Translate

ΗΠΑ -Η διαστημική δύναμη είναι σε επιφυλακή: Πίσω από τη μυστηριώδη δοκιμή της Ρωσίας για θανατηφόρα αντι-δορυφορικά όπλα σε τροχιά

FILE: Gen. John "Jay" Raymond, the commander of Air Force Space Command and the Joint Force Space Component Command.
Η Αμερικανική Διαστημική Δύναμη προειδοποίησε ότι η Μόσχα διενήργησε δύο τεστ σε τροχιά κατά των δορυφορικών όπλων τους τελευταίους μήνες
                            foxnews.com - 7spymania
Space Wars: θα μπορούσε σύντομα να εγκαταλείψει το πεδίο της επιστημονικής φαντασίας και να γίνει πραγματικότητα.
Την περασμένη εβδομάδα, ο επικεφαλής του νεότερου στρατιωτικού κλάδου των ΗΠΑ, η Διαστημική Δύναμη, προειδοποίησε δημόσια για πρώτη φορά ότι η Μόσχα είχε πραγματοποιήσει τουλάχιστον δύο σχετικά με τις δοκιμές όπλων κατά των δορυφόρων τους τελευταίους μήνες, σε μια πιθανή προσπάθεια να αναπτυχθεί σε τροχιά αποδοτικότητα που θα μπορούσε να παρεμποδίσει επικίνδυνα τη μεγάλη εξάρτηση των ΗΠΑ από διαστημικά συστήματα.

"Στις 15 Ιουλίου, η Ρωσία εγχύθηκε ένα νέο αντικείμενο σε τροχιά από τον Κόσμο 2543", δήλωσε η Διαστημική Δύναμη των ΗΠΑ σε δήλωση. "Η Ρωσία απελευθέρωσε αυτό το αντικείμενο κοντά σε έναν άλλο ρωσικό δορυφόρο, (ο οποίος) ήταν ασυμβίβαστος με τη δηλωμένη αποστολή του συστήματος ως επιθεωρητής δορυφόρου."

Ενώ το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας απέρριψε τον ισχυρισμό, δεν είναι η πρώτη φορά που το Πεντάγωνο δήλωσε ότι συνέβη τέτοιο περιστατικό.

Ο στρατηγός John W. "Jay" Raymond, διοικητής της αμερικανικής διαστημικής διοίκησης και επικεφαλής των διαστημικών επιχειρήσεων των διαστημικών δυνάμεων των ΗΠΑ, τόνισε περαιτέρω ότι το ρωσικό δορυφορικό σύστημα που χρησιμοποιήθηκε για τη διεξαγωγή αυτής της δοκιμής όπλων σε τροχιά είναι το ίδιο με το οποίο "εξέφρασαν ανησυχίες για νωρίτερα φέτος, όταν η Ρωσία έκανε ελιγμούς κοντά σε κυβερνητικό δορυφόρο των ΗΠΑ. "

ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η «ΔΙΑΣΤΗΜΙΚΗ ΔΥΝΑΜΗ» ΚΑΙ ΠΩΣ ΘΑ ΤΟΠΟΘΕΤΕΙ ΣΤΟΝ Στρατιωτικό των ΗΠΑ;

"Αυτό αποτελεί περαιτέρω απόδειξη της συνεχούς προσπάθειας της Ρωσίας να αναπτύξει και να δοκιμάσει συστήματα που βασίζονται στο διάστημα και σύμφωνα με το δημοσιευμένο στρατιωτικό δόγμα του Κρεμλίνου για τη χρήση όπλων που κρατούν τον αμερικανικό και συμμαχικό διαστημικό ενεργητικό σε κίνδυνο", συνέχισε ο Raymond.



Η διακήρυξη ότι αυτοί οι δορυφόροι αποτελούν μέρος ενός διαστημικού-βασισμένου αντι-δορυφορικού οπλιστικού συστήματος είναι ακόμη πιο σημαντική δεδομένου ότι ο Cosmos 2542 είχε μετακινηθεί σε θέση να σκιάσει έναν κατασκοπευτικό δορυφόρο KH-11 των ΗΠΑ, που αναγνωρίστηκε δημόσια μόνο ως ΗΠΑ 245, τον Ιανουάριο, Η ανάλυση του Drive's War Zone επεσήμανε.

Ένα μήνα νωρίτερα, ο δορυφόρος των ΗΠΑ 245 αναγκάστηκε να μετακινήσει τη δική του τροχιά για να αποφύγει τη σύγκρουση με τον περίφημο 2543, τον οποίο η Διαστημική Δύναμη των ΗΠΑ πιστεύει ότι ακολουθούσε επίσης το αμερικανικό περιουσιακό στοιχείο. Στη συνέχεια, τον Απρίλιο του τρέχοντος έτους, η Διαστημική Δύναμη ανέβασε επίσης κόκκινες σημαίες που το Κρεμλίνο είχε πραγματοποιήσει δοκιμές ενός μη καθορισμένου "αντι-δορυφορικού πυραύλου άμεσης ανάβασης", επίσης γνωστού ως DS-ASAT, από τη βάση του Plesetsk στη βόρεια Ρωσία.

"Η δοκιμή DA-ASAT της Ρωσίας παρέχει ένα ακόμη παράδειγμα ότι οι απειλές για τις ΗΠΑ και τα συμμαχικά διαστημικά συστήματα είναι πραγματικές, σοβαρές και αυξανόμενες", δήλωσε ο Ρέιμοντ σε δήλωση μετά από αυτό το περιστατικό. "Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι έτοιμες και δεσμευμένες να αποτρέψουν την επιθετικότητα και να υπερασπιστούν το έθνος, τους συμμάχους μας και τα συμφέροντα των ΗΠΑ από εχθρικές πράξεις στο διάστημα".

Ενώ κανένας στόχος δεν καταστράφηκε ούτε στα πειράματα του Απριλίου ή του Ιουλίου, το μοτίβο - σε συνδυασμό με την έννοια των δύο Ρώσων δορυφόρων που ακολουθούν έναν αμερικανικό κατασκοπευτικό δορυφόρο - είναι αρκετό για να προκαλέσει ανησυχίες.

"Εάν εμμείνουμε στην αμερικανική έκδοση, οι Ρώσοι έχουν πλέον ένα μέσο για τη χρήση μικρών δορυφόρων για να παρακολουθήσουν έναν στόχο σε τροχιά και να τον καταστρέψουν", δήλωσε ο Μιγκέλ Μιράντα, ειδικός για τα όπλα και την ασφάλεια στην Ασία. "Αυτή είναι μια σοβαρή ικανότητα, επειδή το μεγαλύτερο πλεονέκτημα του αμερικανικού στρατού έναντι των αντιπάλων του είναι ένα τεράστιο δίκτυο διοίκησης και ελέγχου, καθώς και ένα δίκτυο πληροφοριών και επιτήρησης σε τροχιά γύρω από τον πλανήτη μας. Χωρίς αυτό, ο στρατός των ΗΠΑ υποφέρει και αγωνίζεται για την εκπλήρωση της αποστολής του."

Επιπλέον, το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών υπογράμμισε αυτό το θέμα τόσο το 2018 όσο και ξανά το 2020, λέγοντας ότι «οι ρωσικές δορυφορικές συμπεριφορές ήταν ασυνεπείς με τη δηλωμένη αποστολή τους και ότι αυτοί οι δορυφόροι εμφάνισαν χαρακτηριστικά ενός διαστημικού όπλου» και χαρακτηρίζοντας τη συμπεριφορά ως «υποκριτική» και σχετικά. "

Ο Eugene Gholz, αναπληρωτής καθηγητής πολιτικών επιστημών στο Πανεπιστήμιο της Notre Dame, τόνισε επίσης ότι - εάν είναι ακριβές - δεν είναι μικρό θέμα.

"Η ικανότητα αποδυνάμωσης των αμερικανικών στρατιωτικών δορυφόρων αστερισμών θα εμπόδιζε την ικανότητα του αμερικανικού στρατού να προβάλει δύναμη μακριά από την πατρίδα των ΗΠΑ - δηλαδή, ο χώρος είναι ουσιαστικό μέρος της υποδομής του αμερικανικού στρατού για επιχειρήσεις εναντίον χωρών όπως η Ρωσία, η Κίνα και το Ιράν. Τα κράτη χρησιμοποιούν διαστημική συγκέντρωση πληροφοριών για να κατανοήσουν τις απειλές για την πατρίδα των ΗΠΑ (για άμυνα), αλλά οι ΗΠΑ χρησιμοποιούν επίσης πολλές διαστημικές δυνατότητες για να επιτρέψουν στον στρατό των ΗΠΑ να επιτεθεί σε άλλες χώρες ", εξήγησε. «Σχετικά ισχυρές άλλες χώρες όπως η Ρωσία ενδιαφέρονται φυσικά να αποδυναμώσουν την ικανότητα του αμερικανικού στρατού να τους επιτεθεί, κάτι που φυσικά προσελκύει αυτές τις χώρες να βρουν τρόπους να παρεμποδίσουν τις στρατιωτικές διαστημικές επιχειρήσεις των ΗΠΑ».

FILE: Gen. John "Jay" Raymond, the commander of Air Force Space Command and the Joint Force Space Component Command.

FILE: Gen. John "Jay" Raymond, the commander of Air Force Space Command and the Joint Force Space Component Command. (Clayton Wear/Air Force)

Αλλά τι είναι το πρόσφατα αναπτυγμένο και φαινομενικά ενοχλητικό Cosmos 2543, το οποίο επίσης γράφει το Kosmos 2543;

Η Μόσχα το θεωρεί "επιθεωρητή διαστημικών συσκευών", ο οποίος δεν κάνει τίποτα περισσότερο από την παρατήρηση και την εξέταση ζημιών σε άλλο εξοπλισμό σε τροχιά. Ωστόσο, δεδομένου του μικρού του μεγέθους και της κινητικότητάς του, ορισμένοι εμπειρογνώμονες στον τομέα της άμυνας υποψιάζονται ότι θα μπορούσε επίσης να διπλασιαστεί ως spycraft ή να χρησιμοποιηθεί για την καταστροφή άλλων κρίσιμων διαστημικών συσκευών με διάφορους τρόπους - συμπεριλαμβανομένης της εκτόξευσης βλημάτων, τα οποία η Αμερικανική Διαστημική Δύση κατηγορεί τους Ρώσους ομολόγους της για ξηρό- τρέχει τους τελευταίους μήνες.

"Οι λεπτομέρειες παραμένουν ασαφείς σε αυτόν τον" δορυφορικό επιθεωρητή ", αλλά το κύριο μέλημα είναι ότι είναι σε θέση να εκτοξεύσει μικρά ωφέλιμα φορτία προς άλλο τροχιακό όχημα", δήλωσε η Μιράντα. «Μόνο από αυτό, φαίνεται να έχει επιθετικό ρόλο και αυτό ανησυχεί ο στρατός των ΗΠΑ».
 
Ο Dean Cheng, ανώτερος ερευνητής και εμπειρογνώμονας του διαστήματος στο The Heritage Foundation, συμφώνησε ότι ένα μεγάλο μέρος του προβλήματος είναι απλά ότι δεν γνωρίζουμε πλήρως τι είναι το Cosmos 2543 και τι μπορεί να κάνει.

"Φαίνεται να είναι ένας μίνι δορυφόρος, που ξεκίνησε από το Cosmos 2542. Τώρα, το Cosmos 2543 ξεκίνησε το ίδιο ένα μικρότερο αντικείμενο", σημείωσε. "Δεν γνωρίζω ότι οι ΗΠΑ δοκιμάζουν κάτι παρόμοιο με αυτό. Οι ΗΠΑ και άλλες πολιτείες έχουν μιλήσει για« συντήρηση δορυφόρων », συνήθως περισσότερο όσον αφορά συστήματα που θα μπορούσαν να ανεφοδιάσουν και να επισκευάσουν δορυφόρους σε τροχιά."

Σύμφωνα με τη δήλωση της Διαστημικής Δύναμης των ΗΠΑ, η ανάπτυξη και ο έλεγχος των τροχιακών όπλων από τη Ρωσία υπογραμμίζουν τη σημασία της ίδρυσης της Διαστημικής Δύναμης των ΗΠΑ ως ενός νέου κλάδου των ενόπλων δυνάμεων - που υπογράφηκε πέρυσι ως εκτελεστική εντολή από τον Πρόεδρο Τραμπ - και η Διαστημική Διοίκηση των ΗΠΑ ως η ενοποιημένη μαχητική διοίκηση του έθνους για το διάστημα.

"Είναι κοινό συμφέρον και ευθύνη όλων των διαστημικών εθνών να δημιουργήσουν τις συνθήκες για ένα ασφαλές, σταθερό και λειτουργικά βιώσιμο διαστημικό περιβάλλον", συνέχισε η ανακοίνωση.

Αλλά αυτό που σημαίνει στην πράξη μένει να δούμε, καθώς οι δύο δυνάμεις έχουν διαφορετικούς στόχους όσον αφορά την ανάπτυξη ενός πρωτοκόλλου.

"Και οι δύο πλευρές προετοιμάζονται για ένα μέλλον όπου η δολοφονία των δορυφόρων θα είναι βασική ικανότητα σε έναν πόλεμο ή μια σύγκρουση. Ο στόχος είναι απλός: εάν ο αντίπαλός σας είναι τυφλός, δεν μπορεί να σας επιτεθεί. Έχοντας όπλα που μπορούν να σκοτώσουν δορυφόρους που θα κατευθύνει τις επιθέσεις ακριβείας, θα βρει πιθανές απειλές, και ακόμη και να πυροδοτήσει έναν πυρηνικό πόλεμο είναι σαφώς ένα παιχνίδι αλλαγής, "παρατηρεί ο Χάρι Καζιανής, ανώτερος διευθυντής στο Κέντρο Εθνικού Ενδιαφέροντος. "Δημιουργούν επίσης τη δυνατότητα για ένα όπλο που θα μπορούσε να δημιουργήσει κίνητρα για να χτυπήσει τους δορυφόρους πρώτα σε έναν πόλεμο, καθώς όποιος το κάνει και κάνει τόσο γρήγορα έχει μια καλή πιθανότητα να βγει ως νικητής."

The logo for the newly-created Space Force.

The logo for the newly-created Space Force. (AP)


Η Ουάσιγκτον και η Μόσχα πραγματοποιούν τις πρώτες συζητήσεις τους για τη στρατιωτικοποίηση του διαστήματος στη Βιέννη αυτήν την εβδομάδα. Η Wall Street Journal δήλωσε ότι οι αξιωματούχοι της διοίκησης του Τραμπ ελπίζουν ότι η συνάντηση "θα οδηγήσει στην καθιέρωση ενός συνόλου εθελοντικών κανόνων για τη λειτουργία στο διάστημα και πιθανώς ενός νέου καναλιού επικοινωνίας για τη σύνδεση διαστημικών αξιωματούχων από κάθε πλευρά," ενώ η Ρωσία αντιθέτως "υποστήριξε μια επίσημη συνθήκη κατά της τοποθέτησης όπλων στο διάστημα, που αντικατοπτρίζει τη μακροχρόνια ώθηση της Μόσχας για την απομάκρυνση μιας πιθανής προσπάθειας των ΗΠΑ να αναπτύξει διαστημικές αντισημικές άμυνες, "καθιστώντας ασαφές εάν θα επιτευχθεί συμφωνία.

"Υπάρχει σαφώς συνεχιζόμενη ένταση μεταξύ των ΗΠΑ και της Ρωσίας, στο διάστημα αλλά και στο έδαφος. Η ρωσική προσάρτηση της Κριμαίας, η υποστήριξή της στους« μικρούς πράσινους άντρες »στην ανατολική Ουκρανία, η πίεση της στη Γεωργία και τα κράτη της Βαλτικής, δείχνουν ότι Οι σχέσεις της με τη Δύση θα παραμείνουν τεταμένες για το άμεσο μέλλον ", δήλωσε ο Τσενγκ. "Το διάστημα αντικατοπτρίζει τις επίγειες εντάσεις και είναι πιθανό ότι θα υπάρξουν περαιτέρω δοκιμές νέων ρωσικών όπλων, καθώς θα ήθελαν να εξουδετερώσουν το αμερικανικό διαστημικό πλεονέκτημα σε οποιαδήποτε σύγκρουση."

Ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, αριστερά, ο ναύαρχος Νικολάι Γιεβένοφ, αρχηγός του ρωσικού ναυτικού, δεξιά και ο Ρώσος υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σογκού επιθεωρούν πολεμικά πλοία κατά τη διάρκεια της παρέλασης της Ημέρας του Ναυτικού στην Αγία Πετρούπολη της Ρωσίας, την Κυριακή 26 Ιουλίου 2020. (Alexei Druzhinin, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP)
Ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, αριστερά, ο ναύαρχος Νικολάι Γιεβένοφ, αρχηγός του ρωσικού ναυτικού, δεξιά και ο Ρώσος υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σόιγκου επιθεωρούν πολεμικά πλοία κατά τη διάρκεια της παρέλασης της Ημέρας του Ναυτικού στην Αγία Πετρούπολη της Ρωσίας, την Κυριακή 26 Ιουλίου 2020. (Alexei Druzhinin, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP)
Εκτός από την εξομάλυνση των διαστημικών εντάσεων με τη Ρωσία, η Αμερικανική Διαστημική Δύναμη πρέπει επίσης να αντιμετωπίσει την επιρροή της Κίνας στον τομέα, καθώς επίσης επιμελείται ενεργά μια συστοιχία σε αντι-δορυφορικά συστήματα. Το 2007, το Πεκίνο έστειλε ένα μήνυμα στους αντιπάλους του πυροβολώντας έναν κινητικό αντι-δορυφορικό πύραυλο για να ανατινάξει έναν καιρικό δορυφόρο, αποδεικνύοντας την ανδρεία του και δημιουργώντας τη χειρότερη διασπορά συντριμμιών στην εποχή του Διαστήματος.

President Vladimir Putin, left, Admiral Nikolai Yevmenov, Commander-in-Chief of the Russian Navy, right, and Russian Defence Minister Sergei Shoigu inspect warships during the Navy Day parade in St.Petersburg, Russia, on Sunday, July 26, 2020. (Alexei Druzhinin, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP)

President Vladimir Putin, left, Admiral Nikolai Yevmenov, Commander-in-Chief of the Russian Navy, right, and Russian Defence Minister Sergei Shoigu inspect warships during the Navy Day parade in St.Petersburg, Russia, on Sunday, July 26, 2020. (Alexei Druzhinin, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP)


Οι ειδικοί προειδοποιούν ότι η αρένα της πολεμικής αεροδιαστημικής - ενώ βρίσκεται ακόμη στα σπάργανα - θα μπορούσε γρήγορα να αναδειχθεί ως το εξέχον πεδίο μάχης για μια ουσιαστική σύγκρουση στο όχι τόσο μακρινό μέλλον. Ο τομέας του είναι ιδιαίτερα σημαντικός για τις Ηνωμένες Πολιτείες, η οποία εξαρτάται από διαστημικά συστήματα για τα πάντα, από πλοήγηση και καθοδήγηση όπλων έως συλλογή πληροφοριών, επικοινωνίες, κοινή χρήση δεδομένων και αποθήκευση και προειδοποιητικές προειδοποιήσεις για επιθέσεις.

"Το επίκεντρο πρέπει να είναι η διασφάλιση ότι οι ΗΠΑ θα έχουν πάντα έτοιμη πρόσβαση στο διάστημα και θα είναι σε θέση να εκπληρώσουν τις απαραίτητες διαστημικές αποστολές για να διασφαλίσουν τη νίκη σε οποιαδήποτε σύγκρουση με οποιοδήποτε άλλο κράτος, είτε πρόκειται για την Κίνα και τη Ρωσία ως σημαντικές δυνάμεις, Η Βόρεια Κορέα ή το Ιράν ως μεσαίες δυνάμεις ή τρομοκρατικές οντότητες ", πρόσθεσε ο Τσενγκ. "Το διάστημα συμβάλλει σε επιχειρήσεις εναντίον οποιουδήποτε αντιπάλου και είναι ζωτικής σημασίας για την Αμερική .

Τεχνική υποστήριξη, κατασκευή ιστοσελίδας: Charles Bukowski(7SPY), e-mail: spy7ross7@gmail.com