Translate

Τα σχέδια του Jeff Bezos και του Elon Musk να αποικίσουν το διάστημα είναι ακόμη πιο τρελό από ό, τι νομίζαμε

Amazon billionaire Jeff Bezos (left) wants future generations to live in space colonies, while fellow tech mogul Elon Musk (right) thinks we should colonize Mars. Neither seems very likely, says author Fred Nadis.

nypost.com - 7spymania com

Ο δισεκατομμυριούχος του Amazon Jeff Bezos (αριστερά) θέλει τις μελλοντικές γενιές να ζουν σε διαστημικές αποικίες, ενώ ο συνάδελφος, τεχνολογικός ηγέτης Elon Musk (δεξιά) πιστεύει ότι πρέπει να αποικίσουμε τον Άρη. Ούτε φαίνεται πολύ πιθανό, λέει ο συγγραφέας Fred Nadis.

Η NASA θα αφαιρέσει επιθετικά ονόματα από πλανήτες και άλλα ουράνια σώματα

Το Χαμπλ έκανε μια σημαντική ανακάλυψη στην αναζήτηση της εξωγήινης ζωής

Το διαστημικό πρακτορείο της Ιαπωνίας συλλαμβάνει τεράστιους «δηλητηριώδεις» αγώνες τσουνάμι σε όλη την Αφροδίτη στα 200 mph

Οι επιστήμονες εφευρίσκουν έναν νέο τρόπο παρακολούθησης των διαστημικών σκουπιδιών κατά τη διάρκεια της ημέρας

Ως παιδί, ο Elon Musk διάβαζε κόμικς και μυθιστορήματα επιστημονικής φαντασίας και όνειρο φανταστικών κόσμων. Τώρα ο τεχνολογικός επιχειρηματίας είναι στα πρόθυρα να επισκεφτεί έναν.

Η εστίαση του Musk μειώθηκε πριν από περίπου 20 χρόνια, ενώ στράφηκε στον ιστότοπο της NASA. Παρατήρησε ότι δεν υπήρχε χρονοδιάγραμμα για επανδρωμένη αποστολή στον Άρη. Αργότερα χαρακτήρισε την έλλειψη όρασης «σοκαριστική»

Princeton physicist Gerard O’Neill imagined space colonies consisting of giant counter-rotating cylinders, simulating gravity.

Princeton physicist Gerard O’Neill imagined space colonies consisting of giant counter-rotating cylinders, simulating gravity.Rick Guidice/NASA

Ο Musk, που ήταν ήδη εκατομμυριούχος από την πώληση μιας εταιρείας λογισμικού, έριξε τη Silicon Valley για το Λος Άντζελες, προκειμένου να είναι πιο κοντά στην αεροδιαστημική βιομηχανία και έριξε τα βλέμματά του στα αστέρια.

Τώρα το μέλλον του διαστήματος ανήκει σε μεγάλο βαθμό και σε άλλους δισεκατομμυριούχους ελεύθερων δαπανών, όπως ο ίδιος, συμπεριλαμβανομένου του Jeff Bezos του Amazon.

Αλλά πώς θα είναι αυτό το μέλλον

Ορισμένες απαντήσεις μπορούν να βρεθούν στο νέο βιβλίο "Star Settlers: The Billionaires, Geniuses and Crazed Visionaries Out to Conquer the Universe" (Pegasus Books) του Fred Nadis, τώρα.

«Βλέπω [παιδιά σαν τον Musk] να μοιάζουν σχεδόν με μεσαιωνικούς οικοδόμους καθεδρικών ναών, με αυτό το πολυετές έργο που είναι πρόθυμοι να αφιερώσουν το χρόνο τους και τα προς το ζην τους», δήλωσε ο Nadis στο The Post.

Ωστόσο, ο συγγραφέας πιστεύει ότι αυτοί οι δισεκατομμυριούχοι μπορεί να ονειρεύονται λίγο πολύ.

The problem with Mars colonization is that it has a much thinner atmosphere than Earth and has no electromagnetic field leaving it susceptible to harmful-to-human energies.

As Matt Damon found in “The Martian,” the Red Planet’s atmosphere is much thinner than Earth’s and the planet generates no electromagnetic field, meaning it gets pounded by cosmic rays and other harmful-to-humans energy.
Ο Musk, ιδρυτής της Tesla, είπε ότι όλες οι γήινες επιχειρηματικές του δραστηριότητες είναι απλώς ένας τρόπος χρηματοδότησης του πραγματικού του πάθους: αποικισμός του Άρη.
Η εταιρεία του, SpaceX, σχεδιάζει να στείλει ανθρώπους στον κόκκινο πλανήτη το 2024. Μέσα σε έναν αιώνα, ο Musk οραματίζεται επαναχρησιμοποιήσιμους πυραύλους που εκτοξεύονται κάθε δύο χρόνια και φέρνει περίπου 200 επιβάτες κάθε φορά, δημιουργώντας τελικά ένα φυλάκιο εκατομμυρίων ανθρώπων.A more realistic colony might be on Earth's moon like Sam Rockwell in "Moon."
Sam Rockwell spent three years on the lunar surface in the 2009 movie “Moon” — but filmmakers never imagined him living in a lava cave.©Sony Pictures/Courtesy Everett

Δεν είναι ακόμη σαφές πώς θα επιβιώσουν.
Στο πλησιέστερο σημείο του, ο Άρης απέχει περίπου 35 εκατομμύρια μίλια από τη Γη και ένα ταξίδι θα διαρκούσε περίπου εννέα μήνες. Μόλις φτάσετε εκεί, το πρόβλημα που θα αντιμετωπίσουν οι εξερευνητές είναι ότι η ατμόσφαιρα του Άρη είναι πολύ πιο λεπτή από τη Γη και ο πλανήτης δεν παράγει ηλεκτρομαγνητικό πεδίο, που σημαίνει ότι χτυπάται από κοσμικές ακτίνες και άλλη επιβλαβής για τον άνθρωπο ενέργεια.
«Είναι πραγματικά δύσκολο», λέει ο Nadis. "Όχι τόσο απλό όσο το SpaceX θα μπορούσε να είναι."
Ο Musk έχει προσφέρει περιγραμματικές λεπτομέρειες για το πώς μπορεί να μοιάζει η ζωή εκτός του κόσμου. Κάθε αποικία του Άρη θα πρέπει να είναι αυτοσυντηρούμενη και να μην βασίζεται σε προμήθειες από τη Γη. Ο Musk πρότεινε την καλλιέργεια τροφίμων σε υδροπονικές εκμεταλλεύσεις, είτε υπόγεια είτε σε κλειστή δομή για την προστασία των καλλιεργειών από την ακτινοβολία, αλλά επειδή η επιφάνεια του Άρη παίρνει περίπου το ήμισυ του ηλιακού φωτός που κάνει η Γη, όποια φυτά μπορούν να αναπτυχθούν πιθανότατα θα πρέπει να συμπληρωθούν με τεχνητά φώτα - και η τροφοδοσία αυτών των φώτων δεν θα είναι μικρή πρόκληση.
Ο Musk είπε ότι τα αγροκτήματα θα τροφοδοτούνται από ηλιακούς συλλέκτες, αν και του προσφέρει λίγες λεπτομέρειες.
«Πραγματικά πολύ απλό», είπε στο Popular Mechanics πέρυσι.
Μεγέθυνση ImagePrinceton φυσικός Gerard O'Neill φαντάστηκε διαστημικές αποικίες που αποτελούνται από γιγάντιους αντίθετους περιστρεφόμενους κυλίνδρους, προσομοιώνοντας τη βαρύτητα.Ο φυσικός του Princeton Gerard O’Neill φαντάστηκε τις διαστημικές αποικίες που αποτελούνται από γιγάντιους κυλίνδρους αντίστροφης περιστροφής, προσομοιώνοντας τη βαρύτητα. Rick Guidice / NASAΣτην ίδια συνέντευξη, ο δισεκατομμυριούχος πρότεινε ότι οι κάτοικοι του Άρη μπορεί να ζουν κάτω από έναν γυάλινο θόλο με μια «υπαίθρια, διασκεδαστική ατμόσφαιρα», έως ότου ο πλανήτης τετραπλασιαστεί - μετατρέποντας τεχνητά τον πλανήτη για να τον κάνει περισσότερο σαν Γη, με μια ζωντανή ατμόσφαιρα.
Αλλά αυτό το σχέδιο παρουσιάζει επίσης ένα πρόβλημα: Μια μελέτη που χρηματοδοτήθηκε από τη NASA του 2018 κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ο τερατόμορφος Άρης είναι αδύνατος, επειδή δεν υπάρχει αρκετό κλειδωμένο διοξείδιο του άνθρακα στο έδαφος για να απελευθερωθεί στον αέρα.
Το Musk, ωστόσο, δεν αποθαρρύνεται. Έχει προτείνει έκρηξη 10.000 πυρηνικών πυραύλων πάνω από την επιφάνεια του Άρη για να λιώσει τα αποθέματα πάγου του πλανήτη, απελευθερώνοντας έτσι το διοξείδιο του άνθρακα που είναι κλειδωμένο μέσα. Η εταιρεία του έχει παράγει ακόμη και μπλουζάκια «nuke Mars».
Οι επιστήμονες είναι διχασμένοι σχετικά με το αν η ιδέα θα λειτουργούσε. Ο επιστήμονας του Penn State, Michael Mann, για παράδειγμα, δήλωσε στις ΗΠΑ News and World Report το 2015, "Υπάρχουν τόσα πολλά πράγματα που θα μπορούσαν να πάνε στραβά εδώ, είναι δύσκολο να γνωρίζουμε από πού να ξεκινήσω."
Μια λύση είναι να εξοπλίσετε τους οικοτόπους με φώτα που προσομοιώνουν τον ήλιο. Στη συνέχεια, τα διαμερίσματα σκοτεινιάζονται για «νύχτα».
Και τι γίνεται με το κατούρημα και το πόρισμα σε μειωμένη βαρύτητα; Οι πρώτοι αστροναύτες έπρεπε να κάνουν τη δουλειά τους σε μια τσάντα (κομμάτια που μερικές φορές έλειπαν και κυλούσαν γύρω από τη διαστημική κάψουλα τους). Όμως, στο μέλλον, τα απόβλητα μπορεί να ανακυκλωθούν. Ένα έγγραφο του 2017 στο περιοδικό Life Sciences in Space Research περιγράφει λεπτομερώς έναν συμπαγή βιοαντιδραστήρα που θα μπορούσε να ανακυκλώσει τους αριθμούς 1 και 2 σε ένα βρώσιμο goo.
Άλλες σωματικές λειτουργίες μπορεί επίσης να υποφέρουν στο διάστημα. Πάρτε τον ύπνο, για παράδειγμα. Το σώμα μας προκαλείται από την έκθεση στο φως και την 24ωρη ημέρα. Στο φεγγάρι, ωστόσο, μια «ημέρα» διαρκεί περισσότερες από 27 ημέρες της Γης, βιδώνοντας σοβαρά τους ανθρώπινους κιρκαδικούς ρυθμούς. (Η ημέρα του Άρη είναι πολύ παρόμοια με τη Γη.)

Εν τω μεταξύ, ο Bezos και η εταιρεία του, Blue Origin, επικεντρώνονται επίσης στη μετακίνηση εκτός του κόσμου - αλλά σε διαστημικές αποικίες. Ο Μπέζος ανησυχεί ότι οι πόροι της Γης θα εξαφανιστούν σε μερικές εκατοντάδες χρόνια, κάτι που θα πρέπει να φύγει.
Ο Bezos αντλεί μεγάλο μέρος της έμπνευσής του από το έργο του Gerard O'Neill, ενός φυσικού του Πρίνστον, ο οποίος στη δεκαετία του 1970 παρουσίαζε ένα μεγάλο σχέδιο για τις διαστημικές αποικίες.
Υπάρχουν τόσα πολλά πράγματα που θα μπορούσαν να πάνε στραβά εδώ… - ο επιστήμονας Michael Mann σχετικά με ένα σχέδιο του Elon Musk για τον nuke MarsΟ O'Neill οραματίστηκε δύο γιγαντιαίους αντίστροφους περιστρεφόμενους κυλίνδρους - περιστρεφόμενους για να δημιουργήσει τεχνητή βαρύτητα - ενώνοντας σε κάθε άκρο μια ράβδο. Οι τεράστιες κατασκευές θα μπορούσαν να έχουν διάμετρο 4 μίλια και μήκος τουλάχιστον 16 μίλια.
Το εσωτερικό κάθε κυλίνδρου θα προσφέρει «ελεγχόμενα κλίματα και εύκρατο καιρό», με ένα γήινο τοπίο που αποτελείται από δάση, τεχνητά ποτάμια και βουνά. Για την προστασία από την κοσμική ακτινοβολία, οι κύλινδροι θα ήταν επενδεδυμένοι με φεγγάρι. Φυτά, χοίροι και κοτόπουλα μπορεί να μεγαλώνουν για φαγητό. Τα αθλήματα χαμηλής βαρύτητας μπορούν να χρησιμεύσουν ως ψυχαγωγία.
Οι αποικιστές μπορεί να κατοικούν σε διαμερίσματα με θέα σε χωράφια - και «οι συνθήκες διαβίωσης στις αποικίες θα πρέπει να είναι πολύ πιο ευχάριστες από ό, τι στα περισσότερα μέρη της Γης», έγραψε ο O'Neill το 1974.
Με ορισμένες τεχνολογικές εξελίξεις, ο O'Neill οραματίστηκε το μέγεθος των κυλίνδρων να μπορούν να αναπτυχθούν ώστε να καλύπτουν περίπου 30.000 τετραγωνικά μίλια, επιτρέποντας χώρο για έως και 700 εκατομμύρια άτομα.
Η αποικία πιθανότατα θα σταθμευτεί σε μια σταθερή τροχιά μεταξύ της γης και του φεγγαριού, που υπολογίστηκε για πρώτη φορά από έναν μαθηματικό το 1772. Ο O'Neill είπε ότι υπάρχει χώρος για "αρκετές χιλιάδες αποικίες" εκεί.
Ο Bezos είναι οπαδός των σχεδίων του O'Neill και είπε ότι κάποια μέρα οραματίζεται «ένα τρισεκατομμύριο» από εμάς που ζούμε σε διαστημικές αποικίες, αν και ο Nadis προβλέπει ότι απέχει «εκατοντάδες χρόνια».
Ο ιδρυτής του Amazon είπε ότι είναι δουλειά της γενιάς του να αρχίσει να θέτει τις βάσεις για τις αποικίες, ώστε οι μελλοντικές γενιές να μπορούν να τις κατασκευάσουν.
"Τα παιδιά εδώ, και τα παιδιά σας, και τα εγγόνια τους, πρόκειται να χτίσετε τις αποικίες O'Neill", δήλωσε ο Μπέζος στους παρευρισκόμενους σε συνέντευξη Τύπου της Ουάσινγκτον, πέρυσι.Ωστόσο, καταλήγει, «αν είμαστε άξιοι υποψήφιοι για διασπορά μέσω του ηλιακού συστήματος ή του γαλαξία παραμένει μια ανοιχτή ερώτηση».nypost.com - 7spymania com

Τεχνική υποστήριξη, κατασκευή ιστοσελίδας: Charles Bukowski(7SPY), e-mail: spy7ross7@gmail.com