Translate

Τελικά ξέρουμε πόση ραδιοακτινοβολία υπάρχει στο φεγγάρι και δεν είναι υπέροχα νέα

 

© Agence France-Presse     7spymania.com

Καθώς οι ΗΠΑ ετοιμάζονται να επιστρέψουν τους ανθρώπους στη Σελήνη αυτή τη δεκαετία, ένας από τους μεγαλύτερους κινδύνους που θα αντιμετωπίσουν οι μελλοντικοί αστροναύτες είναι η διαστημική ακτινοβολία που μπορεί να προκαλέσει μακροχρόνιες επιπτώσεις στην υγεία, από τον καταρράκτη έως τον καρκίνο και τις νευροεκφυλιστικές ασθένειες.

Αν και οι αποστολές του Απόλλωνα της δεκαετίας του 1960 και του 1970 απέδειξαν ότι ήταν ασφαλές για τους ανθρώπους να περάσουν μερικές ημέρες στην σεληνιακή επιφάνεια, η NASA δεν έλαβε καθημερινές μετρήσεις ακτινοβολίας που θα βοηθούσαν τους επιστήμονες να ποσοτικοποιήσουν πόσο καιρό θα μπορούσαν να μείνουν τα πληρώματα.

Αυτή η ερώτηση επιλύθηκε την Παρασκευή μετά από μια κινεζική-γερμανική ομάδα που δημοσίευσε στο περιοδικό Science Advances τα αποτελέσματα ενός πειράματοςexperiment  που πραγματοποιήθηκε από το Lander της Κίνας Chang'E 4 το 2019.

"Η ακτινοβολία της Σελήνης είναι μεταξύ δύο και τρεις φορές υψηλότερη από αυτήν που έχετε στο ISS (Διεθνής Διαστημικός Σταθμός)", δήλωσε ο συν-συγγραφέας Robert Wimmer-Schweingruber, αστροφυσικός στο Πανεπιστήμιο του Kiel στο AFP

"Έτσι, αυτό περιορίζει τη διαμονή σας σε περίπου δύο μήνες στην επιφάνεια της Σελήνης", πρόσθεσε, μόλις ληφθεί υπόψη η έκθεση στην ακτινοβολία από το ταξίδι περίπου μιας εβδομάδας εκεί και την εβδομάδα πίσω.

Υπάρχουν πολλές πηγές έκθεσης σε ακτινοβολία: γαλαξιακές κοσμικές ακτίνες, σποραδικά ηλιακά σωματίδια (για παράδειγμα από ηλιακές εκλάμψεις) και νετρόνια και ακτίνες γάμμα από αλληλεπιδράσεις μεταξύ της διαστημικής ακτινοβολίας και του σεληνιακού εδάφους.

Η ακτινοβολία μετριέται χρησιμοποιώντας τη μονάδα κοσκινίσματος, η οποία ποσοτικοποιεί την ποσότητα που απορροφάται από τους ανθρώπινους ιστούς.

Η ομάδα διαπίστωσε ότι η έκθεση στην ακτινοβολία στη Σελήνη είναι 1.369 μικροσώματα την ημέρα - περίπου 2,6 φορές υψηλότερη από την ημερήσια δόση του πληρώματος του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού.

Ο λόγος για αυτό είναι ότι το ISS προστατεύεται εν μέρει από την προστατευτική μαγνητική φυσαλίδα της Γης, που ονομάζεται μαγνητόσφαιρα, η οποία εκτρέπει την περισσότερη ακτινοβολία από το διάστημα.

Η ατμόσφαιρα της Γης παρέχει επιπλέον προστασία για τους ανθρώπους στην επιφάνεια, αλλά είμαστε πιο εκτεθειμένοι όσο πιο ψηλά ανεβαίνουμε.

«Τα επίπεδα ακτινοβολίας που μετρήσαμε στη Σελήνη είναι περίπου 200 φορές υψηλότερα από την επιφάνεια της Γης και πέντε έως 10 φορές υψηλότερα από ό, τι σε μια πτήση από τη Νέα Υόρκη προς τη Φρανκφούρτη», πρόσθεσε ο Wimmer-Schweingruber.

Η NASA σχεδιάζει να φέρει τους ανθρώπους στη Σελήνη έως το 2024 υπό την αποστολή της Άρτεμις under the Artemis mission και είπε ότι έχει σχέδια για μακροχρόνια παρουσία που θα περιλαμβάνει αστροναύτες που εργάζονται και ζουν στην επιφάνεια.

Για το Wimmer-Schweingruber υπάρχει ένα ζήτημα αν θέλουμε οι άνθρωποι να περάσουν περισσότερο από δύο ή τρεις μήνες: χτίστε οικοτόπους που προστατεύονται από την ακτινοβολία καλύπτοντάς τους με 80 εκατοστά (30 ίντσες) σεληνιακού εδάφους.

© Agence France-Presse     7spymania.com

Τεχνική υποστήριξη, κατασκευή ιστοσελίδας: Charles Bukowski(7SPY), e-mail: spy7ross7@gmail.com