Η NASA θα προσπαθήσει σύντομα να πετάξει ένα ελικόπτερο πάνω από τον Άρη: "Είναι πραγματικά σαν τη στιγμή των αδελφών Wright"
Με οκτώ επιτυχημένες προσγειώσεις στον Άρη, η NASA αναβαθμίζει το διαστημικό σκάφος Perseverance. Σε αναχώρηση για αυτή την εβδομάδα, ο νεότερος rover παίρνει ένα ελικόπτερο για μια δοκιμαστική πτήση.
Το ελικόπτερο 4 λιβρών, το Ingenuity, θα ταξιδέψει στον Άρη σφίγγοντας την κοιλιά του rover και, λίγους μήνες μετά το touchdown, θα προσπαθήσει να πετάξει σόλο. Μόλις πέσει στην επιφάνεια του Άρη, το Ingenuity θα ξεκινήσει σαν ένα πουλί μωρού, ανεβαίνοντας 10 πόδια στην εξαιρετικά λεπτή ατμόσφαιρα του πλανήτη και πετώντας προς τα εμπρός μέχρι 6 πόδια. Με κάθε προσπάθεια, θα προσπαθήσει να πάει λίγο πιο ψηλά και πιο μακριά.
"Είναι πραγματικά σαν τη στιγμή των αδελφών Wright", δήλωσε ο διευθυντής του έργου MiMi Aung. Έχει ένα μήνα για να συμπιέσει όσο το δυνατόν περισσότερους ελικοπτέρους λυκίσκου προτού το rover προχωρήσει σε πιο πιεστική γεωλογική εργασία. Το μέλλον θα μπορούσε να δει ελικόπτερα επόμενης γενιάς να εντοπίζουν μακρινές περιοχές του Άρη για αστροναύτες ή ακόμα και ρομπότ.
Το Perseverance διαθέτει την τελευταία τεχνολογία προσγείωσης, καθώς και τις περισσότερες κάμερες και μικρόφωνα που συγκεντρώθηκαν ποτέ για να καταγράψουν τα αξιοθέατα και τους ήχους του Άρη. Τα εξαιρετικά απολυμαντικά δείγματα σωλήνων επιστροφής - για πετρώματα που θα μπορούσαν να συγκρατήσουν στοιχεία της προηγούμενης ζωής του Άρη - είναι τα καθαρότερα αντικείμενα που έχουν δεσμευτεί ποτέ για το διάστημα.
Η τρίτη και τελευταία αποστολή αυτού του καλοκαιριού στον Άρη - μετά από τον τροχία της 'Ελπίδας' των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και το 'σύνθετο της Κίνας για την ουράνια αλήθεια' - orbiter-rover combo - ξεκινά με μια εκτόξευση που έχει προγραμματιστεί για την Πέμπτη το πρωί από το Cape Canaveral.
Όπως και τα άλλα διαστημόπλοια, η επιμονή θα πρέπει να φτάσει στον κόκκινο πλανήτη τον επόμενο Φεβρουάριο μετά από ένα ταξίδι που διαρκεί επτά μήνες και περισσότερα από 300 εκατομμύρια μίλια.
Ακολουθεί μια ματιά στο Perseverance:
''Επιμονή εναντίον περιέργειας''
Το εξακύλινδρο Perseverance σε μέγεθος αυτοκινήτου είναι ένα αντίγραφο του Rios Curiosity της NASA, που κρυώνει τον Άρη από το 2012, αλλά με περισσότερες αναβαθμίσεις και χύμα. Ο ρομποτικός βραχίονας των 7 ποδιών έχει ισχυρότερο κράτημα και μεγαλύτερο τρυπάνι για τη συλλογή δειγμάτων βράχου και είναι γεμάτος με 23 κάμερες, οι περισσότερες από τις οποίες είναι έγχρωμες, καθώς και δύο ακόμη στο Ingenuity, το ελικόπτερο ωτοστόπ. Οι κάμερες θα προσφέρουν την πρώτη ματιά ενός αλεξίπτωτου που διογκώνεται ανοιχτό στον Άρη, με δύο μικρόφωνα που αφήνουν τους Earthlings να παρακολουθούν για πρώτη φορά. Μόλις φιλοξενήσει ένα δέλτα ποταμού και μια λίμνη, ο κρατήρας Jezero είναι ο πιο ριψοκίνδυνος τόπος προσγείωσης της NASA, αλλά λόγω ογκόλιθων και απότομων βράχων, που ελπίζουμε ότι αποφεύγονται από τα συστήματα πλοήγησης του διαστημικού σκάφους. Η επιμονή έχει μεγαλύτερη ικανότητα αυτο-οδήγησης, έτσι ώστε να καλύπτει περισσότερο έδαφος από την περιέργεια. Οι βελτιώσεις δημιουργούν υψηλότερη τιμή αποστολής: σχεδόν 3 δισεκατομμύρια δολάρια.
Συλλογή δειγμάτων
Η ''επιμονή'' θα τρυπήσει σε βράχια που πιθανότατα θα κρατήσει σημάδια της αρχαίας ζωής και θα συγκρατήσει τη συλλογή στο έδαφος για να περιμένει ένα μελλοντικό rover. Σαράντα τρεις σωλήνες δείγματος βρίσκονται πάνω σε αυτό το rover, καθένας από τους οποίους καθαρίστηκε σχολαστικά και ψήθηκε για να αφαιρεθούν τα γήινα μικρόβια. Η NASA θέλει να αποφύγει την εισαγωγή οργανικών μορίων από τη Γη στα δείγματα του Άρη που επιστρέφουν. Κάθε σωλήνας μπορεί να χωρέσει μισή ουγγιά (15 γραμμάρια) δειγμάτων πυρήνα και ο στόχος είναι να συγκεντρωθούν περίπου μια λίβρα (0,5 κιλά) συνολικά για επιστροφή στη Γη. Η NASA ελπίζει να ξεκινήσει την αποστολή παραλαβής το 2026 και να πάρει τα δείγματα στη Γη έως το 2031 - το συντομότερο.
Ανθρώπινα οφέλη
Εκτός από το ελικόπτερο, το Perseverance πραγματοποιεί και άλλα πειράματα που θα μπορούσαν να ωφελήσουν άμεσα τους αστροναύτες στον Άρη. Ένα όργανο μεγέθους μπαταρίας αυτοκινήτου θα καλύψει το ατμοσφαιρικό διοξείδιο του άνθρακα σε οξυγόνο, ένα βασικό συστατικό για προωθητικά πυραύλων και αναπνευστικά συστήματα. Ένα άλλο όργανο, που πέφτει με λέιζερ για να εντοπίσει οργανικά μόρια και μέταλλα, μεταφέρει δείγματα υλικού διαστήματος. Η NASA θέλει να δει πώς τα υφάσματα αντέχουν στο σκληρό περιβάλλον του Άρη. Θα είναι το 2030 στην καλύτερη περίπτωση, σύμφωνα με τη NASA, πριν οι αστροναύτες ταξιδεύουν στον Άρη.
Δροσερά stowaways
Ένα ζευγάρι μετεωρίτες από τον Άρη κατευθύνονται επιτέλους στο σπίτι, ή τουλάχιστον κομμάτια από αυτά για να χρησιμοποιηθούν ως στόχοι βαθμονόμησης από όργανα λήψης λέιζερ πάνω στο Perseverance. Άλλα δροσερά stowaways: τσιπ σιλικόνης που φέρουν τα ονόματα σχεδόν 11 εκατομμυρίων ανθρώπων που έχουν εγγραφεί, καθώς και μια μικρή πλάκα που δείχνει τη Γη και τον Άρη σε αντίθετες πλευρές του ήλιου με το μήνυμα "εξερεύνηση ως ένα" στον κώδικα Μορς που μπαίνει στις ηλιακές ακτίνες . Υπάρχει επίσης μια πινακίδα που αποτίει φόρο τιμής στους ιατρούς στις πρώτες γραμμές της πανδημίας. Το coronavirus εμποδίζει εκατοντάδες επιστήμονες και άλλα μέλη της ομάδας να ταξιδέψουν στο Cape Canaveral για την έναρξη.
"Επτά λεπτά τρόμου"
Οι επιστήμονες και οι μηχανικοί της NASA το αποκαλούν "τα επτά λεπτά του τρόμου": το τεταμένο 420 δευτερόλεπτα της αγωνίας που κρατάει την ανάσα, καθώς ένας Άρης rover ελέγχει τη μοίρα του και προσπαθεί να προσγειωθεί αυτόνομα στον κόκκινο πλανήτη. Ο όρος ονομάζεται για το χρονικό διάστημα που μεσολαβεί μεταξύ της κάψουλας προσγείωσης του rover που εισέρχεται στην ατμόσφαιρα του Άρη και αγγίζει την επιφάνεια του πλανήτη. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, το rover βασίζεται σε μια ακολουθία προ-προγραμματισμένων πληροφοριών και όχι σε ανθρώπινους μηχανικούς στον κύριο έλεγχο της NASA.
"Είναι νευρικό," είπε ο Matt Wallace, αναπληρωτής διευθυντής έργου στη NASA, "60 Minutes". "Είναι σίγουρα το πιο περίπλοκο τμήμα της αποστολής."
Δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά στις 27 Ιουλίου 2020 / 2:23 μ.μ.