Translate

Αυτός ο εκπληκτικός σπειροειδής γαλαξίας είναι μαγευτικός - Η εικόνα πήρε 9 ώρες παρατήρησης στο διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble

 

Credit: ESA/Hubble & NASA, A. Riess et al. Acknowledgement: Mahdi Zamani       scitechdaily.com - 7spymania.com

Αυτή η εκπληκτική εικόνα του διαστημικού τηλεσκοπίου Hubble της NASA / ESA διαθέτει τον σπειροειδή γαλαξία NGC 5643 στον αστερισμό του Λύκου (The Wolf).  Δεν ήταν καθόλου εύκολο. Χρειάστηκαν τριάντα διαφορετικές εκθέσεις, για συνολικό χρόνο παρακολούθησης 9 ωρών, μαζί με την υψηλή ανάλυση και ευκρίνεια του Χαμπλ, για να δημιουργήσουν μια εικόνα τόσο υψηλού επιπέδου λεπτομέρειας και ομορφιάς.


Το NGC 5643 απέχει περίπου 60 εκατομμύρια έτη φωτός από τη Γη και ήταν ο οικοδεσπότης ενός πρόσφατου γεγονότος σουπερνόβα (δεν είναι ορατό σε αυτήν την τελευταία εικόνα). Αυτή η σουπερνόβα (2017cbv) ήταν ένας συγκεκριμένος τύπος στον οποίο ένας λευκός νάνος κλέβει τόση μάζα από ένα συνοδευτικό αστέρι που γίνεται ασταθές και εκρήγνυται. Η έκρηξη απελευθερώνει σημαντικές ποσότητες ενέργειας και φωτίζει εκείνο το τμήμα του γαλαξία.

Η παρατήρηση προτάθηκε από τον Adam Riess, ο οποίος απονεμήθηκε το βραβείο Νόμπελ στη φυσική 2011 για τη συμβολή του στην ανακάλυψη της επιταχυνόμενης επέκτασης του Σύμπαντος, μαζί με τον Saul Perlmutter και τον Brian Schmidt.

scitechdaily.com - 7spymania.com

Τεχνική υποστήριξη, κατασκευή ιστοσελίδας: Charles Bukowski(7SPY), e-mail: spy7ross7@gmail.com