Translate

Το SpaceX κοινοποιεί βίντεο του πρώτου διπλού φέρινγκ του Falcon 9


spaceflightnow -/7spymania.  - Τα δύο σκάφη ανάκτησης φέρινγκ φορτίου γρήγορου ελιγμού της SpaceX βρισκόταν στο σωστό μέρος τη σωστή στιγμή τη Δευτέρα για να πιάσουν και τα δύο μισά του περιβλήματος της μύτης που εκτοξεύτηκαν από έναν πύραυλο Falcon 9 που ανέβηκε σε τροχιά με τον στρατιωτικό δορυφόρο επικοινωνίας Anasis 2 της Νότιας Κορέας.
Η εταιρεία εκτόξευσης που εδρεύει στην Καλιφόρνια κυκλοφόρησε ένα ζευγάρι βίντεο την Τρίτη στο Twitter, όπου προβάλλονται απόψεις από κάθε ένα από τα σκάφη ανάκτησης του φέρινγκ, καθώς τα πλοία κατευθύνθηκαν κάτω από τα κελύφη των καλυμμάτων που κατεβαίνουν κάτω από αλεξίπτωτο περίπου 40 λεπτά μετά την απογείωση του Falcon 9 από το Cape Canaveral.

Τα δίδυμα πλοία ανάκτησης, με την ονομασία «Ms. Δέντρο »και« κα. Αρχηγός, "βρισκόταν περίπου 480 μίλια (775 χιλιόμετρα) ανατολικά του Ακρωτηρίου Κανάβεραλ στον Ατλαντικό Ωκεανό για την αποστολή της Δευτέρας.

Ο πύραυλος Falcon 9 απογειώθηκε από το Cape Canaveral στις 5:30 μ.μ. EDT (2130 GMT) Δευτέρα με το Anasis 2, τον πρώτο ειδικό στρατιωτικό δορυφορικό επικοινωνία της Νότιας Κορέας. Στο δρόμο προς την τροχιά, ο εκτοξευτής έφυγε από το ενισχυτικό του πρώτου σταδίου, το οποίο κατέβηκε πίσω στη Γη για μια προσγείωση στο αεροσκάφος του SpaceX στον Ατλαντικό Ωκεανό.

Λίγες στιγμές αργότερα, το άνω στάδιο του Falcon 9 ανάφλεξε και στη συνέχεια απελευθέρωσε τον κωνικό μύτη που μοιάζει με clamshell που προστατεύει τον δορυφόρο Anasis 2 από αεροδυναμικές δυνάμεις και ροή αέρα κατά τα πρώτα λεπτά της πτήσης. Εκείνη την εποχή, ο πύραυλος πετούσε σε υψόμετρο περίπου 68 μίλια, ή 110 χιλιόμετρα, πάνω από τα πυκνότερα στρώματα της ατμόσφαιρας.

Το πρώτο στάδιο έκανε ελιγμούς πίσω στη Γη χρησιμοποιώντας μια σειρά προωστικών εγκαυμάτων των κύριων κινητήρων του, επιτρέποντάς του να στοχεύει το touchdown στην πλατφόρμα προσγείωσης SpaceX. Το booster έκανε τη δεύτερη εκτόξευσή του μετά την πρώτη χρήση που βοήθησε στην εκτόξευση αστροναυτών της NASA στο διαστημικό σκάφος του Crew Dragon του SpaceX στις 30 Μαΐου.

Η επανέναρξη του πρώτου σταδίου τη Δευτέρα - 51 ημέρες μετά την αποστολή της στις 30 Μαΐου - σηματοδότησε τη συντομότερη εναλλαγή μεταξύ των πτήσεων ενός ενισχυτή Falcon 9.

Τα κελύφη του Falcon 9 επιστρέφουν στη Γη με πιο ανεπιτήδευτο τρόπο, χρησιμοποιώντας προωθητήρες κρύου αερίου για να προσανατολιστούν για την ανάπτυξη ενός κατευθυνόμενου αλεξίπτωτου ή παραφλού, για να επιβραδυνθούν πριν φτάσουν στον ωκεανό.

Τα σκάφη ανάκτησης φέρινγκ είναι εξοπλισμένα με ένα τεράστιο δίχτυ για να πιάσουν τα μισά φτερά. Η SpaceX έχει πιάσει ένα κέλυφος φέρινγκ σε προηγούμενες αποστολές - και έσβησε το άλλο μισό από τον ωκεανό - αλλά το επίτευγμα της Δευτέρας ήταν η πρώτη φορά που η εταιρεία πέτυχε και τα δύο κομμάτια του φέρινγκ στην ίδια εκτόξευση.

Η πρόσδεση του φέρινγκ με το δίχτυ βοηθά στη μείωση της μόλυνσης από το θαλασσινό νερό, διευκολύνοντας την ανακαίνιση του κώνου της μύτης για επαναχρησιμοποίηση σε μελλοντικές πτήσεις.
SpaceX’s Falcon 9 rocket takes off from Cape Canaveral’s Complex 40 launch pad Monday with South Korea’s Anasis 2 satellite. The South Korean flag is seen emblazoned on the Falcon 9’s payload fairing. Credit: SpaceX

 Η εταιρεία θέλει να επαναχρησιμοποιεί τακτικά το φέρινγκ, θεωρώντας το ως το επόμενο βήμα στη μείωση του κόστους εκτόξευσης μετά την απόδειξη της προσγείωσης και της επαναχρησιμοποίησης των σταδίων αναβάθμισης Falcon. Τα κελύφη του φέρινγκ που πέταξαν στην αποστολή της Δευτέρας ήταν ολοκαίνουργια.

Το φέρινγκ του Falcon 9 έχει ύψος περίπου 43 πόδια (13,1 μέτρα) και έχει διάμετρο περίπου 17 πόδια (5,2 μέτρα).

Η SpaceX ξαναχρησιμοποίησε ένα φέρινγκ για πρώτη φορά σε μια εκτόξευση Falcon 9 τον περασμένο Νοέμβριο, μεταφέροντας 60 από τους δορυφορικούς ευρυζωνικούς δορυφόρους της εταιρείας σε τροχιά. Από τότε η εταιρεία επανέλαβε το επίτευγμα.

Άλλοι πάροχοι εκτόξευσης διαθέτουν το φέρινγκ, αλλά η SpaceX άρχισε να χρησιμοποιεί ένα ταχέως κινούμενο σκάφος για να κατευθυνθεί κάτω από ένα φέρινγκ μετά από τις εκκινήσεις του από την Καλιφόρνια στις αρχές του 2018. Οι προσπάθειες καταγράφουν μια σειρά σχεδόν παραλείψεων, ωθώντας τους μηχανικούς να αξιολογήσουν τις επαναχρησιμοποιούμενες εκθέσεις που έπεσαν στο η θάλασσα.

Από τότε η SpaceX πρόσθεσε ένα δεύτερο σκάφος ανάκτησης φέρινγκ στον στόλο του και μετέφερε τα σκάφη που αλιεύουν φέρινγκ στη Φλόριντα, όπου η εταιρεία έχει υψηλότερο ποσοστό εκτόξευσης.

Το πρώτο φέρινγκ που το SpaceX επαναχρησιμοποίησε τον περασμένο Νοέμβριο ανακτήθηκε από τον ωκεανό μετά από μια εκτόξευση Falcon Heavy τον Απρίλιο του 2019.

Ο Elon Musk, ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της SpaceX, δήλωσε στους δημοσιογράφους το 2018 ότι κάθε νέο φέρινγκ κοστίζει περίπου 6 εκατομμύρια δολάρια.

Τεχνική υποστήριξη, κατασκευή ιστοσελίδας: Charles Bukowski(7SPY), e-mail: spy7ross7@gmail.com