Μια μυστηριώδης εκπομπή ραδιοσήματος από το Βαθύ Διάστημα που συνεχίζει να επαναλαμβάνεται , ακριβώς στο ίδιο χρονοδιάγραμμα
The green circle marks the source of FRB 121102. (Rogelio Bernal Andreo/DeepSkyColors.com) sciencealert.com - 7spymania.com
Για περίπου 67 ημέρες, η πηγή είναι σιωπηλή. Στη συνέχεια, για περίπου 90 ημέρες, ξυπνά ξανά, φτύνοντας τις επαναλαμβανόμενες ραδιοφωνικές αναλαμπές χιλιοστών του δευτερολέπτου πριν από τη σιωπή και ο κύκλος των 157 ημερών επαναλαμβάνεται.
Ωστόσο, οι γρήγορες ραδιοφωνικές εκρήξεις σημάτων είναι εξαιρετικά μυστηριώδεις και δεν υπάρχει καμία εγγύηση ότι ο κύκλος θα συνεχιστεί. Γι 'αυτό είναι πολύ συναρπαστικό το ότι η πηγή ξεπήδησε πάλι, αμέσως μετά - σύμφωνα με τις προβλέψεις του κύκλου δραστηριότητάς της.
Αυτό υποδηλώνει ότι υπάρχει σημαντική αξία στην παρακολούθηση γνωστών πηγών γρήγορης έκρηξης ραδιοσημάτων - αλλά και στη συνέχιση παρακολούθησης του FRB 121102 για να προσπαθήσουμε να κατανοήσουμε τι θα μπορούσε να προκαλέσει το φαινόμενο.
Μια γρήγορη ανανέωση: οι γρήγορες ραδιοφωνικές εκρήξεις είναι, όπως υποδηλώνει το όνομα, εκρήξεις ραδιοκυμάτων που είναι πολύ γρήγορα, λίγα χιλιοστά του δευτερολέπτου, προέρχονται από γαλαξίες εκατομμύρια έως δισεκατομμύρια έτη φωτός μακριά. Αλλά είναι επίσης εξαιρετικά ισχυροί. Μέσα σε αυτά τα χιλιοστά του δευτερολέπτου, μπορούν να εκφορτίσουν τόσο μεγάλη ισχύ όσο εκατοντάδες εκατομμύρια Ήλιους.
Τις περισσότερες φορές, αναβοσβήνουν μια φορά και δεν έχουμε ακούσει από τότε, καθιστώντας τους αδύνατο να προβλέψουν και πολύ δύσκολο να εντοπιστούν. Και δεν ξέρουμε τι τους προκαλεί, αν και τα πρόσφατα στοιχεία δείχνουν πολύ έντονα έναν τύπο αστεριού νετρονίων που ονομάζεται μαγνήτες.
Ωστόσο, έχουν εντοπιστεί επαναλαμβανόμενες πηγές γρήγορης έκρηξης ραδιοφώνου και αυτές θα μπορούσαν να είναι ένα από τα κλειδιά που βοηθούν τουλάχιστον εν μέρει στην επίλυση του μυστηρίου.
Πριν ανακαλυφθεί ο κύκλος του από τον αστρονόμο του Πανεπιστημίου του Μάντσεστερ Kaustubh Rajwade και την ομάδα του, το FRB 121102 ήταν ήδη διάσημο για το ότι ήταν η πιο ενεργή γρήγορη ραδιοφωνική έκρηξη που ανακαλύφθηκε ακόμη, εκτοξεύοντας επαναλαμβανόμενες εκρήξεις αρκετές φορές από την ανακάλυψή του το 2012.
Επειδή επαναλαμβάνεται, οι αστρονόμοι μπορούσαν να παρακολουθήσουν τη δραστηριότητα και να τον εντοπίσουν σε έναν γαλαξία πηγής. Ήταν η πρώτη γρήγορη ραδιοφωνική έκρηξη που εντοπίστηκε, σε μια περιοχή που σχηματίζει αστέρια σε έναν νάνο γαλαξία 3 δισεκατομμύρια έτη φωτός μακριά.
Η ανακάλυψη της περιοδικότητας στη δραστηριότητά της - βασισμένη σε δεδομένα αξίας πέντε ετών - θα μπορούσε να θέσει ορισμένους σημαντικούς περιορισμούς στο τι θα μπορούσε να είναι.
Για παράδειγμα, τα δυαδικά αρχεία ακτίνων Χ υψηλής μάζας στον Γαλαξία - αυτά που περιέχουν αστέρια νετρονίων - μπορεί να έχουν περιόδους τροχιάς έως εκατοντάδες ημέρες. Ωστόσο, υπάρχουν ορισμένοι τύποι δυαδικών συστημάτων με πολύ μικρότερες περιόδους - αυτά θα μπορούσαν να αποκλειστούν για το 121102 FRB.
Και τώρα, η περιοδικότητα υποστηρίζεται από νέα σύνολα παρατηρήσεων - αν και ο συγχρονισμός ίσως χρειαστεί αναθεώρηση.
Μια ομάδα με επικεφαλής τη Marilyn Cruces του Ινστιτούτου Max Planck για τη Ραδιοαστρονομία ανίχνευσε 36 ριπές από το FRB 121102 χρησιμοποιώντας το Τηλεσκόπιο Effelsberg 100 m από το Σεπτέμβριο του 2017 έως τον Ιούνιο του 2020. Σε συνδυασμό με τα δεδομένα από την έρευνα του Rajwade, η ομάδα προέβη σε περιοδικότητα 161 ημέρες, σε ένα νέο χαρτί προτύπων που ανεβάστηκε στο arXiv.
Αυτό το άρθρο δίνει ημερομηνίες μεταξύ 9 Ιουλίου και 14 Οκτωβρίου 2020 για την ενεργή περίοδο της πηγής.
Αλλά η Cruces και η ομάδα της δεν είναι οι μόνες που ψάχνουν- Μια ομάδα με επικεφαλής τον Pei Wang του Εθνικού Παρατηρητηρίου Αστρονομίας της Κίνας χρησιμοποίησε το ραδιο τηλεσκόπιο Aperture Spherical των πεντακόσιων μέτρων για να παρακολουθεί τη θέση του FRB 121102 σε αρκετές ημερομηνίες μεταξύ Μαρτίου και Αυγούστου 2020.
Από τα μέσα Μαρτίου έως τα τέλη Ιουλίου, δεν εντόπισαν ριπές ραδιοσημάτων. Αλλά στις 17 Αυγούστου, η FAST εντόπισε τουλάχιστον 12 ριπές από το 121102 FRB - υποδηλώνοντας ότι η πηγή βρίσκεται και πάλι σε ενεργό φάση - αν και η ομάδα υπολόγισε μια διαφορετική περιοδικότητα τόσο από την ομάδα του Rajwade όσο και από την ομάδα του Cruces.
"Συνδυάζουμε τις εκρήξεις που συλλέχθηκαν στους Rajwade et al. (2020) και Cruces et al. (2020) με αυτές που πρόσφατα εντοπίστηκαν από το FAST το 2019 και το 2020, και επιτυγχάνουμε μια νέα περίοδο καλύτερης εφαρμογής ~ 156,1 ημερών", έγραψαν στο μια ειδοποίηση που δημοσιεύτηκε στο The Astronomer's Telegram.
Σύμφωνα με τους υπολογισμούς της ομάδας του Wang, η ενεργή φάση πρόκειται να λήξει μεταξύ 31 Αυγούστου και 9 Σεπτεμβρίου 2020. Εάν το FRB 121102 συνεχίσει να δείχνει δραστηριότητα πέρα από αυτές τις ημερομηνίες, αυτό θα μπορούσε να υποδηλώσει ότι είτε η περιοδικότητα δεν είναι πραγματική, είτε ότι έχει εξελιχθεί κάπως , σημείωσαν στην ανάρτησή τους.
Φυσικά, είναι επίσης πιθανό ότι οι υπολογισμοί περιοδικότητας πρέπει να βελτιωθούν. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να συνεχίσουμε να παρακολουθούμε το FRB 121102.