροφορίες από vox.com 

Τεχνική υποστήριξη, κατασκευή ιστοσελίδας: Charles Bukowski(7SPY), e-mail: spy7ross7@gmail.com

 Αναλαμβάνω Ασήμι - Μπρούτζο καθαρίσματα, κατασκευές, λούστρα, προκάρφωμα σε κερί στο χώρο μου. Ταχύτητα, ποιότητα, εγγυημένα. Τηλ. επικοινωνίας 6974565895.  Στεφανία. I undertake Silver - Bronze cleaning, polishing, jewelry making, pre-nailing in wax at my place. Speed, quality, guaranteed. Tel. contact 6974565895. StefaniaELLI Δαχτυλίδι 'Wickelring' σε ανάμεικτα χρώματα: μπροστά