Αυτό καθιστά αυτήν την πρόσφατα δημοσιευμένη εικόνα από το Ευρωπαϊκό Νότιο Παρατηρητήριο ακόμη πιο συναρπαστική, λένε οι ερευνητές σε μια δήλωση. Οι επιστήμονες στο πολύ μεγάλο τηλεσκόπιο (VLT) στην έρημο Atacama της Χιλής κατέλαβαν αυτήν την εικόνα του TYC 8998-760-1, ένα αστέρι 300 ετών φωτός μακριά που μοιάζει με τον δικό μας ήλιο.
Σε τροχιά γύρω από το αστέρι δεν είναι ένας, αλλά δύο γιγαντιαίοι εξωπλανήτες αερίου, καθιστώντας αυτήν την πρώτη εικόνα του είδους του, λέει ο ESO. «Οι εικόνες συστημάτων με πολλαπλούς εξωπλανήτες είναι εξαιρετικά σπάνιες και – μέχρι τώρα– οι αστρονόμοι δεν είχαν παρατηρήσει άμεσα περισσότερους από έναν πλανήτες σε τροχιά γύρω από ένα αστέρι παρόμοιο με αυτό [s] un», γράφει ο ESO σε δήλωση.
Οι ερευνητές ονόμασαν τον μεγαλύτερο εξωπλανήτη, ορατό ως τη φωτεινή κουκκίδα κοντά στο κέντρο της εικόνας, TYC 8998-760-1 b. Ο μικρότερος και περαιτέρω εξωπλανήτης, στην κάτω δεξιά γωνία, ονομάστηκε TYC 8998-760-1 c, αναφέρει η Michelle Starr για το Science Alert. Και οι δύο πλανήτες ξεχωρίζουν για το τεράστιο μέγεθος τους: ο ένας έχει 6 φορές μεγαλύτερη μάζα από τον Δία και ο άλλος έχει 14 φορές μεγαλύτερη μάζα από τον Δία, αναφέρει ο Ashley Strickland για το CNN.
Οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν το όργανο Spopro-Polarimetric High-contrast Exoplanet REsearch (SPHERE) του VLT για να δημιουργήσουν αυτήν την εικόνα, αναφέρει ο George Dvorsky για το Gizmodo. Η συσκευή λειτουργεί «σαν ένα χέρι που εμποδίζει τον Ήλιο», γράφει ο Dvorsky, για να αποκλείσει το έντονο φως του αστεριού και να επιτρέψει στους αστρονόμους να δουν εξωπλανήτες σε τροχιά γύρω.
«Παρόλο που οι αστρονόμοι έχουν εντοπίσει έμμεσα χιλιάδες πλανήτες στον γαλαξία μας, μόνο ένα μικρό μέρος αυτών των εξωπλανητών έχει απεικονιστεί άμεσα», λέει ο Matthew Kenworthy, ερευνητής στο Πανεπιστήμιο του Leiden, σε μια δήλωση του ESO. Αυτός και ο κύριος συγγραφέας Alexander Bohn, επίσης από το Πανεπιστήμιο του Leiden, δημοσίευσε μια εφημερίδα με την εικόνα την περασμένη εβδομάδα στο Astrophysical Journal Letters.
«Οι άμεσες παρατηρήσεις είναι σημαντικές στην αναζήτηση περιβαλλόντων που μπορούν να στηρίξουν τη ζωή», προσθέτει ο Kenworthy.
Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν το πολύ μεγάλο τηλεσκόπιο στη Χιλή για να τραβήξουν την εικόνα
Σε ηλικία μόλις 17 εκατομμυρίων ετών, το TYC 8998-760-1 είναι ακόμη αρκετά νέο για ένα αστέρι, ανά CNN. Το αστέρι μοιάζει με μια «παιδική έκδοση του δικού μας ήλιου», σύμφωνα με δήλωση της NASA. (Ο ήλιος μας είναι περίπου 4,6 δισεκατομμύρια χρόνια.)
Ο Bohn λέει σε μια δήλωση ότι οι επιστήμονες ελπίζουν να μελετήσουν αυτόν τον ήλιο στο μέλλον με το προγραμματισμένο Εξαιρετικά Μεγάλο Τηλεσκόπιο του ESO για να μάθουν περισσότερα για την ιστορία του ηλιακού μας συστήματος.
Όπως αναφέρει ο Dvorsky, οι αστρονόμοι δεν έχουν ακόμη μάθει ακριβώς πώς σχηματίζονται μεγάλοι πλανήτες. Μια θεωρία έχει προτείνει ότι οι μεγάλοι πλανήτες σχηματίζονται κοντά στα αστέρια τους και μετά μεταναστεύουν αργά προς τα έξω. Περαιτέρω μελέτη αυτών των πρόσφατα απεικονιζόμενων εξωπλανητών και του ανάλογου ήλιου τους θα μπορούσε να μας βοηθήσει να καταλάβουμε πώς σχηματίστηκαν πλανήτες όπως ο Δίας και ο Κρόνος.
«Η πιθανότητα μελλοντικά όργανα, όπως αυτά που είναι διαθέσιμα στο [ESO Extremely Large Telescope], θα μπορούν να ανιχνεύουν ακόμη και πλανήτες χαμηλότερης μάζας γύρω από αυτό το αστέρι σηματοδοτεί ένα σημαντικό ορόσημο στην κατανόηση των συστημάτων πολλαπλών πλανητών, με πιθανές επιπτώσεις στην ιστορία του ηλιακού μας συστήματος », λέει ο Bohn
Η VLT δημιούργησε πρόσφατα άλλες εκπληκτικές εικόνες: μόλις τον περασμένο Μάιο, το VLT κυκλοφόρησε εικόνες της «γέννησης» ενός εξωπλανήτη, όπως ανέφερε η Theresa Machemer για το περιοδικό Smithsonian εκείνη την εποχή.