Translate

Το Χαμπλ αποτυπώνει το άκρο του κύματος έκρηξης του Supernova στον Αστερισμό του Κύκνου

Cygnus Supernova Blast Wave

This image from the NASA/ESA Hubble Space Telescope actually depicts a small section of the Cygnus supernova blast wave, located around 2400 light-years away. Credit: ESA/Hubble & NASA, W. Blair, Acknowledgement: Leo Shatz                             scitechdaily.com - 7spymania.com

Ενώ εμφανίζεται ως ένα λεπτό και ελαφρύ πέπλο τυλιγμένο σε όλο τον ουρανό, αυτή η εικόνα από το διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble της NASA / ESA απεικονίζει στην πραγματικότητα ένα μικρό τμήμα του κύματος έκρηξης Cygnus supernova, που βρίσκεται περίπου 2400 έτη φωτός μακριά.

Το όνομα του υπολείμματος σουπερνόβα προέρχεται από τη θέση του στον βόρειο αστερισμό του Κύκνου (The Swan), όπου καλύπτει μια περιοχή 36 φορές μεγαλύτερη από την πανσέληνο.

Η αρχική έκρηξη του σουπερνόβα κατέρρευσε ένα αστέρι που πεθαίνει περίπου 20 φορές πιο μαζικό από τον Ήλιο μας πριν από 10.000 έως 20.000 χρόνια. Από τότε, το υπόλοιπο έχει επεκταθεί 60 έτη φωτός από το κέντρο του. Το κρουστικό κύμα σηματοδοτεί την εξωτερική άκρη του υπολείμματος του σουπερνόβα και συνεχίζει να επεκτείνεται στα 350 χιλιόμετρα ανά δευτερόλεπτο. Η αλληλεπίδραση του εκτοξευόμενου υλικού και του διαστρικού υλικού χαμηλής πυκνότητας που απορροφάται από το κρουστικό κύμα σχηματίζει τη χαρακτηριστική δομή που μοιάζει με πέπλο που φαίνεται σε αυτήν την εικόνα.

scitechdaily.com - 7spymania.com

Τεχνική υποστήριξη, κατασκευή ιστοσελίδας: Charles Bukowski(7SPY), e-mail: spy7ross7@gmail.com