Translate

EKATONTAΔΕΣ ΑΣΤΡΟΝΟΜΟΙ ΑΝΗΣΥΧΟΥΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ ΤΩΝ STARLINKS του δορυφορικού ευρυζωνικού δικτύου 5G

SpaceX is launching its internet-beaming Starlink satellites in batches of 60 (NSC

independent.co.uk - 7spymania.com  - Οι αστρονόμοι έχουν προειδοποιήσει ότι οι δορυφορικοί αστερισμοί όπως το δίκτυο Starlink του Elon Musk θα μπορούσαν να αποδειχθούν «εξαιρετικά Εμπόδια» στην αστρονομία και την επιστημονική πρόοδο.

Μια έκθεση από το εργαστήριο Satellite Constellations 1 (Satcon1) διαπίστωσε ότι οι ''αστερισμοί'' φωτεινών δορυφόρων STARLINKS για το ευρυζωνικό σύστημα 5G, θα αλλάξουν ριζικά την επίγεια οπτική και υπέρυθρη αστρονομία και θα μπορούσαν να επηρεάσουν την εμφάνιση του νυχτερινού ουρανού για τους αστεροειδείς σε όλο τον κόσμο.

Η έρευνα συγκέντρωσε περισσότερους από 250 αστρονόμους, δορυφορικούς χειριστές και υποστηρικτές του σκοτεινού ουρανού για να κατανοήσουν καλύτερα τον αστρονομικό αντίκτυπο των μεγάλων δορυφορικών ''αστερισμών'' starlinks.

«Βρίσκουμε ότι τα χειρότερα σχέδια ''αστερισμού'' αποδεικνύονται εξαιρετικά επιζήμια για τα επιστημονικά προγράμματα που πλήττονται περισσότερο», δήλωσε η έκθεση, η οποία δημοσιεύθηκε την Τρίτη.

Το SpaceX της Elon Musk σκοπεύει να εκτοξεύσει περισσότερους από 30.000 δορυφόρους Starlink προκειμένου να μεταδώσει internet υψηλής ταχύτητας μέχρι τη Γη. Η έκθεση προειδοποίησε ότι «μόνο το Starlink μπορεί να διπλασιάσει τον αριθμό των κινούμενων αντικειμένων που βασίζονται στο διάστημα που ανιχνεύονται από το μάτι γύρω από το λυκόφως».

Οι επιλογές για τη μείωση του αντίκτυπου περιλαμβάνουν «σκοτεινιάστε», «κρατήστε τα χαμηλά», «προσανατολίστε τα για να αντανακλούν λιγότερο ηλιακό φως», αλλά το νούμερο ένα στη λίστα ήταν «μην τα εκτοξεύσετε».

Η SpaceX λανσάρει τους δορυφόρους Starlink που ακτινοβολούν στο Διαδίκτυο σε παρτίδες των 60 (NSC)

Το SpaceX κατηγορείται συχνά για τη διακοπή της προβολής του νυχτερινού ουρανού με το αυξανόμενο δίκτυο δορυφόρων Starlink, ο οποίος αριθμεί σήμερα περίπου 500. Οι πρώτες εκτοξεύσεις το 2019 πυροδότησαν εκατοντάδες αναφορές UFO λόγω του ασυνήθιστου σχηματισμού τους, με ορισμένους αστρονόμους να τις συγκρίνουν με μια «χορδή» από φωτεινά μαργαριτάρια ».

Η ιδιωτική διαστημική εταιρεία δέχθηκε κριτική τον περασμένο μήνα για τον αποκλεισμό της θέασης του Comet Neowise καθώς έκανε το ταξίδι της κάθε 6800 χρόνια μετά τη Γη.

Ορισμένες εικόνες χρονομέτρου του κομήτη και άλλων ουράνιων αντικειμένων εμφανίστηκαν με μεγάλες ραβδώσεις που προκαλούνται από τις χορδές χαμηλών τροχιών των δορυφόρων Starlink.

Το έργο Starlink στοχεύει στην παροχή υψηλής ταχύτητας Διαδικτύου σε μέρη που δεν εξυπηρετούνται στον κόσμο, ξεκινώντας από απομακρυσμένες περιοχές του Καναδά, προτού εξαπλωθεί η κάλυψη στον ισημερινό καθώς εκτοξεύονται περισσότεροι δορυφόροι.

Το SpaceX έχει αναπτύξει μια ποικιλία τακτικών για να μειώσει την ορατότητα του δορυφορικού του δικτύου, συμπεριλαμβανομένης της ζωγραφικής τους σε μαύρο χρώμα και της περιστροφής της θέσης των ηλιακών συλλεκτών τους για να τα κάνει λιγότερο ανακλαστικά.

Η Αμερικανική Αστρονομική Εταιρεία (AAS), η οποία φιλοξένησε την εκδήλωση Satcon 1 της Τρίτης, συνεργάστηκε με το SpaceX για να δοκιμάσει και να αναπτύξει διαφορετικές μεθόδους για την αντιμετώπιση του προβλήματος. Η SpaceX είπε στο The Independent ότι συνεργάστηκε επίσης με το Εθνικό Παρατηρητήριο Αστρονομίας Ραδιοφώνου (NROA) και το Παρατηρητήριο της Πράσινης Τράπεζας (GBO) για να ελαχιστοποιήσει τον αντίκτυπο των δορυφόρων του.

Ο καθηγητής Tony Tyson από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, Davis, δήλωσε ότι μια στρατηγική μετριασμού που συζητήθηκε με το SpaceX ήταν να κάνει τους δορυφόρους Starlink 10 φορές πιο σκοτεινoύς.

«Ωστόσο, ακόμη και αν αυτό λειτουργεί, τα δορυφορικά ίχνη θα είναι σαφώς στα δεδομένα - περιπλέκοντας την ανάλυση δεδομένων και περιορίζοντας τις ανακαλύψεις», είπε.

«Με δεκάδες χιλιάδες δορυφόρους τροχιάς χαμηλής Γης, διαπιστώνουμε ότι γενικά κανένας συνδυασμός μετριασμών δεν μπορεί να αποφύγει εντελώς τις επιπτώσεις των δορυφορικών μονοπατιών στα επιστημονικά προγράμματα της επόμενης γενιάς εγκαταστάσεων οπτικής αστρονομίας».

independent.co.uk - 7spymania.com

Τεχνική υποστήριξη, κατασκευή ιστοσελίδας: Charles Bukowski(7SPY), e-mail: spy7ross7@gmail.com