(Image credit: NASA/JPL-Caltech)
Στις 9 Αυγούστου 2020, ο περιηγητής του Curiosity Mars της NASA φωτογράφισε μία διαβολική σκόνη που περιστρέφεται μέσω του κρατήρα Gale. Το twister κινείται από αριστερά προς τα δεξιά, στα όρια μεταξύ των πιο σκοτεινών και ελαφρύτερων πλαγιών. ( εικόνα: NASA / JPL-Caltech)
Το Curiosity του Mars rover της NASA εντόπισε την διαβολική σκόνη που στροβιλίστηκε μέσα από το ξηρό τοπίο του Κόκκινου Πλανήτη.
Η ''περιέργεια'' φωτογράφησε την διάβολική σκόνη στις 9 Αυγούστου, καταγράφοντας ένα φασματικό χαρακτηριστικό που χορεύει κατά μήκος των συνόρων ανάμεσα σε σκοτεινές και ελαφριές πλαγιές μέσα στον κρατήρα Gale πλάτους 96 μιλίων του Άρη.
Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι αυτοί οι ξηροί ανεμοστρόβιλοι, που επίσης έχουμε εδώ στη Γη, ξεφυτρώνουν μέσα στον κρατήρα αυτές τις μέρες, ανέφεραν τα μέλη της ομάδας Curiosity.
"Είναι σχεδόν καλοκαίρι στο Gale Crater, το οποίο μας βάζει σε μια περίοδο ισχυρής θέρμανσης της επιφάνειας που διαρκεί από τις αρχές της άνοιξης έως τα μέσα του καλοκαιριού", γράφει η Claire Newman, ατμοσφαιρική επιστήμονας στην εταιρεία Aeolis Research με έδρα την Αριζόνα. Τετάρτη (26 Αυγούστου). (Ο Gale βρίσκεται περίπου 4,5 μοίρες νότια του ισημερινού του Άρη.)
Σχετικά: Καταπληκτικές φωτογραφίες του Άρη από το Curiosity rover της NASA (τελευταίες εικόνες)
Amazing Mars photos by NASA's Curiosity rover (latest images)
«Η ισχυρότερη επιφανειακή θέρμανση τείνει να παράγει ισχυρότερες θερμικές και θερμικές περιστροφές, οι οποίες αποτελούνται από γρήγορους ανέμους που κινούνται γύρω από πυρήνες χαμηλής πίεσης», έγραψε ο Newman. "Αν αυτές οι στροφές είναι αρκετά ισχυρές, μπορούν να σηκώσουν τη σκόνη από την επιφάνεια και να γίνουν ορατές ως" διάβολοι σκόνης "που μπορούμε να απεικονίσουμε με τις κάμερες μας."
''Οι διάβολοι σκόνης'' είναι συνήθως αρκετά εξασθενημένοι, οπότε οι φωτογραφίες περιέργειας πρέπει συχνά να υποβάλλονται σε επεξεργασία πριν εμφανιστούν τα χαρακτηριστικά, πρόσθεσε ο Newman. Αλλά η ανεμοστρόβιλος της 9ης Αυγούστου εμφανίστηκε ακόμη και στις ακατέργαστες, μη επεξεργασμένες εικόνες του rover.
Οι πρόσφατες δραστηριότητες του Curiosity περιελάμβαναν μελέτη τέτοιων διαβόλων σκόνης, χρησιμοποιώντας τις κάμερες του rover και τον μετεωρολογικό σταθμό του, έγραψε ο Newman. Ωστόσο, το κύριο επιστημονικό έργο της αποστολής ύψους 2,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων επικεντρώνεται στην ανάλυση του Άρη και του εδάφους του Άρη για να μάθει περισσότερα για την κλιματική εξέλιξη του πλανήτη και την προηγούμενη ικανότητά του να υποστηρίζει τη ζωή.
Λίγο μετά την προσγείωση στον κρατήρα Gale τον Αύγουστο του 2012, οι παρατηρήσεις του Curiosity επέτρεψαν στους επιστήμονες να καθορίσουν ότι, πριν από δισεκατομμύρια χρόνια, η περιοχή φιλοξένησε ένα δυνητικά κατοικήσιμο σύστημα λίμνης και ρέματος. Τον Σεπτέμβριο του 2014, το ρομπότ μεγέθους αυτοκινήτου έφτασε στη βάση του όρους Sharp, το οποίο υψώνεται 3,4 μίλια (5,5 χιλιόμετρα) στον ουρανό του Άρη από το κέντρο του Gale. Από τότε, το Curiosity ανεβαίνει στους πρόποδες του βουνού, διαβάζοντας τα πολλά στρώματα βράχων για ενδείξεις για το πώς άλλαξε ο Κόκκινος Πλανήτης με την πάροδο του χρόνου.
Η ''περιέργεια'' έχει εντοπίσει τους διαβόλους σκόνης στον Άρη στο παρελθόν, όπως και τα ρομποτικά ξαδέλφια του rover. Οι οδηγοί Opportunity και Spirit της NASA φωτογράφησαν τα χαρακτηριστικά, για παράδειγμα, και ο Mars Reconnaissance Orbiter του οργανισμού μας έχει δώσει απόψεις για τους εξωγήινους twister.
Ο Mike Wall είναι ο συγγραφέας του "Out There" (Grand Central Publishing, 2018; εικονογραφημένο από τον Karl Tate), ένα βιβλίο για την αναζήτηση εξωγήινης ζωής. Ακολουθήστε τον στο Twitter @michaeldwall.