Translate

Οι αστρονόμοι αποκαλύπτουν την πρώτη άμεση εικόνα των πλανητών γύρω από ένα αστέρι που μοιάζει με τον ήλιο VID

main article image

sciencealert. - 7spymania/  -- Μόλις πάνω από 300 έτη φωτός είναι ένα αστέρι που μοιάζει πολύ με μια πολύ νέα έκδοση του Ήλιου μας, με πολλούς εξωπλανήτες σε τροχιά γύρω από αυτό. Αυτό είναι ένα ενδιαφέρον εύρημα από μόνο του. Αλλά αυτό που κάνει το σύστημα πραγματικά εκθαμβωτικό είναι ότι μόλις έγινε το πρώτο του είδους του που απεικονίστηκε άμεσα, πλανήτες και όλα.

Τη νύχτα της 16ης Φεβρουαρίου 2020, οι αστρονόμοι που χρησιμοποίησαν το πολύ μεγάλο τηλεσκόπιο στη Χιλή κατάφεραν να λάβουν άμεσες παρατηρήσεις δύο τεράστιων εξωπλανητών σε εξαιρετικά μεγάλες τροχιές γύρω από το αστέρι με το όνομα TYC 8998-760-1.

Η άμεση απεικόνιση των εξωπλανητών είναι δύσκολη, τουλάχιστον. Είναι πολύ αμυδρό σε σύγκριση με τα αστέρια τους και πολύ μακριά από εμάς. Οι περισσότεροι από τους 4.000 εξωπλανήτες που έχουν επιβεβαιωθεί μέχρι σήμερα εντοπίστηκαν μόνο μέσω έμμεσων μέσων - όπως εξασθενημένες, τακτικές πτώσεις στο φως του αστεριού καθώς ο εξωπλανήτης περνά μπροστά του, ή μια μικρή ταλάντωση στη θέση του αστεριού λόγω της βαρύτητας του εξωπλανήτη.

Επειδή αυτά τα σήματα είναι πιο εύκολο να εντοπιστούν όταν ο πλανήτης είναι πολύ μεγάλος και πολύ κοντά στο αστέρι, η πλειονότητα των επιβεβαιωμένων εξωπλανητών είναι μεγάλοι και σε στενές τροχιές. Όμως, οι εξωπλανήτες σε πολύ κοντινές τροχιές είναι δύσκολο να απεικονιστούν άμεσα, επειδή τείνουν να ξεχωρίζουν σε μεγάλο βαθμό από τα αστέρια τους. και οι πλανήτες που βρίσκονται σε τροχιά από απόσταση σε παλαιότερα συστήματα είναι πολύ δροσεροί για ανίχνευση υπέρυθρων.

Μέχρι σήμερα, μόνο μερικές δεκάδες εξωπλανήτες έχουν απεικονιστεί άμεσα, και μόνο δύο άλλα συστήματα πολλαπλών πλανητών - και τα δύο γύρω από αστέρια πολύ διαφορετικά από τον Ήλιο.

Αλλά πέρυσι, χρησιμοποιώντας την άμεση απεικόνιση, μια ομάδα αστρονόμων με επικεφαλής τον Alexander Bohn του Πανεπιστημίου Leiden στις Κάτω Χώρες βρήκε έναν ασυνήθιστο πλανήτη σε τροχιά γύρω από το TYC 8998-760-1.

Ήταν ένας γίγαντας αερίου περίπου 14 φορές τη μάζα του Δία, σε τροχιά γύρω από το αστέρι σε απόσταση περίπου 160 αστρονομικών μονάδων. Για να το θέσουμε σε προοπτική, ο Πλούτωνας περιστρέφεται γύρω από τον Ήλιο σε μια μέση απόσταση 39 αστρονομικών μονάδων.

Έτσι ο Bohn και οι συνάδελφοί του αποφάσισαν να ρίξουν μια πιο προσεκτική ματιά, χρησιμοποιώντας το όργανο SPHERE που απεικονίζει τον εξωπλανήτη Very Large Telescope. Πήραν αρκετές παρατηρήσεις τον τελευταίο χρόνο και τις πρόσθεσαν σε δεδομένα που χρονολογούνται από το 2017.

Όταν συγκεντρώθηκαν όλα τα δεδομένα, έκπληξαν. Διαυγές και φωτεινό, υπήρχε ο εξωπλανήτης που περίμεναν να δουν, TYC 8998-760-1 b. Όμως, σε πολύ μεγαλύτερη απόσταση 320 αστρονομικών μονάδων, οι αστρονόμοι βρήκαν μια άλλη φωτεινή κουκκίδα.

Η προσεκτική ανάλυση και σύγκριση των εικόνων που ελήφθησαν σε διαφορετικές στιγμές αποκάλυψε ότι αυτό δεν ήταν αστέρι ή δυσλειτουργία, αλλά ένας δεύτερος, μικρότερος εξωπλανήτης, που χρονολογεί περίπου έξι φορές τη μάζα του Δία. Ονομάστηκε TYC 8998-760-1 c.

"Η ομάδα μας κατάφερε τώρα να πάρει την πρώτη εικόνα δύο γιγαντιαίων συντρόφων φυσικού αερίου που βρίσκονται σε τροχιά γύρω από ένα νεαρό, ηλιακό ανάλογο", δήλωσε η αστρονόμος Maddalena Reggiani της KU Leuven στο Βέλγιο.

Τέτοιες εικόνες δεν είναι απλώς θαυμάσια επιτεύγματα της επιστήμης και της τεχνολογίας, αλλά μπορούν επίσης να μας βοηθήσουν να κατανοήσουμε καλύτερα τα πλανητικά συστήματα.

Πρώτον, το TYC 8998-760-1 είναι νεαρό, ηλικίας μόλις 16,7 εκατομμυρίων ετών. Μελετώντας τους εξωπλανήτες που περιστρέφονται γύρω από νεαρά αστέρια που μοιάζουν με τον Ήλιο μπορούν να μας δώσουν πολύτιμη εικόνα για τον σχηματισμό πλανητικών συστημάτων όπως τα δικά μας.

Η τροχιακή απόσταση που ανίχνευσε η ομάδα είναι ήδη αρκετά ενδιαφέρουσα, επειδή ένα μοντέλο σχηματισμού πλανητικών συστημάτων υποδηλώνει ότι οι γιγαντιαίοι πλανήτες σχηματίζονται σε απόσταση πριν μεταναστεύσουν προς τα μέσα προς το αστέρι τους.

Για μια άλλη, οι άμεσες εικόνες των εξωπλανητών μπορούν να μας βοηθήσουν στην αναζήτηση της κατοικησιμότητας. Λεπτομερείς φασματοσκοπικές εικόνες - διασπώντας το φάσμα του φωτός που αντανακλάται από έναν εξωπλανήτη - μπορούν να αποκαλύψουν την παρουσία μιας ατμόσφαιρας, ακόμη και τη σύνθεση αυτής της ατμόσφαιρας. Η φωτομετρία, ή η μελέτη της φωτεινότητας και της μεταβλητότητας των εξωπλανητών, μπορεί να αποκαλύψει πληροφορίες σχετικά με την κάλυψη και την αφθονία του νέφους.

Δεν είμαστε ακόμα αρκετά σε αυτό το στάδιο, αλλά μελλοντικά όργανα, όπως το διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb και το εξαιρετικά μεγάλο τηλεσκόπιο που βασίζεται στο έδαφος του Ευρωπαϊκού Νότιου Παρατηρητηρίου, θα πρέπει να είναι αρκετά ευαίσθητα για να αρχίσουν να πραγματοποιούν τέτοιες ανιχνεύσεις.

Και θα μπορούσαν ακόμη και να βρουν μικρότερους, πιο κοντινούς πλανήτες σε αυτό το σύστημα που μπορεί να έχει χάσει η SPHERE.

"Η πιθανότητα ότι μελλοντικά όργανα, όπως αυτά που είναι διαθέσιμα στο Εξαιρετικά Μεγάλο Τηλεσκόπιο, θα μπορούν να ανιχνεύουν ακόμη και πλανήτες χαμηλότερης μάζας γύρω από αυτό το αστέρι σηματοδοτεί ένα σημαντικό ορόσημο στην κατανόηση των συστημάτων πολλαπλών πλανητών, με πιθανές επιπτώσεις στην ιστορία μας Ηλιακό σύστημα ", είπε ο Bohn.

Η έρευνα δημοσιεύθηκε στο The Astrophysical Journal Letters.

Τεχνική υποστήριξη, κατασκευή ιστοσελίδας: Charles Bukowski(7SPY), e-mail: spy7ross7@gmail.com