Translate

Βακτήρια από τη Γη μπορούν να επιβιώσουν στο διάστημα και θα μπορούσαν να αντέξουν το ταξίδι στον Άρη, σύμφωνα με νέα μελέτη

The bacterial exposure experiment, run from 2015 to 2018, utilized the Exposed Facility located outside Kibo, the Japanese Experimental Module of the International Space Station.edition.cnn.com - 7spymania.com . Ένας τύπος βακτηρίων που είναι ιδιαίτερα ανθεκτικός στην ακτινοβολία και άλλους περιβαλλοντικούς κινδύνους επέζησε έξω από τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό για τρία χρόνια, σύμφωνα με μια νέα μελέτη.

Η ιαπωνική αποστολή Tanpopo που εμπλέκονται συμπεριλαμβανομένων σφαιρίδια αποξηραμένα βακτήρια Deinococcus μέσα σε πλάκες αλουμινίου που είχαν τοποθετηθεί σε πάνελ έκθεσης έξω από το διαστημικό σταθμό.

Deinococcus βακτήρια βρίσκονται στη Γη και έχει το παρατσούκλι Conan το βακτήριο, από τους επιστήμονες, για την ικανότητά του να επιβιώσει κρύο, αφυδάτωση και οξύ. Είναι γνωστή ως η πιο ακτινοβόλος-ανθεκτική μορφή ζωής στο "Βιβλίο Γκίνες των Παγκόσμιων Ρεκόρ."

Μπορεί να αντισταθεί 3.000 φορές την ποσότητα ακτινοβολίας που θα σκότωνε έναν άνθρωπο και απομονώθηκε για πρώτη φορά σε δοχεία κρέατος που υποβλήθηκε σε αποστείρωση ακτινοβολίας.

Το πείραμα βακτηριακής έκθεσης, που διευθύνεται από το 2015 έως το 2018, χρησιμοποίησε την Εκτεθειμένη Εγκατάσταση που βρίσκεται έξω από το Kibo, την Ιαπωνική Πειραματική Ενότητα του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού.

Αυτή η αποστολή σχεδιάστηκε για να δοκιμάσει τη θεωρία της "πανσπερμίας", η οποία υποδηλώνει ότι τα μικρόβια μπορούν να περάσουν από τον ένα πλανήτη στον άλλο και να διανέμουν πραγματικά τη ζωή.

Tanpopo σημαίνει πικραλίδα στα ιαπωνικά.

Ο συγγραφέας της μελέτης Akihiko Yamagishi, ο οποίος είναι ο κύριος ερευνητής της διαστημικής αποστολής Tanpopo, και η ομάδα του το 2018 χρησιμοποίησαν ένα αεροσκάφος και επιστημονικά μπαλόνια για να βρουν βακτήρια Deinococcus που στην πραγματικότητα επιπλέουν 7,5 μίλια πάνω από την επιφάνεια της Γης.

Αυτό προκάλεσε Yamagashi, επίσης καθηγητής της μοριακής βιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Τόκιο της φαρμακευτικής και των επιστημών της ζωής, και η ομάδα του να αναρωτιούνται αν αυτό το βακτήριο, το οποίο ήταν ανθεκτικό στην υπεριώδη (UV) ακτινοβολία, θα μπορούσε πραγματικά να επιβιώσει στο διάστημα και ακόμη και το ταξίδι σε άλλους πλανήτες μέσω ακραίες διακυμάνσεις της θερμοκρασίας και ακόμη πιο σκληρή ακτινοβολία.

Τα Deinococcus είναι γνωστό ότι σχηματίζουν αποικίες μεγαλύτερες από 1 χιλιοστό. Για την αποστολή Tanpopo, δείγματα βακτηρίων προετοιμάστηκαν σε σφαιρίδια διαφόρων πάχους και τοποθετούνται στα πηγάδια των πλακών αλουμινίου. Τα δεδομένα συλλέχθηκαν στις πινακίδες μετά από ένα, δύο και τρία χρόνια.

Στη συνέχεια, τα βακτήρια ελέγχθηκαν για να δούμε πώς τα πήγαν.

Τα αποτελέσματα εξαρτώνται εξ ολοκλήρου από το πάχος των βακτηρίων. Αυτοί που ήταν μεγαλύτεροι από 0,5 χιλιοστά μπόρεσαν να επιβιώσουν εν μέρει, υφίσταντας βλάβη στο DNA. Αν και τα βακτήρια στην επιφάνεια του αδρανούς, ή αποικία που σχηματίζεται από τα βακτήρια, πέθανε, οι ερευνητές βρήκαν ένα προστατευτικό στρώμα κάτω από αυτό που εξασφάλισε την αποικία επέζησε.

«Συλλογικά, τα αποτελέσματα αυτά υποστηρίζουν τη δυνατότητα των σφαιριδίων ως κιβωτό για διαπλανητική μεταφορά μικροβίων μέσα σε αρκετά χρόνια», έγραψαν οι συγγραφείς.

386 χιλ. προβολέςπριν από 1 έτος
Where on Earth did life begin? Explore the hydrothermal vents in Earth's crust as simple compounds gave way to complex life.
Υπότιτλοι

1 εκ. προβολέςπριν από 2 έτη
Viewers like you help make PBS (Thank you ) . Support your local PBS Member Station here: https://to.pbs.org/DonateEONS ...
Υπότιτλοι

Η μελέτη που δημοσιεύθηκε την Τετάρτη στο περιοδικό Frontiers in Microbiology.

Τα βακτήρια Deinococcus που μελετήθηκαν στο εσωτερικό του διαστημικού σταθμού δεν τα πήγαν τόσο καλά, όπου το οξυγόνο και η υγρασία αποδείχθηκαν επιβλαβή για τα βακτήρια, δήλωσε ο Yamagishi.

Με βάση τις εκτιμήσεις των επιστημόνων, τα σφαιρίδια βακτηριδίων παχύτερα από 0,5 χιλιοστά θα μπορούσαν να επιβιώσουν μεταξύ 15 και 45 ετών έξω από το διαστημικό σταθμό σε χαμηλή γήινη τροχιά. Η ομάδα προέβλεψε ότι οι αποικίες αυτού του βακτηρίου διαμέτρου άνω του 1 χιλιοστού θα μπορούσαν να επιβιώσουν για διάστημα οκτώ ετών στο διάστημα.

"Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι ο ραδιοαναισθητιστής Deinococcus θα μπορούσε να επιβιώσει κατά τη διάρκεια του ταξιδιού από τη Γη στον Άρη και το αντίστροφο, το οποίο είναι αρκετούς μήνες ή χρόνια στη συντομότερη τροχιά", δήλωσε ο Γιαμαγκίσι.

Προηγούμενες μελέτες έχουν προτείνει ότι τα βακτήρια θα μπορούσαν να επιβιώσουν περισσότερο στο διάστημα, αν ήταν θωρακισμένο από βράχο, γνωστή ως λιθοπανσπερμία, αλλά αυτή η μελέτη έχει δείξει ότι τα αδρανή βακτήρια, ή αποικίες, μπορεί να επιβιώσει στο διάστημα, το οποίο ονομάζεται massapanspermia.

Με βάση τα αποτελέσματα της ερευνητικής ομάδας, ο Γιαμαγκάσι πιστεύει ότι «είναι πολύ σημαντικό να αναζητήσουμε ζωή στον Άρη πριν από τις ανθρώπινες αποστολές στον Άρη». Βακτήρια από τη Γη θα μπορούσε να παρουσιάσει ένα ψευδώς αρνητικό για τη ζωή στον Άρη ή να λειτουργήσει ως μολυσματική στον Άρη.

Η  ''Επιμονή Rover'', η οποία είναι επί του παρόντος καθ 'οδόν και αναμένεται να προσγειωθεί στον Άρη τον Φεβρουάριο μετά την έναρξη τον Ιούλιο, πέρασε από αυστηρό καθαρισμό από τη συναρμολόγηση στην προ-εκτόξευση. Το ρόβερ θα συλλέξει δείγματα, που επέστρεψαν στη Γη τα επόμενα 10 χρόνια, που θα μπορούσαν να περιέχουν απόδειξη της αρχαίας ζωής που κάποτε άκμασε στον κόκκινο πλανήτη.

Η ομάδα εξετάζει επίσης πώς τα μικροβιακά σφαιρίδια θα μπορούσαν να καταλήξουν στο διάστημα. Ο Γιαμαγκάσι και η ομάδα του υποψιάζονται ότι τα βακτήρια θα μπορούσαν δυνητικά να εκτοξευθούν από τη Γη από το ηλεκτρικό πεδίο που παράγεται σε καταιγίδες, προσγειώνοντας με τον τρόπο που κάνουν οι μικρομετεωρίτες στην ατμόσφαιρα της Γης.

"Δεκάδες εκατομμύρια κιλά μικρομετεωριτών φθάνουν στην επιφάνεια της Γης κάθε χρόνο", δήλωσε ο Γιαμαγκάσι. "(Α) παρόμοια διαδικασία προσγείωσης μπορεί να υπάρχει στην λεπτή ατμόσφαιρα του Άρη."

Στη συνέχεια, ο Yamagashi και η ομάδα του ενδιαφέρονται να διεξάγουν περισσότερα πειράματα έκθεσης για μικρόβια στη Σεληνιακή Πύλη της NASA.

Η Σεληνιακή Πύλη θα λειτουργήσει ως φυλάκιο σε τροχιά γύρω από το φεγγάρι που παρέχει υποστήριξη για τη βιώσιμη, μακροπρόθεσμη ανθρώπινη επιστροφή στη σεληνιακή επιφάνεια, καθώς και ως σημείο στάσης για εξερεύνηση του διαστήματος, σύμφωνα με τη NASA. Είναι ένα κρίσιμο στοιχείο του προγράμματος Artemis της NASA, το οποίο στοχεύει να προσγειωθεί η πρώτη γυναίκα και ο επόμενος άνδρας στη σεληνιακή επιφάνεια μέχρι το 2024.

"Η προέλευση της ζωής στη Γη είναι το μεγαλύτερο μυστήριο των ανθρώπων", δήλωσε ο Γιαμαγκάσι. "Οι επιστήμονες μπορούν να έχουν εντελώς διαφορετικές απόψεις για το θέμα. Μερικοί πιστεύουν ότι η ζωή είναι πολύ σπάνια και συνέβη μόνο μία φορά στο Σύμπαν, ενώ άλλοι πιστεύουν ότι η ζωή μπορεί να συμβεί σε κάθε κατάλληλο πλανήτη. Εάν η πανσπερμία είναι δυνατή, η ζωή πρέπει να υπάρχει πολύ πιο συχνά από ό, τι νομίζαμε προηγουμένως."

edition.cnn.com - 7spymania.com

Τεχνική υποστήριξη, κατασκευή ιστοσελίδας: Charles Bukowski(7SPY), e-mail: spy7ross7@gmail.com