Translate

Ανακαλύφθηκε το δεύτερο επίπεδο ευθυγράμμισης του ηλιακού συστήματος

 


Μια μελέτη κινήσεων κομήτη δείχνει ότι το ηλιακό σύστημα έχει ένα δεύτερο επίπεδο ευθυγράμμισης. Η αναλυτική διερεύνηση των τροχιών κομητών μακράς περιόδου δείχνει ότι η αφλία των κομητών, το σημείο όπου βρίσκονται πιο απομακρυσμένα από τον Ήλιο, τείνουν να πλησιάζουν είτε στο γνωστό εκλειπτικό επίπεδο όπου βρίσκονται οι πλανήτες είτε σε ένα "ανακαλυμμένο" άδειο εκλειπτική." Αυτό έχει σημαντικές συνέπειες για μοντέλα για το πώς οι κομήτες σχηματίστηκαν αρχικά στο ηλιακό σύστημα.

Στο ηλιακό σύστημα, οι πλανήτες και τα περισσότερα άλλα σώματα κινούνται περίπου στο ίδιο τροχιακό επίπεδο, γνωστό ως εκλειπτικό, αλλά υπάρχουν εξαιρέσεις όπως οι κομήτες. Οι κομήτες, ιδιαίτερα οι κομήτες μεγάλης διάρκειας που χρειάζονται δεκάδες χιλιάδες χρόνια για να ολοκληρώσουν κάθε τροχιά, δεν περιορίζονται στην περιοχή κοντά στην εκλειπτική. φαίνονται να έρχονται και να πηγαίνουν σε διάφορες κατευθύνσεις.

Μοντέλα σχηματισμού ηλιακού συστήματος υποδηλώνουν ότι ακόμη και κομήτες μεγάλης διάρκειας αρχικά σχηματίστηκαν κοντά στην εκλειπτική και αργότερα διασκορπίστηκαν στις τροχιές που παρατηρούνται σήμερα μέσω βαρυτικών αλληλεπιδράσεων, κυρίως με τους γιγαντιαίους πλανήτες αερίου. Αλλά ακόμη και με τη διασπορά των πλανητών, το aphelion του κομήτη, το σημείο όπου βρίσκεται πιο μακριά από τον Ήλιο, πρέπει να παραμείνει κοντά στην εκλειπτική. Απαιτούνται άλλες εξωτερικές δυνάμεις για να εξηγηθεί η παρατηρούμενη κατανομή.

Second alignment plane of solar system discovered

Artist’s impression of the distribution of long-period comets. The converging lines 

Το ηλιακό σύστημα δεν υπάρχει μεμονωμένα. το βαρυτικό πεδίο του γαλαξία του Γαλαξία στο οποίο κατοικεί το ηλιακό σύστημα ασκεί επίσης μια μικρή αλλά μη αμελητέα επιρροή. Η Arika Higuchi, επίκουρη καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Υγείας και Περιβάλλοντος στην Ιαπωνία και στο παρελθόν μέλος του έργου NAOJ RISE, μελέτησε τις επιπτώσεις της γαλαξιακής βαρύτητας στους κομήτες μακράς περιόδου μέσω αναλυτικής διερεύνησης των εξισώσεων που διέπουν την τροχιακή κίνηση.

Έδειξε ότι όταν λαμβάνεται υπόψη η γαλαξιακή βαρύτητα, η αφλία των κομητών μακράς περιόδου τείνουν να συλλέγουν περίπου δύο επίπεδα. Πρώτα το γνωστό εκλειπτικό, αλλά και ένα δεύτερο «κενό εκλειπτικό». Η εκλειπτική έχει κλίση σε σχέση με το δίσκο του Γαλαξία μας κατά περίπου 60 μοίρες. Το άδειο εκλειπτικό έχει επίσης κλίση κατά 60 μοίρες, αλλά προς την αντίθετη κατεύθυνση. Ο Higuchi το αποκαλεί "κενό εκλειπτικό" με βάση τη μαθηματική ονοματολογία και επειδή αρχικά δεν περιέχει αντικείμενα, μόνο αργότερα συμπληρώνεται με διάσπαρτους κομήτες.

Η Higuchi επιβεβαίωσε τις προβλέψεις της με διασταυρούμενο έλεγχο με αριθμητικούς υπολογισμούς που πραγματοποιήθηκαν εν μέρει στο PC Cluster στο Κέντρο Υπολογιστικής Αστροφυσικής του NAOJ. Η σύγκριση των αναλυτικών και υπολογιστικών αποτελεσμάτων με τα δεδομένα για κομήτες μακράς περιόδου που αναφέρονται στη βάση δεδομένων JPL Μικρού Σώματος της NASA έδειξε ότι η διανομή έχει δύο κορυφές, κοντά στην εκλειπτική και κενή εκλειπτική όπως είχε προβλεφθεί. Αυτή είναι μια ισχυρή ένδειξη ότι τα μοντέλα σχηματισμού είναι σωστά και οι κομήτες μεγάλης διάρκειας σχηματίζονται στην εκλειπτική. Ωστόσο, ο Higuchi προειδοποιεί, "Οι αιχμηρές κορυφές δεν βρίσκονται ακριβώς στα εκλειπτικά ή κενά εκλειπτικά επίπεδα, αλλά κοντά σε αυτά. Μια έρευνα για την κατανομή των παρατηρούμενων μικρών σωμάτων πρέπει να περιλαμβάνει πολλούς παράγοντες. Η λεπτομερής εξέταση της κατανομής των κομητών μακράς περιόδου να είναι η μελλοντική μας δουλειά. Το έργο έρευνας παντού που είναι γνωστό ως Έρευνα παλαιού χώρου και χρόνου (LSST) θα παρέχει πολύτιμες πληροφορίες για αυτήν τη μελέτη.

phys.org - 7spymania.com

Τεχνική υποστήριξη, κατασκευή ιστοσελίδας: Charles Bukowski(7SPY), e-mail: spy7ross7@gmail.com