Translate

Το διαστημικό σκάφος Voyager 1 της NASA ταξιδεύει συνεχώς στο βαθύ διάστημα

artist's concept depicts NASA's Voyager 1 spacecraft entering interstellar space
Το διαστημικό σκάφος Voyager 1 της NASA έχει φτάσει ακόμη σ' ένα ορόσημο στο ταξίδι του σε βαθύ διάστημα έξω από το ηλιακό μας σύστημα, διασχίζοντας ένα κατώφλι 150 αστρονομικών μονάδων (AU) από τον Ήλιο.
Κάθε AU αντιπροσωπεύει περίπου 93 εκατομμύρια μίλια, η κατά προσέγγιση απόσταση από τον πλανήτη μας με το αστέρι μας, που σημαίνει ότι το Voyager 1 απέχει τώρα περίπου 14 δισεκατομμύρια μίλια από τη Γη. Ξεκίνησε το 1977, το τελευταίο ορόσημο των 100 AU του διαστημικού σκάφους επιτεύχθηκε το 2006 και από την 1η Αυγούστου 2012, έγινε το πρώτο ανθρώπινο αντικείμενο που εγκατέλειψε το εσωτερικό ηλιακό σύστημα. Πριν φύγει, ο Voyager 1 έκανε flybys του Δία και του Κρόνου.

Οι επιστήμονες της NASA εκτιμούν ότι απομένουν ακόμη 300 χρόνια ταξιδιού προτού το διαστημικό σκάφος φτάσει στο Oort Cloud στο εξωτερικό ηλιακό σύστημα. Η αδελφή αποστολή της, το Voyager 2, απέχει περίπου 125 AU από τη Γη, ταξιδεύοντας επίσης μέσω του διαστρικού χώρου. Ενώ και οι δύο αποστολές στέλνουν ακόμη δεδομένα στους επιστήμονες της NASA, υπάρχει καθυστέρηση περίπου 20 ωρών για τα σήματα Voyager 1 και 17 ωρών για τα σήματα Voyager 2.
Voyager 1’s Golden Record. | Image: NASA/JPL
Το Voyager 1 είναι εν μέρει διάσημο για το φορτίο του - το Golden Record. Σχεδιασμένο ως μήνυμα από τη Γη σε όλους τους πιθανούς ταξιδιώτες του διαστήματος εκτός του ανθρώπου, ο δίσκος 12 ιντσών περιέχει ήχους και εικόνες που προορίζονται να απεικονίσουν τον πλανήτη μας και τους διαφορετικούς κατοίκους του. Περιεχόμενα περιεχόμενα είναι χαιρετισμοί σε 55 γλώσσες, ποικιλία φωτογραφιών και μουσική που κυμαίνεται από κλασική έως μπλουζ. Ο διάσημος αστροφυσικός Carl Sagan προήδρευσε της επιτροπής που επέλεξε το περιεχόμενο του δίσκου.
Voyager 1’s Golden Record as placed on the craft. | Image: NASA/JPL
Ένα άλλο ορόσημο της NASA έγινε αυτή την εβδομάδα με την επιτυχή έναρξη του 5ου rover με προορισμό τον Άρη. Με την ονομασία Perseverance, η αποστολή αυτού του ταξιδιώτη θα επικεντρωθεί στην αστροβιολογία και θα αναζητήσει σημάδια αρχαίας μικροβιακής ζωής. Σε αντίθεση με τα δίδυμα Voyager, το rover θα περάσει μόνο επτά μήνες στο διάστημα πριν φτάσει στον τελικό του προορισμό. Ωστόσο, ένα μέρος της αποστολής του περιλαμβάνει δοκιμές τεχνολογιών που θα χρησιμοποιηθούν για περαιτέρω εξερεύνηση πλανητών στους οποίους πέρασαν οι διαστρικοί ταξιδιώτες κατά τη διάρκεια της αποστολής τους.
Τεχνική υποστήριξη, κατασκευή ιστοσελίδας: Charles Bukowski(7SPY), e-mail: spy7ross7@gmail.com