Translate

To Starlink παρεμπόδισε μια όμορφη εικόνα του Comet Neowise. vid


sciencealert.com - 7spymania - -Ο αυξανόμενος αστερισμός δορυφόρων του Διαδικτύου του Elon Musk στέλνει ραβδώσεις έντονου φωτός σε νυχτερινούς ουρανούς σε όλο τον κόσμο. Ακόμα και ο μεγαλύτερος κομήτης που πέρασε τη Γη μέσα σε 25 χρόνια δεν γλιτώσε.
Μια εντυπωσιακή φωτογραφία που δείχνει το Comet Neowise πίσω από αυτές τις ραβδώσεις φωτός δείχνει πόσο εύκολα οι δορυφόροι μπορούν να εμφανίσουν παρατηρήσεις μακρινών αντικειμένων στο διάστημα.

Το δορυφορικό έργο, που ονομάζεται Starlink, είναι το σχέδιο της εταιρείας Musk να καλύψει τη Γη σε δορυφορικό internet υψηλής ταχύτητας. Ωστόσο, η προσπάθεια προκάλεσε κριτική από επαγγελματίες και ερασιτέχνες αστρονόμους, επειδή οι φωτεινοί δορυφόροι μπορούν να καταστρέψουν τον ουρανό και να διαταράξουν τις παρατηρήσεις των τηλεσκοπίων.

Αυτό συνέβη στον αστροφωτογράφο Daniel López στις 21 Ιουλίου, όταν φωτογράφισε τον Comet Neowise πριν πετάξει εκτός θέασης για άλλα 6.800 χρόνια. Μοιράστηκε την προκύπτουσα εικόνα στη σελίδα Facebook της εταιρείας φωτογραφίας του, El Cielo de Canarias, λέγοντας ότι ήταν κρίμα να βλέπουμε τους δορυφόρους να προσβάλλουν ένα τέτοιο θέαμα.

Η φωτογραφία του López είναι μια σύνθεση 17 εικόνων που έχουν ληφθεί σε διάστημα 30 δευτερολέπτων. Κάθε εικόνα ήταν μακρά έκθεση, που σημαίνει ότι κατέλαβε τον κομήτη για αρκετά δευτερόλεπτα.

Η αστρονόμος Julien Girard μοιράστηκε την εικόνα στο Twitter, λέγοντας ότι οι δορυφόροι είχαν «εντελώς φονίσει» τον κομήτη.

"Δύο από τις φωτογραφίες μου την άλλη νύχτα βομβαρδίστηκαν επίσης από ένα Starlink", είπε ο Girard.

Ο López μοιράστηκε επίσης το βίντεο με την πάροδο του χρόνου πίσω από την εικόνα.

Πρόσθεσε ότι ίχνη από τους δορυφόρους ήταν ορατά σε 20 από τις εικόνες του.

Επειδή είναι μια σύνθετη φωτογραφία με χρονική παρέλευση, η εικόνα δεν δείχνει τι θα δείτε με γυμνό μάτι. Αλλά αυτό δείχνει γιατί πολλοί αστρονόμοι ανησυχούν για την απειλή που θέτουν οι αστερισμοί δορυφόρου όπως ο Starlink στην επίγεια αστρονομία.

Πάρα πολλοί δορυφόροι θα μπορούσαν να μπλοκάρουν την αστρονομία στη Γη
Οι εικόνες μεγάλης έκθεσης αποτελούν κρίσιμο μέρος της μελέτης μακρινών αντικειμένων στον νυχτερινό ουρανό. Τα τηλεσκόπια στη Γη παρακολουθούν ουράνιους στόχους για ώρες, δημιουργώντας αργά μια λεπτομερή εικόνα που προσφέρει πλούσια δεδομένα αστρονόμων.

Αλλά ένας δορυφόρος Starlink με χαμηλό χρονικό διάστημα μπορεί να καταστρέψει αυτό το είδος της έρευνας δημιουργώντας μια μακρά σειρά στην εικόνα και αποκλείοντας τα αντικείμενα που θέλουν να μελετήσουν οι αστρονόμοι.

"Σε αυτά τα δύο δευτερόλεπτα, μια ολόκληρη έκθεση 10 ή 15 λεπτών καταστρέφεται", δήλωσε ο αστρονόμος Jonathan McDowell στο Business Insider τον Ιούνιο.

Το SpaceX μοιράζεται τα δεδομένα τροχιάς της Starlink με αστρονόμους, ώστε να μπορούν να προγραμματίσουν τις παρατηρήσεις του τηλεσκοπίου γύρω από τις κινήσεις των δορυφόρων. Η απενεργοποίηση της κάμερας εν συντομία καθώς ο δορυφόρος περνά από πάνω μπορεί να σώσει μια εικόνα μεγάλης έκθεσης.

Αλλά οι φιλοδοξίες του Musk θα μπορούσαν να καταστήσουν σχεδόν αδύνατο να αποφευχθούν οι γρήγοροι δορυφόροι. Η SpaceX έχει ζητήσει άδεια από την κυβέρνηση να βάλει συνολικά 42.000 δορυφόρους σε τροχιά για να σχηματίσει έναν "μεγαστοστερισμό" γύρω από τη Γη.

"Αν έρχονται όλη την ώρα, τότε το να γνωρίζεις πότε έρχονται δεν είναι χρήσιμο", δήλωσε ο McDowell. Ακόμα και τώρα, πρόσθεσε, μερικές φορές οι αστρονόμοι δεν μπορούν να αποφύγουν τους φωτοβομβιστές.

Η SpaceX δεν είναι η μόνη εταιρεία που κατασκευάζει έναν τεράστιο στόλο δορυφόρων. Εταιρείες όπως το OneWeb και το Amazon έχουν παρόμοιες φιλοδοξίες.
5f2099194dca680e697f4caa
Ίχνος δορυφόρων Starlink μπροστά από το Comet Neowise. (Ντάνιελ Λόπεζ)

"Ο ουρανός δεν θα είναι όπως ήταν εδώ και εκατομμύρια χρόνια. Χιλιάδες κουκκίδες θα εμφανιστούν και θα εξαφανιστούν στο νυχτερινό ουρανό", δήλωσε ο Λόπες στο Γκίζμοδο. «Προσωπικά πιστεύω ότι εάν δεν αναληφθεί δράση, θα είναι το τέλος της αστρονομίας, όπως το γνωρίζουμε από την επιφάνεια της Γης».

Οι επαγγελματίες αστρονόμοι έχουν δώσει επίσης τρομερές προειδοποιήσεις

"Ο νυχτερινός ουρανός είναι για όλους. Έχει ελεγχθεί και χρησιμοποιείται εδώ και χιλιετίες", δήλωσε ο Girard. «Πρέπει να το εκτιμούμε και να το προστατεύουμε όπως και η Γη μας».

Αυτό το άρθρο δημοσιεύθηκε αρχικά από το Business Insider. - .sciencealert.com - 7spymania.blogspot.com/
Τεχνική υποστήριξη, κατασκευή ιστοσελίδας: Charles Bukowski(7SPY), e-mail: spy7ross7@gmail.com