Translate

Ο αποικισμός του Άρη θα μπορούσε να είναι επικίνδυνος και γελοία δαπανηρός. Ο Elon Musk θέλει να το κάνει ούτως ή άλλως


Updated 1425 GMT (2225 HKT) September 8, 2020

Austin, TX (CNN Business) Ο Elon Musk έχει περάσει σχεδόν δύο δεκαετίες συγκεντρώνοντας τους οπαδούς του SpaceX γύρω από τον στόχο του να αποικίσει τον Άρη, κάτι που οι κυβερνήσεις του κόσμου δεν προσπαθούν επί του παρόντος - εν μέρει λόγω της αδιανόητης τιμής που θα συνεπάγεται μια τέτοια αποστολή.

Ο Musk, Διευθύνων Σύμβουλος και Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας, αναφέρεται στις φιλοπλανητικές του φιλοδοξίες περισσότερο σαν πρωταγωνιστής της επιστημονικής φαντασίας με ηθικό κάλεσμα από έναν επιχειρηματία με ένα ενοχλητικό επιχειρηματικό σχέδιο.

"Εάν υπάρχει κάτι τρομερό που συμβαίνει στη Γη, είτε φτιαγμένο από ανθρώπους είτε φυσικά, θέλουμε να έχουμε, όπως, ασφάλιση ζωής για τη ζωή στο σύνολό της", δήλωσε ο Musk κατά τη διάρκεια μιας εικονικής διάσκεψης του Άρη στις 31 Αυγούστου. "Τότε, υπάρχει το είδος ενθουσιασμού και περιπέτειας. "

Τα σχέδια της SpaceX για μια διευθέτηση του Κόκκινου Πλανήτη θέτουν πολλά τεχνολογικά, πολιτικά και ηθικά ζητήματα. Ένα από τα πιο δύσκολα εμπόδια μπορεί επίσης να είναι οικονομικό: Ούτε ο Musk δεν τολμούσε να μαντέψει μια συνολική εκτίμηση κόστους.

Το τελευταίο διαστημικό πρόγραμμα που πλησίασε τις διαπλανητικές φιλοδοξίες του Musk ήταν το πρόγραμμα Apollo της NASA, η προσπάθεια στα μέσα του 20ού αιώνα που προσγειώθηκε έξι διαστημόπλοια και 12 αστροναύτες στο φεγγάρι. Το Apollo κόστισε πάνω από 280 δισεκατομμύρια δολάρια σε σημερινά δολάρια και, σε μερικά χρόνια, η NASA ανέλαβε περισσότερο από το 4% του συνολικού εθνικού προϋπολογισμού. Η διαστημική υπηρεσία, η οποία τα τελευταία χρόνια έλαβε λιγότερο από το μισό του ενός τοις εκατό του ομοσπονδιακού προϋπολογισμού, χαρτογραφεί τα δικά της σχέδια για την επιστροφή των ανθρώπων στο φεγγάρι και, τελικά, μια πορεία προς τον Άρη.

Ωστόσο, το πρακτορείο δεν έχει δείξει πόσο θα μπορούσε να κοστίσει το τελευταίο.

A prototype of SpaceXs Starship is pictured at the company's Texas launch facility on September 28, 2019 in Boca Chica near Brownsville, Texas.

A prototype of SpaceXs Starship is pictured at the company's Texas launch facility on September 28, 2019 in Boca Chica near Brownsville, Texas.

Ο προσωπικός πλούτος του Musk έχει φτάσει τα 100 δισεκατομμύρια δολάρια - τουλάχιστον σε χαρτί - χάρη σε μεγάλο βαθμό σε μια σειρά από μπόνους μετοχών από την εταιρεία ηλεκτρικών αυτοκινήτων του, Tesla. Ο Musk έχει επίσης επανειλημμένα δηλώσει ότι ελπίζει ότι κέρδη από τις άλλες επιχειρήσεις της SpaceX, συμπεριλαμβανομένης μιας επιχείρησης δορυφορικής σύνδεσης στο Διαδίκτυο που βρίσκεται σε δοκιμή beta, θα βοηθήσει στην ανάπτυξη του πυραύλου του Άρη. Η SpaceX έχει επίσης συγκεντρώσει σχεδόν 6 δισεκατομμύρια δολάρια από τράπεζες και επιχειρηματίες, διογκώνοντας μια από τις πιο πολύτιμες ιδιωτικές εταιρείες στον κόσμο, σύμφωνα με την εταιρεία δεδομένων Pitchbook. Προφανώς, τουλάχιστον ορισμένοι επενδυτές θα προσπαθήσουν κάποια μέρα να εξαργυρώσουν.

Και αυτό θέτει το ερώτημα: Πρέπει να γίνουν χρήματα στον Άρη;

Διαπλανητικό κέρδος

Το SpaceX είναι πιθανότατα πολλά, πολλά χρόνια από την ανάπτυξη όλης της τεχνολογίας που θα απαιτούσε ένας οικισμός του Άρη. Η εταιρεία βρίσκεται στα αρχικά στάδια της ανάπτυξης του Starship της, ενός τεράστιου συστήματος πυραύλων και διαστημοπλοίων που ο Musk ελπίζει να μεταφέρει φορτίο και συνοδεία ανθρώπων σε κενό τουλάχιστον 30 εκατομμυρίων μιλίων μεταξύ Γης και Άρη. Ο Musk υπολόγισε ότι η ανάπτυξη του Starship θα κοστίσει έως και 10 δισεκατομμύρια δολάρια και ο Musk δήλωσε στις 31 Αυγούστου ότι το SpaceX θα προσπαθήσει να εκτοξεύσει «εκατοντάδες» δορυφόρους στο Starship προτού τον αναθέσει σε ανθρώπινες ζωές.

Εάν αποδειχθεί ικανό να ταξιδέψει στον Άρη, οι έποικοι θα χρειαστούν αεροστεγείς βιότοπους για να τους προστατεύσουν από τοξικό αέρα και τη θανατηφόρα ακτινοβολία που πέφτει στην επιφάνεια του.

"Δεν είναι για την εξασθενημένη καρδιά", είπε ο Μόσκ. "Καλή πιθανότητα να πεθάνεις, και θα είναι δύσκολο να πας ... Θα ήταν καλύτερα να είναι υπέροχο αν δουλέψει."

Αλλά για τουλάχιστον τα πρώτα 100 χρόνια που οι άνθρωποι έχουν παρουσία στον Άρη, η οικονομική κατάσταση θα είναι αμφίβολη, δήλωσε ο Michael Meyer, ο επικεφαλής επιστήμονας για το Πρόγραμμα Εξερεύνησης του Άρη της NASA, το οποίο πρόσφατα ξεκίνησε το Perseverance rover για να μελετήσει περαιτέρω τον πλανήτη ρομποτικά.

Ο Musk έχει ένα σχέδιο να κάνει τον Άρη έναν ελκυστικό προορισμό για μακροχρόνια διαβίωση: Terraforming, ένα υποθετικό σενάριο στο οποίο οι άνθρωποι κάνουν τον Άρη περισσότερο σαν τη Γη αντλώντας αέρια στην ατμόσφαιρα. Θα ήταν μια προσπάθεια να χρησιμοποιηθούν τα ίδια αέρια θερμοκηπίου που προκαλούσαν την κλιματική κρίση στον πλανήτη μας για να κάνουν την ατμόσφαιρα του Άρη πιο παχιά, πιο ζεστή και πιο φιλόξενη στη ζωή. Ο Musk έχει προωθήσει την ιδέα ότι η διαδικασία θα μπορούσε να ξεκινήσει ρίχνοντας πυρηνικές βόμβες στον πλανήτη.

Η ιδέα του terraforming προέκυψε από επιστήμονες που κλωτσούσαν τις ιδέες, είπε ο Meyer, αλλά όχι από κανέναν που πίστευε ότι ήταν κάτι που οι άνθρωποι μπορούσαν ή έπρεπε να κάνουν.

«Ήταν μια πνευματική άσκηση», είπε ο Meyer. Αλλά δεν υπάρχει σχεδόν καθόλου οξυγόνο στην ατμόσφαιρα του Άρη. Και υπάρχει μια απεριόριστα μικρή ποσότητα νερού, που σημαίνει ότι θα είναι εξαιρετικά δύσκολο να καλλιεργήσετε καλλιέργειες, πολύ λιγότερο να δημιουργήσετε έναν κύκλο νερού σε όλο τον Άρη. Δεν είναι καν ξεκάθαρο εάν υπάρχουν αρκετοί πόροι στον Άρη για να καταστεί δυνατή η τερατοποίηση.

"Νομίζω ότι το" Total Recall "έχει τη σωστή ιδέα" αστειεύτηκε. "Θα πρέπει να χρησιμοποιήσετε κάποια εξωγήινη τεχνολογία."

Ο Musk έχει επίσης αναγνωρίσει ότι η τερατοποίηση θα είναι εξαιρετικά απαιτητική για τους πόρους. Αλλά η ιδέα είναι βαθιά ριζωμένη στο SpaceX lore, τόσο πολύ που η εταιρεία πουλάει μπλουζάκια που λένε "Nuke Mars" και "Occupy Mars".

Ο Musk φαίνεται συχνά να φοράει ένα.

Mars, the fourth planet from the sun, has days that are roughly as long as Earth days. But it's a smaller planet, its temperatures average -81 degrees Fahrenheit, and its atmosphere is much thinner and comprised mostly of carbon dioxide.

Αξίες και αποτιμήσεις

Δεν υπάρχουν γνωστοί πόροι στον Άρη που θα ήταν αρκετά πολύτιμοι για την εξόρυξη και την πώληση σε γήινες επιχειρήσεις, δήλωσε ο Meyer. "Μέρος του λόγου για τον οποίο [οι επιστήμονες] ενδιαφέρονται για τον Άρη είναι - είναι σχεδόν φτιαγμένο από τα ίδια πράγματα με τη Γη", είπε στο CNN Business.

Ο Musk είχε προτείνει προηγουμένως ότι συμφωνεί, σημειώνοντας ότι οι πόροι στον Άρη πιθανότατα θα ήταν πολύτιμοι μόνο για τους εποίκους που ελπίζουν να δημιουργήσουν βιομηχανίες στον πλανήτη. Σημείωσε πριν από οκτώ χρόνια ότι η μόνη «οικονομική ανταλλαγή» μεταξύ του Άρη και των κατοίκων της Γης θα ήταν «πνευματική ιδιοκτησία».

Εκτός από τις φιλοδοξίες που δημιουργούν χρήματα, η ιδέα ότι ο Άρης θα μπορούσε μια μέρα να γίνει σπίτι σε μια μητρόπολη και - ενδεχομένως - ένας τουριστικός προορισμός αναγνωρίζεται από τους κύριους επιστήμονες όπως ο Meyer, ο επικεφαλής ειδικός της NASA στον Άρη.

Ο Meyer είπε ότι, πριν από 20 χρόνια, παρακολούθησε μια παρουσίαση σχετικά με τις επιχειρήσεις και τον τουρισμό του Άρη. "Πήγα πολύ σκεπτικιστικά γι 'αυτό ... και έφυγα σκεφτόμουν," Λοιπόν, [υπάρχουν] μερικές πολύ λογικές ιδέες ", είπε, προσθέτοντας ότι τώρα αγκαλιάζει την ιδέα ότι οι επιχειρηματίες θα μπορούσαν να κάνουν τα διαστημικά ταξίδια πιο προσιτά.

Ο Meyer πρόσθεσε ότι, στο μυαλό του, δεν είναι αν μια μέρα το ταξίδι του Άρη θα είναι μια κερδοφόρα επιχείρηση, αλλά πότε.

Ο Musk δεν έχει επεκτείνει τις ιδέες του για να κερδίσει χρήματα στον Άρη, αλλά ο συλλογισμός του για την εξαγωγή πνευματικής ιδιοκτησίας απηχούσε ένα βιβλίο που γράφτηκε από τον Robert Zubrin, μια επιρροή αλλά πολωτική προσωπικότητα στη διαστημική κοινότητα και έναν μακροχρόνιο σύμμαχο του Musk.

"Οι ιδέες μπορεί να είναι μια άλλη πιθανή εξαγωγή για τους Άρη αποίκους", έγραψε ο Ζουμπρίν, ο οποίος είναι επικεφαλής της Εταιρείας του Άρη, στο βιβλίο του 1996, "Η υπόθεση για τον Άρη".

"Αν κάποιος λέει," Αλλά δεν θα υπάρξει εκμετάλλευση εκεί; " Λοιπόν σίγουρα, αυτό κάνουν οι άνθρωποι ο ένας στον άλλο όλη την ώρα. "

ΡΟΜΕΡΤ ΖΟΥΜΠΡΙΝ

Για να κοιτάξει προς ένα πιθανό μέλλον της ανθρωπότητας, η Zubrin κοιτάζει το παρελθόν της.

«Ακριβώς όπως η έλλειψη εργασίας που επικρατούσε στην αποικιακή και την Αμερική του 19ου αιώνα οδήγησε στη δημιουργία της πλημμύρας των εφευρέσεων του Yankee Ingenuity, έτσι οι συνθήκες της ακραίας έλλειψης εργατικού δυναμικού… θα τείνουν να ωθήσουν την επινοητικότητα του Άρη».

Σε μια πρόσφατη συνέντευξή του στο CNN Business, ο Zubrin υποστήριξε αυτές τις ιδέες, υποστηρίζοντας ότι ο αμερικανικός αποικισμός έχει λειτουργήσει. Ο Zubrin επανέρχεται ξανά στον αποικισμό της Βόρειας Αμερικής ως παράδειγμα για το πώς θα μπορούσαν να χρηματοδοτήσουν το ταξίδι τους οι άποικοι του Άρη, είτε εκκαθαρίζοντας τις γήινες περιουσίες τους για να χρηματοδοτήσουν το ταξίδι είτε με «δουλεία με ασφάλεια».

"Αν λες, εντάξει, θέλεις να πας στον Άρη, θα θέλεις να προσφέρεις κάτι", είπε ο Ζούμπριν. "Αν κοιτάξετε την αποικιακή Αμερική, ένα άτομο μεσαίας τάξης θα μπορούσε να ταξιδέψει στην Αμερική εκκαθαρίζοντας το αγρόκτημά του. Όμως, τα έσοδα θα τους έδιναν ένα εισιτήριο μονής κατεύθυνσης. Αλλά αν εργάζεστε, αυτό που θα μπορούσατε να κάνετε είναι να πουλήσετε την εργασία σας επτά χρόνια."

Ο Zubrin, ο οποίος έχει συνεργαστεί με συντηρητικά think tanks, αλλά λέει ότι δεν είναι πολιτικά συνδεδεμένος, αναγνώρισε επίσης ότι ο αποικισμός μπορεί να συμβαδίζει με την εκμετάλλευση: "Εάν κάποιος λέει," Αλλά δεν θα υπάρξει εκμετάλλευση εκεί; " Λοιπόν σίγουρα, αυτό κάνουν οι άνθρωποι ο ένας στον άλλο όλη την ώρα. "

(Ο Musk δεν έχει εξηγήσει τις σκέψεις του για την αποικιοκρατία και δωρίζει και στα δύο πολιτικά κόμματα των ΗΠΑ.)

Για να είμαστε σαφείς: Η ιστορία της αμερικανικής αποικιοκρατίας περιλάμβανε επίσης τη δουλεία και τη βίαια και διαγραφή πολλών γηγενών πληθυσμών.

"Δεν υπάρχουν γηγενείς Αρειανοί", είπε ο Ζούμπριν.

A prototype of SpaceX's Starship spacecraft is seen at the company's Texas launch facility on September 28, 2019 in Boca Chica near Brownsville, Texas

Ωστόσο, ο Damien Williams - δάσκαλος και διδακτορικός φοιτητής στο Virginia Tech που μελετά τη διασταύρωση προηγμένων τεχνολογιών, ηθικής και κοινωνιών - προειδοποιεί ότι οι ιστορίες που μπορούμε να πούμε για την Αμερική και την εξερεύνηση του διαστήματος μπορούν να αφήσουν το βασικό πλαίσιο.

Είναι ακόμη ασαφές, για παράδειγμα, ποιος ο Musk οραματίζεται ως οι πρώτοι άποικοι του Άρη. Οι αστροναύτες της NASA; Εξαιρετικά πλούσιοι αναζητούν συγκίνηση; Υπάλληλοι SpaceX;

"Αυτή η ανταγωνιστική στάση επέκτασης και εξερεύνησης, δεν είναι απαραίτητα κακό", δήλωσε ο Williams, ο οποίος συνεργάζεται επίσης με την ομάδα υπεράσπισης Just Space Alliance. Όμως, όταν πρόκειται για μια ιδιωτική εταιρεία που χρησιμοποιεί πόρους που οι διεθνείς συνθήκες λένε ότι δεν ανήκουν σε κανέναν - "Ποιος έχει εισαχθεί και πώς; Ποιος έχει μείνει έξω και γιατί; Αυτά τα πράγματα έχουν σημασία."

Η χρήση της λέξης «αποικισμός» από τον Musk αναιρεί επίσης μια μακρά ιστορία Αμερικανών και άλλων δυτικών εθνών που εμπλουτίζονται εκμεταλλευόμενοι και σκλαβιάζουν άλλους. Και όταν πρόκειται για τον αποικισμό ενός άλλου πλανήτη, δεν είναι μόνο οι μικροβιακές μορφές ζωής που μπορεί να υπάρχουν στον Άρη. Χωρίς σαφώς καθορισμένους στόχους και συμφωνίες, η αποικία του SpaceX θα μπορούσε να δημιουργήσει μια «αμφισβητούμενη σφαίρα συγκρούσεων», δήλωσε ο Williams.

"Οι αξίες που παίρνουμε μαζί μας στην εξερεύνηση του διαστήματος πρέπει να είναι μπροστά και στο κέντρο", πρόσθεσε.

Το SpaceX δεν απάντησε σε αιτήματα για σχόλιο για αυτήν την ιστορία.

edition.cnn.com - 7spymania.com

Τεχνική υποστήριξη, κατασκευή ιστοσελίδας: Charles Bukowski(7SPY), e-mail: spy7ross7@gmail.com