Translate

5G- Γρήγορη ευρυζωνική σύνδεση από την τροχιά των STARLINKS; Νέα δεδομένα λένε ότι το SpaceX μπορεί να το κάνει!!

Earth surrounded by an image representing an Internet satellite network Elon Musk wants to surround the Earth with a constellation of internet satellites, providing fast, low-latency broadband internet service to every person on Earth who wants it. New data from Speedtest.net suggests that he's well on his way to doing just that.             fool.com - 7spymania.com

Ο Elon Musk θέλει να περιβάλλει τη Γη με έναν αστερισμό δορυφόρων του Διαδικτύου, παρέχοντας γρήγορη, ευρυζωνική υπηρεσία διαδικτύου χαμηλής καθυστέρησης σε κάθε

άτομο στη Γη που το θέλει. Νέα δεδομένα από το Speedtest.net υποδηλώνουν ότι είναι έτοιμος να κάνει ακριβώς αυτό.

Γεγονότα και αριθμοί

Ο Musk έχει ήδη σημειώσει πρόοδο προς αυτόν τον στόχο. Η 11η εκκίνηση "Starlink" της SpaceX έβαλε την Τρίτη 58 ακόμη ευρυζωνικούς δορυφόρους διαδικτύου σε τροχιά, αυξάνοντας τον αριθμό των λειτουργικών δορυφόρων σε πιθανώς 650 ή 660 sats. (Κάθε εκκίνηση Starlink μπορεί να μεταφέρει 60 δορυφόρους, αλλά η εταιρεία παραιτήθηκε πρόσφατα από λίγους χρόνους σε κάθε αποστολή σε πελάτες που αναζητούν ridesares σε τροχιά.)

Η εκκίνηση της Τρίτης σηματοδότησε την 98η εκτόξευση του SpaceX και την 95η εκτόξευση Falcon 9. Αφού έδωσε το ωφέλιμο φορτίο του, το πρώτο στάδιο του Falcon 9 προσγειώθηκε στη Γη - η 57η τόσο επιτυχημένη προσγείωση του SpaceX. (Ο συγκεκριμένος ενισχυτής που ξεκίνησε και προσγειώθηκε έχει κάνει έξι τέτοια δρομολόγια μετ 'επιστροφής.) Το SpaceX επίσης "πέτυχε" με επιτυχία και τα δύο μισά φέρινγκ ωφέλιμου φορτίου - ένα κομμάτι εξοπλισμού 3 εκατομμυρίων δολαρίων που μπορεί τώρα να επαναχρησιμοποιηθεί σε μια μελλοντική εκτόξευση.

Ο Musk θέλει τελικά να τοποθετήσει οπουδήποτε από 12.000 έως 42.000 δορυφόρους σε τροχιά. Μόνο 800 περίπου, ωστόσο, θα πρέπει να αρκούν για να προσφέρουν μέτρια κάλυψη στα περισσότερα μέρη του πλανήτη - ο Musk είναι πλέον πάνω από το 80% του στόχου του να καλύψει τη Γη σε ευρυζωνικές συνδέσεις.

Πριν το κάνει αυτό, ωστόσο, θα θέλει να επικεντρωθεί στην παροχή διαδικτύου στην Αμερική.

Επιχορήγηση 16 δισεκατομμυρίων δολαρίων για το SpaceX

Όπως συζητήσαμε τον Ιούνιο, η FCC έδωσε στο SpaceX το πράσινο φως για να ανταγωνιστεί για το σύνολο ή μέρος των 16 δισεκατομμυρίων δολαρίων για να κερδίσει στο πλαίσιο του διαγωνισμού του Rural Digital Opportunity Fund (RDOF). Σύμφωνα με το RDOF, η FCC θα επιλέξει μία ή περισσότερες εταιρείες για την παροχή "ευρυζωνικών δικτύων ταχύτητας gigabit" σε "μη διατηρημένες αγροτικές περιοχές" της Αμερικής.

Για να κερδίσει ακόμη και ένα κομμάτι αυτής της επιχείρησης, το SpaceX πρέπει να αποδείξει ότι μπορεί να παρέχει διαδικτυακή υπηρεσία από τροχιά ισοδύναμη με υπηρεσίες που εκτελούνται μέσω επίγειων καλωδιακών υπηρεσιών όπως η Comcast. Συγκεκριμένα, το SpaceX πρέπει να αποδείξει ότι τα σήματα που αποστέλλονται μέσω των δορυφόρων του Starlink έχουν καθυστέρηση μικρότερη από 100 χιλιοστά του δευτερολέπτου (γνωστός και ως "lag" ή "ping") μεταξύ της αποστολής μιας εντολής (για παράδειγμα, "αγοράστε τώρα") και μια απάντηση που ελήφθη: "κέρδισες!"

Όπως ανέφερε η Ars Technica νωρίτερα αυτήν την εβδομάδα, οι πελάτες του Διαδικτύου που επέλεξαν να δοκιμάσουν beta το δίκτυο Starlink του SpaceX έχουν ping στο speedtest.net για να μάθουν τις ταχύτητες των συνδέσεων που λαμβάνουν από το Starlink και δημοσιεύοντας τα αποτελέσματα στο Reddit.

Τι έχουν ανακαλύψει;

Μέχρι στιγμής, τα αποτελέσματα δείχνουν ότι οι χρήστες Starlink μπορούν να αναμένουν ταχύτητες λήψης διαδικτύου οπουδήποτε από 11 megabit ανά δευτερόλεπτο (Mbps) έως 60 Mbps και ταχύτητες μεταφόρτωσης 5 Mbps έως 18 Mbps. Στην καλύτερη περίπτωση, αυτοί οι αριθμοί είναι μόλις το 6% των ταχυτήτων 1 gig (1 Gbps) που η FCC θέλει να υποσχεθεί βάσει του RDOF. Όμως, δεδομένου ότι το Starlink εξακολουθεί να είναι μόνο το 80% του τρόπου για να έχετε αρκετά καθίσματα για "μέτρια" ικανότητα, είναι ακόμα εντυπωσιακό. (Και όπως σημειώνει ο Ars, ακόμη και τα 60 Mbps είναι πολύ πιο γρήγορο Διαδίκτυο από ό, τι πολλοί αγροτικοί πελάτες έχουν πρόσβαση σήμερα.)

Ίσως το πιο σημαντικό, το SpaceX και το Starlink φαίνεται να έχουν ξεκαθαρίσει τη γραμμή FCC για να συμμετάσχουν στο διαγωνισμό RDOF. Αν θυμάστε, το FCC ήταν δύσπιστο για την ικανότητα του SpaceX να παρέχει ταχύτητες υστέρησης κάτω των 100 από το διάστημα και υποσχέθηκε να εφαρμόσει "πολύ στενό έλεγχο" στην απόδοση του SpaceX. Ο Ars, ωστόσο, λέει ότι η Starlink προσφέρει ρυθμούς ping οπουδήποτε από 94 ms (ήδη κάτω από 100) μέχρι τα 31 ms.

Τι ακολουθεί

Όσον αφορά την καταλληλότητα για διαγωνισμό για το RDOF και τα 16 δισεκατομμύρια δολάρια της FCC, μοιάζει πολύ με την "αποστολή που ολοκληρώθηκε" για το SpaceX. Προς τα εμπρός, η εταιρεία θα στοχεύει να μειώσει το ποσοστό καθυστέρησης κάτω από τα 20 ms, αυξάνοντας ταυτόχρονα την ταχύτητα λήψης του διαδικτύου προς 1 Gbps. Και με την πάροδο του χρόνου, το SpaceX ελπίζει ότι αυτά τα επίπεδα απόδοσης θα το κερδίσουν έως και 5 εκατομμύρια πελάτες δορυφορικού διαδικτύου ευρείας ζώνης στις ΗΠΑ. Με φημολογούμενο μηνιαίο κόστος εξυπηρέτησης 80 $, φορές 12 μήνες το χρόνο, η Starlink επομένως φαίνεται να κινείται προς 4,8 δισεκατομμύρια δολάρια ετήσια ροή εσόδων για το SpaceX.

Τι σημαίνει όλα για το SpaceX;

Όταν θεωρείτε ότι θα χρειαζόταν η SpaceX να εκτοξεύει σχεδόν 80 πυραύλους ετησίως με κόστος εκτόξευσης 62 εκατομμύρια δολάρια το καθένα για να δημιουργήσει παρόμοια έσοδα από την εκτόξευση στο διάστημα, είναι εύκολο να δούμε πώς το Starlink θα μπορούσε σύντομα να γίνει ο βασικός οδηγός εσόδων του SpaceX - και ένας σπουδαίος υποψήφιος για ένα IPO.

The Motley Fool has a disclosure policy.                            fool.com - 7spymania.com

Τεχνική υποστήριξη, κατασκευή ιστοσελίδας: Charles Bukowski(7SPY), e-mail: spy7ross7@gmail.com